Przepis na fasolkę szparagowa z porami i boczkiem
Fasolka szparagowa to letni przysmak, który często gości w naszych kuchniach. Dziś polecamy Wam nową odsłonę tego przepysznego warzywa!
Fasolka szparagowa z porami i boczkiem - składniki
-
300 g zielonej fasolki szparagowej,
-
bazylia (opcjonalnie),
-
około 80 g pokrojonego boczku, suszonego boczku pancetta / szynki / prosciutto,
-
sól morska i świeżo zmielony pieprz,
-
1 por,
-
1-2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy (opcjonalnie),
-
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
-
1 ząbek czosnku drobno starty,
-
3 łyżki pestek dyni, orzeszków pinii lub słonecznika.
undefined
Fasolka szparagowa z porami i boczkiem - przygotowanie
Opłucz fasolę i przytnij twarde końce. W większym garnku doprowadź wodę z solą do wrzenia, dodaj fasolę i gotuj przez około 4-5 minut (młoda fasola), a następnie gotuj przez kolejne 7-8 minut (starsza i większa fasola). Najlepiej smakuje fasola al dente.
W tym samym czasie na patelni usmażyć pokrojony w kostkę boczek (można pokroić skórkę). Dodaj cienko pokrojonego pora (części białe i jasnozielone) i smaż razem przez około 2-3 minuty. Jeśli na patelni jest za mało tłuszczu, możesz dodać oliwę z oliwek lub olej roślinny. Pory powinny być zeszklone i miękkie.
Jednocześnie dodaj soli, pestki dyni lub orzeszki ziemne, a następnie zmielony czosnek. Na koniec dodaj trochę kolendry oraz odsączoną fasolę, wymieszaj i podgrzej w razie potrzeby. Dopraw pieprzem i solą. Posyp listkami bazylii.