Smakosze.pl Przepisy Domowy budyń kokosowy - szybki deser lub dodatek do ciast
pixabay.com

Domowy budyń kokosowy - szybki deser lub dodatek do ciast

7 maja 2021

Domowy budyń kokosowy - składniki

  • 1/3 szklanki cukru,

  • 1/4 szklanki mąki/skrobi ziemniaczanej lub mąki z tapioki,

  • od 3 do 5 żółtek,

  • 1 łyżka cukru wanilinowego,

  • wiórki kokosowe,

  • 500 ml mleka kokosowego (lub 400 ml mleka kokosowego i 100 ml wody lub zwykłego mleka.

Domowy budyń kokosowy - sposób przygotowania 

Do rondelka dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy i żółtka, mieszamy całość. Stopniowo dodajemy mleko kokosowe i wodę lub zwykłe mleko jednocześnie przez cały czas dokładnie mieszając.

Rondelek umieszczamy na ogniu i podgrzewamy mieszając do momentu, aż składniki się rozpuszczą i powstanie z nich gładka masa. Nadal cały czas podgrzewamy aż masa stanie się gęsta, zagotować (mieszając łyżką lub rózgą, aby uniknąć powstawania grudek).

Pod koniec dodaj wiórki kokosowe do całości lub posyp do dekoracji na wierzchu.

Obserwuj nas w
autor
Dzięciołowska Marcelina

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy