Deser idealny na lato – beza z kremem kawowym i malinami
Prosta i pyszna beza
Bezę można przygotować dzień czy dwa przed podaniem i nadal będzie smakować idealnie, dzięki temu, że z wierzchu jest dobrze wysuszona i chrupiąca, a w środku wilgotna i delikatna. Stanowi ona idealną bazę do tortów i innych ciast dekoracyjnych. W grupie wyrobów bezowych znajdują się jeszcze ciastka i herbatniki. Bezę łatwo uformować i ozdobić. Najbardziej pasują do niej świeże owoce, takie jak maliny, jagody, truskawki, porzeczki, borówki oraz delikatne kremy: kawowe, śmietankowe czy owocowe. Prawdopodobnie najpopularniejszym tortem bezowym jest pavlova, czyli australijski deser udekorowany bitą śmietaną i sezonowymi owocami. Poniższa propozycja jest dość podobna do znanego tortu, jednak zamiast śmietany wykorzystuje się w niej delikatny kawowy krem.
Składniki:
Beza:
-
białka z 4 jaj
-
220 g białego cukru
-
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
-
2 łyżki octu winnego
Krem kawowy:
-
250 g serka mascarpone
-
250 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
-
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
-
1-2 łyżki cukru pudru lub białego cukru
-
2 łyżeczki cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
-
1 fix do śmietany
-
3 łyżki likieru (opcjonalnie)
Podanie:
-
garść świeżych malin
-
2 łyżeczki gorzkiego kakao
Sposób przygotowania bezy:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 120°C. W międzyczasie rozbijamy jajka i dokładnie oddzielamy białka od żółtek. Białka umieszczamy w szklanej lub metalowej misce i ubijamy je mikserem do momentu powstania lejącej się piany. Nie przestając miksować, dodajemy powoli cukier. Nie należy go wsypywać w całości, ale dawkować w kilkunastosekundowych odstępach. Kiedy piana stanie się już bardzo gęsta, dodajemy mąkę ziemniaczaną wraz z octem i miksujemy dalej przez ok. 1 minutę.
Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Możemy na nim odrysować dwie miseczki o średnicy ok. 20 cm. Przygotowaną pianę wykładamy na blasze, dbając o to, by wpasowała się w kształt przygotowanych okręgów. Następnie umieszczamy ją w piekarniku na półtorej godziny. Jeśli widzimy, że beza zaczyna delikatnie się rumienić lub przypalać, zmniejszamy temperaturę w piekarniku.
Gdy beza już się upiecze, nie otwieramy piekarnika, ale czekamy przez godzinę, aż ostygnie w środku. Podczas studzenia beza zapadnie się lekko do środka. Później wyjmujemy ją i studzimy w temperaturze pokojowej przez co najmniej pół godziny. Tak przygotowaną bezę można natychmiast ozdobić dodatkami.
Przygotowanie kremu kawowego:
Śmietankę kremówkę ubijamy razem z fixem, cukrem i cukrem waniliowym. Do tej mieszanki dodajemy kawę, serek mascarpone i opcjonalnie likier. Całość miksujemy tak, aby wszystkie składniki się połączyły.