Dyniowe whoopie pies, poznaj przepis na amerykańskie ciasteczka
Whoopie pies to tradycyjne, amerykańskie ciasteczka. Dyniowa wersja doskonała jest na jesień i na Halloween! Smaczne i bardzo proste w przygotowaniu, doskonałe na przekąskę i deser. Te ciasteczka smakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
Dyniowe whoopie pies - czy są trudne do przygotowania?
Whoopie pies to tradycyjne ciasteczka, które zwykle są czekoladowe i mają śmietankowe nadzienie. Dyniowa ich wersja to zdrowsza alternatywa w pomarańczowym kolorze! Nie są one trudne do przygotowania, z przepisem poradzi sobie nawet osoba, która nie ma dużego doświadczenia. Sekretem whoopie pies jest lekki krem, do jego przygotowania potrzebny będzie mikser!
Przepis na dyniowe whoopie pies
Do zrobienia tego przepisu potrzebujesz składników:
-
2 szklanki cukru (najlepiej sprawdzi się cukier brązowy, dzięki temu będą one smakować lepiej, będą też zdrowsze)
-
1 szklanka oleju słonecznikowego
-
1 ½ szklanki purée z dyni (możesz je przygotować piecząc lub gotując dynie, a następnie miksując ją)
-
2 duże jajka
-
3 szklanki mąki pszennej
-
1 łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 łyżeczki sody oczyszczonej
-
1 białko oddzielone od żółtka
-
2 łyżki mleka
-
2 szklanki cukru pudru
-
1/2 kostki margaryny
Przyprawy odpowiadają za korzenny smak whoopie pies, do tej wersji potrzebujesz:
-
1 łyżeczka soli
-
1 łyżka cynamonu
-
1 łyżeczki ekstraktu waniliowego
-
½ łyżki mielonych goździków
-
½ łyżki mielonego imbiru
-
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 1 cukier waniliowy
Przygotowanie dyniowych whoopie pies
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Lekko natłuść blachę do pieczenia lub użyj papieru do pieczenia. Połącz olej i cukier, krótko miksuj. Wmieszaj puree z dyni i jajka, dobrze mieszając całość. Dodaj przesianą mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę, łyżeczkę wanilii (lub połową opakowania cukru waniliowego), cynamon, imbir i goździki. Dobrze wymieszaj składniki mikserem.
Ciasto łyżką układaj na blaszce do pieczenia, wykładaj je dużą łyżką. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 do 12 minut. Po upieczeniu pozwól ciasteczkom ostygnąć. W międzyczasie przygotuj nadzienie.
Do nadzienia musisz ubić białko i wymieszać z mlekiem, 1 łyżeczką wanilii (lub połową opakowania cukru waniliowego) i 1 szklanką cukru pudru. Dobrze ubij, kiedy już będzie ubite, dodaj rozpuszczoną i ostudzoną margarynę, a na koniec pozostałą szklankę cukru pudru. Masa powinna być lekka i puszysta.
Dwa kawałki ciasteczek składaj razem, jak kanapkę, na środku umieszczając masę. Twoje whoopie pies są gotowe!
undefined
Dynia: jakie potrawy można z niej wyczarować?
To nie jedyny przepis, jaki można zrobić z tego warzywa. Jesienią na naszych stołach często pojawia się dynia – wyjątkowe warzywo, mogące oczarować nas zarówno swym smakiem, jak i wartością odżywczą. W jaki sposób możemy włączyć ten przysmak do swego menu? Po jakie przepisy na dania z dynią warto sięgnąć?
undefined
Dynia to niezwykle cenny dodatek do zdrowej diety, a jej ogromna wartość odżywcza sprawia, iż sięganie po potrawy z takim dodatkiem każdemu z nas przyniesie wiele korzyści. Warzywo to jest przecież rewelacyjnym źródłem takich witamin, jak witaminy: A, C, E oraz K, godnie reprezentowane są tu również witaminy z grupy B. Nie brak tu również białka, cennych dla zdrowia kwasów organicznych oraz tak ważnych składników mineralnych, jak potas, żelazo czy magnez. Dzięki temu zdrowa dieta, w której dynia będzie gościła dość często, pomoże nam wspierać swój organizm oraz wzmacniać układ odpornościowy. Jak jednak jeść dynię, by tym warzywem zbyt prędko się nie znudzić?
undefined
Przepisy na dania z dynią w roli głównej mogą nas zaskoczyć swym bogactwem oraz różnorodnością. Jedną z ciekawszych propozycji dla tych, którym marzy się smaczne i pożywne śniadanie z udziałem dyni, będzie przepis na owsiankę z pieczoną dynią jako jednym z głównych składników. Płatki owsiane, połączone z pestkami dyni, wodą, dynią oraz rozmarynem, mogą nas oczarować swym wyjątkowym smakiem i dostarczyć nam sporo energii na cały dzień. A co z daniami obiadowymi? Tu zupa krem z dyni to podstawa, choć taką potrawę można przygotować na wiele sposobów. By cieszyć się wspaniałym smakiem takiej zupy, a przy okazji zwiększyć jej wartość odżywczą, warto doprawić ją świeżym imbirem oraz czosnkiem. Zioła prowansalskie, papryka oraz sos sojowy – oto kolejne przyprawy, dzięki którym kremowa zupa z dyni stanie się jeszcze smaczniejsza. Dynia może się okazać również wyjątkowo ciekawym składnikiem warzywnego curry, w którym może się pojawić obok ciecierzycy, soczewicy oraz szpinaku. Z dyni można przygotować też pyszne i pożywne placki, dzięki którym zdrowa dieta nabierze jeszcze ciekawszego charakteru.