Ekspresowa jaglanka z płatków jaglanych
pixabay.com

Ekspresowa jaglanka z płatków jaglanych

Jaglanka, czyli pożywny posiłek, przypominający dobrze znaną owsiankę, wzbogacona o owoce i orzechy to doskonały pomysł na szybkie i zdrowe śniadanie.

Ekspresowa jaglanka z płatków jaglanych

Jaglanka, czyli pożywny posiłek, przypominający dobrze znaną owsiankę, wzbogacona o owoce i orzechy to doskonały pomysł na szybkie i zdrowe śniadanie.

Czy jaglanka jest zdrowa?

Kasza jaglana to ziarno pełne białka, przeciwutleniaczy i składników odżywczych. Może mieć wiele korzyści zdrowotnych, pomaga w obniżeniu poziomu cukru we krwi i cholesterolu. Ponadto jest bezglutenowa, co czyni ją doskonałym wyborem dla osób z celiakią lub stosujących dietę bezglutenową.

Właściwości prozdrowotne kaszy jaglanej

Dzięki 9 gramom błonnika na 100 gramową porcję, jagły wspomagają zdrowe i regularne trawienie. Mogą również pomóc we wspieraniu zdrowej flory jelitowej, zapobiegając wrzodom trawiennym i zmniejszając ryzyko raka okrężnicy. Kasza jaglana jest bogata w katechiny, takie jak kwercetyna, które wspomagają pracę wątroby i nerek.

Jaglanka z płatków jaglanych

Ta ekspresowa, łatwa i kremowa jaglanka od razu stanie się waszym ulubionym sposobem na śniadanie. Dodaj swoje ulubione dodatki, w tym owoce, orzechy, nasiona, pestki, a otrzymasz sycące, bogate w składniki odżywcze danie.

Przepis na jaglankę z płatków jaglanych z pieczonymi truskawkami

Składniki:

Truskawki

  • 4 szklanki truskawek pokrojonych w ćwiartki
  • 4 łyżeczki syropu klonowego
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu

Płatki jaglane

  • 4 łyżeczki niesolonego masła
  • 2 szklanki płatków jaglanych
  • 4 szklanki mleka pełnego lub migdałowego (plus dodatkowe w razie potrzeby)
  • 2 szklanki wody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • Nasiona konopi do posypania (łuskane)
  • Syrop klonowy do polewy

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Truskawki z syropem klonowym i kardamonem włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do pica.
  • Piecz przez 15-20 minut lub do momentu, aż truskawki będą miękkie i puszczą sok.
  • Podgrzej małą patelnię lub patelnię na średnim ogniu. Dodaj masło i rozpuść. Dodać płatki jaglane i lekko opiekaj przez 3-4 minuty.
  • Dodaj mleko i wodę. Doprowadź do wrzenia, zagotuj na wolnym ogniu, przykryć i zostaw na kilka minut. Płatki jaglane powinny mieć konsystencję owsianki. Jeśli płatki nie są miękkie, dodaj trochę więcej mleka i gotuj dalej, aż płatki będą miękkie.
  • Podawać z prażonymi truskawkami, odrobiną gęstej śmietany lub mleka i posypką z łuskanych nasion konopi.

Przepis na jaglankę z płatków jaglanych z tahini i kardamonem

Składniki:

Podstawa - jaglanka
150 g płatków jaglanych
300 ml wody
1 szczypta soli himalajskiej
300 ml napoju migdałowego
2 łyżka tahini
2 łyżki syropu klonowego lub miodu
1 łyżeczka pasty waniliowej

Smażone banany
40 g prażonych migdałów
1 ½ łyżki wiórków kokosowych
⅓ łyżeczki mielonego kardamonu
1 banan (duży) pokrojony w ok. Plastry 5,5 cm
łyżka syropu klonowego

Dodatki
½ granatu - pestki
150 g malin (lub innych jagód)
2 łyżeczki tahini

Sposób przygotowania:

Podstawa - jaglanka

Doprowadź wodę z solą do wrzenia, dodaj płatki jaglane, ponownie doprowadź do wrzenia, gotuj na małym ogniu przez 1 min. Zdejmij z ognia, pozostaw płatki jaglane na ok. 10 min., następnie rozdrobnij widelcem. Dodaj mleko migdałowe do płatków jaglanych wraz ze wszystkimi innymi składnikami, łącznie z pastą waniliową, dobrze wymieszaj i ponownie pozostaw na kilka minut w naczyniu, po czym przełóż do miseczek.

Smażone banany

Zmiksuj migdały i wiórki kokosowe w robocie kuchennym, dodaj kardamon. Delikatnie upiecz na patelni, przełóż na talerz. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, na patelni ułóż plasterki banana obok siebie, skrop odrobiną syropu klonowego i smaż przez ok. 2 min. z każdej strony. Wrzuć banany do mieszanki migdałowo-kokosowej.

Dodatki

Dodaj do miseczek z jaglanką banany, maliny i tahini i natychmiast podawaj.

Szybka wegańska jaglanka z płatków jaglanych

Składniki:

  • 1/2 szklanki płatków jaglanych
  • 2 szklanki mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Składniki na sos:

  • 100 g owoców świeżych, lub mrożonych (wiśnie, truskawki, maliny, borówki, jagody)
  • łyżka miodu

Dodatki:

  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki nasion chia

Sposób przygotowania:

  • Do rondla wsyp płatki jaglane, wlej mleko kokosowe i dodaj ekstrakt waniliowy.
  • Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu, uważnie obserwując, czy nie przywiera do dna naczynia.
  • Zdejmij z ognia, dodaj masło orzechowe, wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj.
  • Gotową jaglankę przełóż do miseczek.
  • Przygotuj sos: zmiksuj owoce z miodem, polej nimi jaglankę.
  • Na koniec udekoruj jaglankę orzechami włoskimi i posyp nasionami chia.

Następny artykuł