Smakosze.pl
Cukinia

pixabay.com

Cukinia zapiekana z fetą, pomidorem i jajkiem

9 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Gąsiorek Marta

Udostępnij:

Łódeczki cukinii faszerowane serem feta, pomidorami i zapiekane z jajkiem to pyszny pomysł na wegetariański obiad albo lekką kolację. Genialna propozycja dla miłośników prostych i niebanalnych dań na ciepło.

Cukinia zapiekana z fetą, pomidorem i jajkiem

Łódeczki cukinii faszerowane serem feta, pomidorami i zapiekane z jajkiem to pyszny pomysł na wegetariański obiad albo lekką kolację. Genialna propozycja dla miłośników prostych i niebanalnych dań na ciepło.

Cukinia czyli kabaczek

Cukinia to popularne warzywo z rodziny dyniowatych, które przywędrowało do Polski z Włoch. Zresztą zucchina to w języku włoskim „mała dynia”. W Polsce znana jest pod nazwą „kabaczek”, hodowana i wykorzystywana w naszej kuchni zaczęła być krótko po wojnie. Sezon na cukinię trwa od lipca do późnej jesieni. W sklepach możemy dostać różne jej rodzaje, najczęściej spotykana to odmiana ciemnozielona, jasnozielona i żółta.

Cukinia jest lekkostrawna i ma mało kalorii, dlatego jest nieodłączną częścią większości diet odchudzających. Bogata w witaminy i substancje odżywcze odkwasza organizm, reguluje układ trawienny, działa zbawiennie dla osób borykających się z nadkwasotą. Warto spożywać ją z uwagi na dużą zawartość witaminy C i witamin z grupy B, miedź, mangan oraz wapń. Dobrze smakuje gotowana, pieczona, nadziewana, jako element sałatek, w zupach i przetworach.

Cukinia faszerowana fetą, pomidorem i jakiem

Składniki na 2 porcje:

  • 2 cukinie

  • 100 g sera feta

  • 1 pomidor

  • 2 jajka

  • Ćwiartka cebuli

  • Ząbek czosnku

  • Suszone oregano, sól, pieprz

  • Oliwa z oliwek.

Cukinie myjemy i bez obierania kroimy na pół. Łyżeczką usuwamy pestki i miąższ, osuszamy ręcznikiem papierowym, posypujemy startym czosnkiem, solą i pieprzem. Skrapiamy kilkoma kroplami oliwy. Pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut wewnętrzną stroną do góry.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Pomidora pozbawiamy skórki i pestek, kroimy w kostkę, mieszamy z oregano, pokrojoną cebulą i serem feta. Jajko delikatnie roztrzepujemy widelcem, łączymy z pomidorem i fetą. Tak przygotowaną masą faszerujemy cukinię i całość pieczemy w piekarniku przez 20 minut.

Faszerowana cukinia – propozycje podania

Faszerowana cukinia to pyszny i sycący wegetariański posiłek. Możemy podawać go z ryżem lub kaszą i sałatką, a także ze świeżą bagietką i ziołowymi grzankami. Świetnie sprawdzi się też jako dodatek do dań mięsnych albo przystawka przed daniem głównym.

Farsze do cukinii

Cukinia to wdzięczne warzywo do faszerowania i zapiekania. Dobrym pomysłem będą farsze zarówno mięsne, jak i warzywne, odpowiednie dla diet wegańskich, wegetariańskich czy bezglutenowych. Do podpieczonych połówek wydrążonych cukinii dodajmy to, na co akurat mamy ochotę i co najbardziej lubimy. Może rozgrzewający farsz z kaszy jaglanej i pomidorów albo z mięsem mielonym?

Pomidorowy farsz z kaszy jaglanej

Składniki:

  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej

  • 0,5 puszki pomidorów

  • 1 papryka

  • 1 cebula

  • Ząbek czosnku

  • Miąższ z cukinii

  • Przyprawy: papryka ostra i wędzona, chili, sól, pieprz

  • Oliwa z oliwek

  • Świeże listki kolendry i szczypiorek.

Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, odkładamy na bok do przestygnięcia.

Na oliwie podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy papryki w proszku, chili, pokrojoną w kawałki świeżą paprykę oraz wcześniej wydrążony miąższ z cukinii. Chwilę smażymy często mieszając, po kilku minutach dodajemy pomidory z puszki razem z sokiem, całość gotujemy około 5 minut doprawiając szczyptą cukru, pieprzem i solą. Pod koniec gotowania dodajemy ugotowaną i schłodzoną kaszę jaglaną. Tak przygotowanym farszem nadziewamy cukinię, pieczemy 15 min, dekorujemy kolendrą i szczypiorkiem, możemy też posypać startym serem.

Farsz do cukinii z mięsem mielonym

Składniki:

  • 250 g dowolnego mięsa mielonego

  • 1 cebula

  • 1 pomidor

  • 2 ząbki czosnku

  • Koncentrat pomidorowy – ok. 2 łyżki

  • Miąższ z cukinii

  • Sól, pieprz, bazylia, oregano

  • 100 g sera mozzarella

  • 20 g parmezanu.

Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę, czosnek, a następnie dodajemy miąższ z cukinii. Całość smażymy około 3 minut, dodajemy mięso mielone, smażymy dalej około 15 min. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy. Faszerujemy cukinię, posypujemy parmezanem i zapiekamy w piekarniku 20 minut. Pod koniec pieczenia układamy na wierzchu pokrojoną w plasterki mozzarellę i chwilę zapiekamy. Podajemy z kawałkami świeżych pomidorów i listkami bazylii.

Inspiracja: blog kwestiasmaku.com

Gąsiorek MartaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Przepis podstawowy na leniwe pierogi

Czytaj więcej >

Przepisy

Bitki schabowe w aksamitnym sosie chrzanowym

Czytaj więcej >

Przepisy

Prawdziwa polska zupa grochówka

Czytaj więcej >

Przepisy

Placki z marchwi - prosty przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Naleśniki z serem na słodko

Czytaj więcej >

Przepisy

Kultowe ptysie z kremem

Czytaj więcej >