Smakosze.pl Przepisy Domowa zupa pieczarkowa z makaronem, najlepszy przepis
Canva.com - -lvinst

Domowa zupa pieczarkowa z makaronem, najlepszy przepis

25 marca 2022
Autor tekstu: Anna Pęcak

Zupa pieczarkowa z makaronem – pyszna domowa zupa dla całej rodziny

Polska kuchnia słynie z pysznych zup. Zupa pieczarkowa to nieoczywisty wybór na codzienne pierwsze danie, jednak bardzo słuszny. Składa się z bulionu warzywnego, własnoręcznie robionego bądź kupnego, oczywiście pieczarek, makaronu, ale także masła, śmietany, cebul, czosnku, natki pietruszki, pieprzu, soli i przypraw. Jadłaś ją z pewnością nieraz, teraz czas zrobić tę jedyną, domową, która zachwyci całą rodzinę.

Domowa zupa – ulubione pierwsze danie

Tradycyjnie spożywamy w Polsce zupę na pierwsze danie, oraz danie obiadowe składające się najczęściej z kawałka mięsa, ziemniaków i surówki lub warzyw na drugie. W polskim repertuarze mamy wiele zup wartych poznania, jednak dziś skupimy się na pieczarkowej. W tym artykule znajdziesz przepis na zupę pieczarkową z makaronem, która swoim smakiem przypominać będzie swoistą polską naturę i tradycję.

Przygotowanie pysznej pieczarkowej krok po kroku.

Nie da się zaprzeczyć, że esencją idealnej zupy pieczarkowej są właśnie… pieczarki. Tylko w jakiej formie ich użyć - tu pojawia się dylemat. Zdecydowanie najprostszym sposobem będzie kupienie świeżych pieczarek, pokrojenie i dodanie do bulionu. Pieczarki to najpopularniejsze grzyby hodowlane na świecie. Niskokaloryczne, zawierają dużo witaminy B, działają rakotwórczo i antybakteryjnie. Warto włączyć je do swojej diety, np. w formie zupy pieczarkowej! Zupa pieczarkowa ze świeżymi pieczarkami będzie właściwym wyborem, jeśli masz dostęp do świeżych warzyw, dużo czasu i chęci. Pieczarki należy sparzyć, obrać, pokroić i podsmażyć. Jeśli chciałabyś, by nabrała bardziej „tradycyjnego” smaku, dodaj tymianku do smażących się pieczarek.

Bulion to równie ważny składnik zupy pieczarkowej, co pieczarki. Na pewno znasz kilka sposobów jego przygotowania. Należy użyć świeżej marchewki, korzenia pietruszki, młodego selera naciowego, poru, ziela angielskiego, liścia laurowego, dobrego oleju, soli i pieprzu. W zależności od tego, czy chcemy, żeby nasza zupa była wegetariańska, wegańska, czy mięsna użyć można porcji rosołowej, bądź samych warzyw. Porcję rosołową najlepiej kupić u rzeźnika, nie w markecie, dzięki temu będziemy miały pewność, że wyjdzie nam tradycyjna zupa pieczarkowa zupa z makaronem - taka, jak u mamy. Bulion gotujemy około 1,5 godziny, dlatego jest to zadanie wymagające od nas cierpliwości i wolnego czasu. Idealny bulion należy dopieścić, odpowiednio ustawiając temperaturę i pilnować, by nie zawrzał, przegotowując się zbyt mocno. Oczywiście można użyć popularnej kostki rosołowej, łatwo dostępnej w marketach jednak nie jest ona w stanie odtworzyć smak tradycyjnego bulionu, który tworzy przecież esencję naszej zupy pomidorowej.

Do wykończenia naszej zupy pieczarkowej użyć możemy – śmietany, śmietanki słodkiej, lub w wersji wege – mleczka kokosowego oraz masła, by nadać jej pełniejszego smaku. Pasuje do niej także świeża pietruszka, lub, jeśli zupę chcemy nieco urozmaicić – gałązka tymianku.

Bardzo ważnym składnikiem jest oczywiście makaron. Makaronów istnieją setki rodzajów, jednak do naszej zupy pieczarkowej z makaronem powinniśmy skupić się na kilku. Makaron można kupić w markecie, we włoskich delikatesach, lub nawet zrobić samemu! Wymagać to będzie jednak, tak samo jak bulion, dużo czasu i cierpliwości. Do zupy pieczarkowej z makaronem polecałabym makaron muszelki. Są ich różne rozmiary, najbardziej odpowiednie będą średnie lub małe. Lepiej nie wybierać makaronu z najniższej półki, ponieważ przeważnie przekłada się to na jakość i ilość użytych jaj (chcemy ich, oczywiście, jak najwięcej). Można użyć również kokardek, cienkich niteczek, czy świderków.

Przepis: Porcja warzywna na bulionok. 2 kg pieczarekCebulaCzosnekŚwieża pietruszkaŚmietana 12% - 200 mlMasło – ok. 2 łyżkiMakaron muszelki, ok. 500 gOliwa z oliwekOlejPieprz, sól, tymianek dla smaku

Krok 1 – ok. 1.5 hPrzygotuj około 2 litrów bulionu warzywnego, bądź rozpuść ok. 4 kostek rosołowych w 2 litrach wody.

Krok 2 – ok. 5 minutOczyść pieczarki i pokrój je w plasterki i podsmaż na oleju roślinnym.

Krok 3 – ok. 10 minutCebulę przekrój na 3 części i pokrój w piórka. Czosnek pokrój w bardzo małe kawałki i lekko podsmaż na oliwie z oliwek.

Krok 4 – ok. 15 minutDodaj pieczarki, cebulę i czosnek do bulionu, gotuj ok. 15 minut na małym ogniu.

Krok 5 – ok. 15 minutWstaw wodę na makaron. Do wrzątku wrzuć opakowanie makaronu i gotuj tyle minut ile podano na opakowaniu.

Krok 6 – ok. 5 minut.Zahartuj śmietanę, dodaj śmietanę i masło.

Krok 8 – ok. 5 minutCałość dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.

Można podawać do stołu.

Z tym przepisem ugotujesz niezapomnianą, domową zupę pieczarkową z makaronem, którą pokocha cała Twoja rodzina. Sprawdź nas po więcej przepisów.

Obserwuj nas w
autor
Anna Pęcak

Autorka treści.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy