Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ekspresowa jaglanka z płatków jaglanych
Katarzyna Woszczyńska
Katarzyna Woszczyńska 25.03.2022 22:48

Ekspresowa jaglanka z płatków jaglanych

Ekspresowa jaglanka z płatków jaglanych
pixabay.com

Ekspresowa jaglanka z płatków jaglanych

Jaglanka, czyli pożywny posiłek, przypominający dobrze znaną owsiankę, wzbogacona o owoce i orzechy to doskonały pomysł na szybkie i zdrowe śniadanie.

Czy jaglanka jest zdrowa?

Kasza jaglana to ziarno pełne białka, przeciwutleniaczy i składników odżywczych. Może mieć wiele korzyści zdrowotnych, pomaga w obniżeniu poziomu cukru we krwi i cholesterolu. Ponadto jest bezglutenowa, co czyni ją doskonałym wyborem dla osób z celiakią lub stosujących dietę bezglutenową.

Właściwości prozdrowotne kaszy jaglanej

Dzięki 9 gramom błonnika na 100 gramową porcję, jagły wspomagają zdrowe i regularne trawienie. Mogą również pomóc we wspieraniu zdrowej flory jelitowej, zapobiegając wrzodom trawiennym i zmniejszając ryzyko raka okrężnicy. Kasza jaglana jest bogata w katechiny, takie jak kwercetyna, które wspomagają pracę wątroby i nerek.

Jaglanka z płatków jaglanych

Ta ekspresowa, łatwa i kremowa jaglanka od razu stanie się waszym ulubionym sposobem na śniadanie. Dodaj swoje ulubione dodatki, w tym owoce, orzechy, nasiona, pestki, a otrzymasz sycące, bogate w składniki odżywcze danie.

Przepis na jaglankę z płatków jaglanych z pieczonymi truskawkami

Składniki:

Truskawki

  • 4 szklanki truskawek pokrojonych w ćwiartki

  • 4 łyżeczki syropu klonowego

  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu

Płatki jaglane

  • 4 łyżeczki niesolonego masła

  • 2 szklanki płatków jaglanych

  • 4 szklanki mleka pełnego lub migdałowego (plus dodatkowe w razie potrzeby)

  • 2 szklanki wody

  • 1/4 łyżeczki soli

  • Nasiona konopi do posypania (łuskane)

  • Syrop klonowy do polewy

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Truskawki z syropem klonowym i kardamonem włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do pica.

  • Piecz przez 15-20 minut lub do momentu, aż truskawki będą miękkie i puszczą sok.

  • Podgrzej małą patelnię lub patelnię na średnim ogniu. Dodaj masło i rozpuść. Dodać płatki jaglane i lekko opiekaj przez 3-4 minuty.

  • Dodaj mleko i wodę. Doprowadź do wrzenia, zagotuj na wolnym ogniu, przykryć i zostaw na kilka minut. Płatki jaglane powinny mieć konsystencję owsianki. Jeśli płatki nie są miękkie, dodaj trochę więcej mleka i gotuj dalej, aż płatki będą miękkie.

  • Podawać z prażonymi truskawkami, odrobiną gęstej śmietany lub mleka i posypką z łuskanych nasion konopi.

Tagi: