Dietetyczny sposób na zapiekane bataty z ciecierzycą, szpinakiem i fetą
Pieczone bataty z ciecierzycą, szpinakiem i fetą - składniki
Do przygotowania pieczonych batatów z ciecierzycą, szpinakiem i fetą potrzebować będziemy:
-
80 g szpinaku,
-
1/3 łyżeczki ostrej papryki,
-
papryczka chili,
-
150 g ugotowanej ciecierzycy,
-
1/2 łyżeczki suszonego oregano,
-
2 małe bataty,
-
jogurt naturalny,
-
1 ząbek czosnku,
-
100 g fety,
-
świeża kolendra,
-
oliwa extra vergine,
-
2 łyżki krojonych pomidorów z puszki lub 1/2 świeżego pomidora,
-
sól i pieprz,
-
1 łyżeczka kminu rzymskiego,
-
1/2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej,
-
1/3 wędzonej papryki.
Przygotowanie zapiekanych batatów z dodatkiem ciecierzycy, szpinaku i fety
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza. Starannie umyj słodkie ziemniaki szorstką stroną gąbki a następnie przekrój na pół. Połóż przeciętą stroną do góry na blasze do pieczenia i nożem ponacinaj niezbyt głęboko. Dodaj wcześniej przygotowaną sól i pieprz, skrop oliwą. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 40 do 50 minut (w zależności od wielkości batata), aż nóż gładko wejdzie w miazgę.
Podczas, gdy ziemniaki się pieką przygotuj nadzienie. Na patelni z dodatkiem oliwy należy podsmażyć wyciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj odcedzoną ciecierzycę, przypraw kminkiem, oregano i papryką. Smaż przez około 2 minuty na patelni, ciągle mieszając. Dodaj umyty wcześniej szpinak i wymieszaj. Dodaj pomidory i duś je na patelni przez około 2 minuty.
Następnie wyjmij upieczone bataty z piekarnika. Ustaw piekarnik na funkcję grilla (czyli około 230 stopni Celsjusza). Wybierz około połowy miąższu z batatów i włóż go na patelnię. Dopraw razem i poddaj duszeniu przez około 2 minuty, ciągle mieszając. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Powstałe nadzienie wyłóż do wydrążonych batatów. Przykryj posiekanym serem feta i posiekanym chili. Wstaw do piekarnika i piecz około 5-7 minut z funkcją grilla lub do momentu, aż feta będzie lekko zarumieniona. Po upieczeniu posyp świeżą kolendrą i jogurtem naturalnym.