Smakosze.pl Przepisy Deser idealny na lato – beza z kremem kawowym i malinami
pixabay.com

Deser idealny na lato – beza z kremem kawowym i malinami

25 marca 2022
Autor tekstu: Martyna Kucharczyk

Prosta i pyszna beza

Bezę można przygotować dzień czy dwa przed podaniem i nadal będzie smakować idealnie, dzięki temu, że z wierzchu jest dobrze wysuszona i chrupiąca, a w środku wilgotna i delikatna. Stanowi ona idealną bazę do tortów i innych ciast dekoracyjnych. W grupie wyrobów bezowych znajdują się jeszcze ciastka i herbatniki. Bezę łatwo uformować i ozdobić. Najbardziej pasują do niej świeże owoce, takie jak maliny, jagody, truskawki, porzeczki, borówki oraz delikatne kremy: kawowe, śmietankowe czy owocowe. Prawdopodobnie najpopularniejszym tortem bezowym jest pavlova, czyli australijski deser udekorowany bitą śmietaną i sezonowymi owocami. Poniższa propozycja jest dość podobna do znanego tortu, jednak zamiast śmietany wykorzystuje się w niej delikatny kawowy krem.

Składniki:

Beza:

  • białka z 4 jaj

  • 220 g białego cukru

  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżki octu winnego

Krem kawowy:

  • 250 g serka mascarpone

  • 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

  • 1-2 łyżki cukru pudru lub białego cukru

  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią

  • 1 fix do śmietany

  • 3 łyżki likieru (opcjonalnie)

Podanie:

  • garść świeżych malin

  • 2 łyżeczki gorzkiego kakao

Sposób przygotowania bezy:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 120°C. W międzyczasie rozbijamy jajka i dokładnie oddzielamy białka od żółtek. Białka umieszczamy w szklanej lub metalowej misce i ubijamy je mikserem do momentu powstania lejącej się piany. Nie przestając miksować, dodajemy powoli cukier. Nie należy go wsypywać w całości, ale dawkować w kilkunastosekundowych odstępach. Kiedy piana stanie się już bardzo gęsta, dodajemy mąkę ziemniaczaną wraz z octem i miksujemy dalej przez ok. 1 minutę.

Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Możemy na nim odrysować dwie miseczki o średnicy ok. 20 cm. Przygotowaną pianę wykładamy na blasze, dbając o to, by wpasowała się w kształt przygotowanych okręgów. Następnie umieszczamy ją w piekarniku na półtorej godziny. Jeśli widzimy, że beza zaczyna delikatnie się rumienić lub przypalać, zmniejszamy temperaturę w piekarniku.

Gdy beza już się upiecze, nie otwieramy piekarnika, ale czekamy przez godzinę, aż ostygnie w środku. Podczas studzenia beza zapadnie się lekko do środka. Później wyjmujemy ją i studzimy w temperaturze pokojowej przez co najmniej pół godziny. Tak przygotowaną bezę można natychmiast ozdobić dodatkami.

Przygotowanie kremu kawowego:

Śmietankę kremówkę ubijamy razem z fixem, cukrem i cukrem waniliowym. Do tej mieszanki dodajemy kawę, serek mascarpone i opcjonalnie likier. Całość miksujemy tak, aby wszystkie składniki się połączyły.

Obserwuj nas w
autor
Martyna Kucharczyk

Redaktor Martyna Kucharczyk

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy