Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Cukinia zapiekana z fetą, pomidorem i jajkiem
Gąsiorek Marta
Gąsiorek Marta 25.03.2022 22:49

Cukinia zapiekana z fetą, pomidorem i jajkiem

Cukinia
pixabay.com

Cukinia zapiekana z fetą, pomidorem i jajkiem

Łódeczki cukinii faszerowane serem feta, pomidorami i zapiekane z jajkiem to pyszny pomysł na wegetariański obiad albo lekką kolację. Genialna propozycja dla miłośników prostych i niebanalnych dań na ciepło.

Cukinia czyli kabaczek

Cukinia to popularne warzywo z rodziny dyniowatych, które przywędrowało do Polski z Włoch. Zresztą zucchina to w języku włoskim „mała dynia”. W Polsce znana jest pod nazwą „kabaczek”, hodowana i wykorzystywana w naszej kuchni zaczęła być krótko po wojnie. Sezon na cukinię trwa od lipca do późnej jesieni. W sklepach możemy dostać różne jej rodzaje, najczęściej spotykana to odmiana ciemnozielona, jasnozielona i żółta.

Cukinia jest lekkostrawna i ma mało kalorii, dlatego jest nieodłączną częścią większości diet odchudzających. Bogata w witaminy i substancje odżywcze odkwasza organizm, reguluje układ trawienny, działa zbawiennie dla osób borykających się z nadkwasotą. Warto spożywać ją z uwagi na dużą zawartość witaminy C i witamin z grupy B, miedź, mangan oraz wapń. Dobrze smakuje gotowana, pieczona, nadziewana, jako element sałatek, w zupach i przetworach.

Cukinia faszerowana fetą, pomidorem i jakiem

Składniki na 2 porcje:

  • 2 cukinie

  • 100 g sera feta

  • 1 pomidor

  • 2 jajka

  • Ćwiartka cebuli

  • Ząbek czosnku

  • Suszone oregano, sól, pieprz

  • Oliwa z oliwek.

Cukinie myjemy i bez obierania kroimy na pół. Łyżeczką usuwamy pestki i miąższ, osuszamy ręcznikiem papierowym, posypujemy startym czosnkiem, solą i pieprzem. Skrapiamy kilkoma kroplami oliwy. Pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut wewnętrzną stroną do góry.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Pomidora pozbawiamy skórki i pestek, kroimy w kostkę, mieszamy z oregano, pokrojoną cebulą i serem feta. Jajko delikatnie roztrzepujemy widelcem, łączymy z pomidorem i fetą. Tak przygotowaną masą faszerujemy cukinię i całość pieczemy w piekarniku przez 20 minut.

Faszerowana cukinia – propozycje podania

Faszerowana cukinia to pyszny i sycący wegetariański posiłek. Możemy podawać go z ryżem lub kaszą i sałatką, a także ze świeżą bagietką i ziołowymi grzankami. Świetnie sprawdzi się też jako dodatek do dań mięsnych albo przystawka przed daniem głównym.

Tagi: