Duże zmiany w menu wielu restauracji
Nawet luksusowe lokale zdecydowały się serwować dania na wynos w plastikowych pojemnikach. Teraz gdy branża wznowiła swoją działalność, znów sporo restauracji zdecydowało się wprowadzić sporo zmian - tym razem w swoim menu. Co ciekawe, wcale nie chodzi o ceny.
Ostatni czas był wyjątkowo trudny dla branży gastronomicznej. Pandemia koronawirusa sprawiła, że lokale gastronomiczne były zamknięte przez ponad pół roku. Niektóre z nich, musiały zupełnie zmienić sposób swojej działalności.
Duże zmiany w menu popularnych restauracji
Restauratorzy zareagowali na najnowsze trendy w jedzeniu. Coraz więcej osób pyta o dania wegańskie i wegetariańsk ie, dlatego to głównie dania na bazie produktów roślinnych zaczęły dominować w wielu kartach dań.
Dawniej w wielu lokalach dominowały dania mięsne. Obecnie największą popularnością cieszą się wegetariańskie specjały , a inne potrawy są po prostu dodatkiem do karty menu. Nie jest to jednak jedyny trend widoczny w popularnych restauracjach.
Swojskie jedzenie na topie
Po pandemii koronawirusa Polacy coraz częściej zaczęli stawiać na t radycyjne potraw y. Wcześniej chętniej eksperymentowali i wybierali oryginalne zagraniczne kuchnie, dzisiaj raczej wybierają potrawy, które pamiętają choćby ze swojego dzieciństwa.
Dlatego, w kartach dań pojawiają się takie niezapomniane potrawy jak choćby: flaki, fasolka po bretońsku lub pierogi . Czy wyprą one egzotyczne dania? Czas pokaże. Niestety, ceny w restauracjach mogą ulec drastycznym podwyżkom.
Wyższe ceny w restauracjach
Niestety, przynajmniej w najbliższym czasie nie ma co liczyć na okazyjne ceny w restauracjach. Wielu właścicieli lokali gastronomicznych mówi wprost, że tanio nie będzie. Sytuacja jest spowodowana bardzo wysokimi cenami żywności.