Smakosze.pl
drożdżówki z budyniem

pixabay.com

Drożdżówki z budyniem pachnące dzieciństwem

23 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Katarzyna Miłkowska

Udostępnij:

Świeża, miękka drożdżówka i rozchodzący się po całym domu zapach pieczenia – już na samą myśl cieknie ślinka! Wydawać by się mogło, że samodzielnie jest bardzo trudno przyrządzić takie cudo. Nic bardziej mylnego – oto przepis na drożdż&

Świat pieczonych słodkości

Cynamonki, świeże pączki, bułki z makiem, drożdżówki – dla wielu osób zapewne kojarzą się z dzieciństwem. Jednak tak naprawdę czy to przypadkiem nie dorosłym częściej miękną kolana na widok chrupiącego wypieku, który idealnie trafiałby w ich kubki smakowe? Ciepłe drożdżówki z budyniem do kawy – czy to nie brzmi idealnie?

Często jednak wydaje nam się, że przygotowanie drożdżówki z nadzieniem jest bardzo trudne, wymaga wiele pracy i pół dnia siedzenia w kuchni. Nie do końca, ponieważ przepis sam w sobie jest bardzo prosty i wcale nie potrzebujemy do upieczenia takich cudów wielu składników (a na pewno nie są one specjalnie wyszukane). Owszem, trochę czasu zajmie wyrastanie drożdży i ciasta, ale to akurat nie wymaga od nas żadnego wysiłku. Nie jest to naprawdę nic skomplikowanego, a pyszny efekt niemalże murowany!

Drożdżówki z budyniem – przepis

Składniki na rozczyn:

  • 50 g świeżych drożdży

  • 80 ml ciepłego mleka

  • 2 łyżeczki cukru

  • 1 łyżka mąki pszennej.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej (typ 450-550)

  • 100 g masła

  • 80 g cukru

  • 275 ml mleka

  • 3 żółtka (białek nie wyrzucamy)

  • Szczypta soli

  • Składniki na nadzienie:

  • 1 budyń waniliowy bez cukru

  • 500 ml zimnego mleka

  • 35 g cukru.

Składniki na kruszonkę:

  • 25 g zimnego masła

  • 20 g cukru

  • 50 g mąki pszennej

+ 2 białka jaj do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem.

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od przygotowania rozczynu – wlewamy do miski mleko, skruszamy drożdże, dorzucamy cukier i przesianą przez sitko 1 łyżkę mąki. Wszystko mieszamy aż osiągniemy jednolitą masę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 15 minut (w cieple). Pamiętaj, aby miska była naprawdę sporych rozmiarów, ponieważ rozczyn urośnie.

  2. Gdy będzie już gotowy, możemy zacząć przygotowywać ciasto. Do innej dużej miski wsyp mąkę i zrób na środku dołek – wlej tam rozczyn, na to zgarnij odrobinę mąki z brzegów, a następnie, dodaj szczyptę soli, cukier, mleko, 3 żółtka i ciepłe (wręcz roztopione, ale niegorące) masło. Całość wyrabiaj rękami lub drewnianą łyżką do momentu, aż ciasto stanie się gładką masą, która będzie sama odchodziła od dłoni. Może to zająć nawet około 10-20 minut. Po tym czasie miskę przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na około 1 godzinę – w tym czasie ciasto może nawet podwoić swoją objętość, dlatego też pamiętaj, że ta miska także powinna być dość duża.

  3. W czasie, gdy ciasto będzie wyrastać, zabierz się za przygotowanie budyniu, a później kruszonki (budyń lepiej zrobić jako pierwszy, ponieważ potrzebuje czasu na ostygnięcie). Zgodnie z opisem na opakowaniu budyniu, przygotuj go z mleka i cukru.

  4. Jak przygotować kruszonkę? Mąkę wymieszaj z cukrem i posiekanym zimnym masłem. Zagniataj je w miseczce rękami i gdy otrzymane kawałki będą już swoim wyglądem przypominały kruszonkę, odstaw miskę do lodówki.

  5. Gdy ciasto będzie już gotowe, podziel je na 17-18 równych kawałków. Uformuj z nich kulki, a następnie rozbij ręką tak, żeby były placuszkami o grubości około 1-1,5 cm. Lepiej nie używać do tego wałka, ponieważ może nieco „zabić” puszystość naszego ciasta.

  6. Przygotuj 2 blachy i wyłóż je papierem do pieczenia. Na nim ułóż placuszki tak, by zachować pomiędzy nimi odstęp kilku centymetrów.

  7. W każdym kawałku ciasta zrób na środku wgłębienie – możesz użyć to tego np. dna kieliszka czy wąskiej szklanki. Następnie włóż w nie łyżką budyń i posyp całą drożdżówkę kruszonką. Brzegi bułeczki posmaruj białkiem – dzięki temu będą błyszczące. Zanim wstawisz je do piekarnika, przykryj ściereczką, by jeszcze przez chwilę mogły wyrosnąć (najlepiej na około 15 minut).

  8. W tym czasie włącz piekarnik i ustaw na 180°C.

  9. Kiedy uznasz, że drożdżówki z budyniem są już gotowe do pieczenia, wstaw je do piekarnika – obie blachy oddzielnie – i piecz przez około 20 minut. W tym czasie powinny zarumienić się na złoty kolor, lecz jeśli uznasz, że potrzebują jeszcze chwili lub po prostu lubisz bardziej przypieczone, pozostaw je na odrobinę dłużej.

Drożdżówki z budyniem w innej odsłonie

Jeśli chcesz nieco urozmaicić swój wypiek i dodać mu charakteru, możesz poza budyniem dołożyć do drożdżówek także owoce, np. truskawki lub maliny. Połóż wtedy po kilka plasterków truskawek lub kilka malin zaraz na budyń i dopiero wtedy całość posyp kruszonką. Zobaczysz, będzie pysznie!

Katarzyna MiłkowskaAutor

Redaktor Katarzyna Miłkowska

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Domowe ptasie mleczko

Przepisy

Przepis na domowe ptasie mleczko

Czytaj więcej >

Przepisy

Indyjska zupa pomidorowa - klasyka w niecodziennym wydaniu

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlet de volaille z serem i pieczarkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na kotlet paryski

Czytaj więcej >
Rosół z imbirem

Przepisy

Jesienny rosół z dodatkiem imbiru

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić idealne powidła śliwkowe?

Czytaj więcej >