Smakosze.pl Przepisy Filety z kurczaka pieczone w musztardzie i tartym serze
pixabay.com

Filety z kurczaka pieczone w musztardzie i tartym serze

25 marca 2022
Autor tekstu: Agnieszka Woźniak

Filety z kurczaka pieczone w musztardzie i tartym serze - przepis

Składniki:

  • 600 g filetów z kurczaka

  • sól

  • 1 łyżka mleka

  • 2 łyżki musztardy miodowej

  • 60 g sera np. tartej mozzarelli (w kawałku) lub sera cheddar lub gouda

  • 3 łyżki mąki pszennej, ziemniaczanej lub kukurydzianej

  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

  • margaryna do posmarowania blachy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIANa początek przygotowujemy kurczaki. Filety należy oczyścić z kostek i błonek. Następnie przy pomocy tłuczka do mięsa rozbijamy filety do grubości około 1 centymetra. Staramy się, aby zrobić to równomiernie. Duże filety najlepiej przekroić na mniejsze połówki.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza.

Kurczaka doprawiamy solą, a następnie obtaczamy w mleku i smarujemy musztardą. Ścieramy ser na tarce o dużych lub średnich oczkach i wysypujemy na duży, płaski talerz. Posypujemy trzema łyżkami mąki i dwoma łyżkami posiekanego szczypiorku. Mieszamy.

Do przygotowanej mieszanki wkładamy posmarowane musztardą filety z kurczaka.  Obtaczamy dokładnie z obydwu stron.

Dużą blachę smarujemy dokładnie margaryną i układamy na niej filety. Wstawiamy do nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy przez około 20 - 25 minut. Pod koniec możemy dodatkowo posypać mięso z wierzchu startym serem.

Propozycja podania - puree z kalafiora

Puree z kalafiora to zdrowy i pyszny dodatek do kurczaka. Jeśli szukacie alternatywy dla puree ziemniaczanego, koniecznie wypróbujcie tego przepisu!

Składniki:

  • 1/2 główki kalafiora ( około 350 g)

  • 30 g masła

  • 2-3 łyżki mleka

  • 100 ml chudej śmietany

  • sól morska

  • pieprz

undefined

Przygotowanie:

Kalafior dzielimy na małe różyczki, a twardą część kroimy w plastry.

Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy kalafior i smażymy na średnim ogniu przez około 4 minuty.

Następnie dodajemy mleko, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy na małym ogniu około 2 minuty.

Po tym czasie dodajemy śmietanę i powoli doprowadzamy całość do wrzenia. Częściowo przykrywamy patelnię i gotujemy jeszcze kilka minut, aż kalafior stanie się miękki. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Całość miksujemy w blenderze na gładką masę.

Kremowe puree z kalafiora już gotowe!

Propozycja podania - surówka z czerwonej kapusty

Zastanawiasz się, jaką surówkę podać do fileta z kurczaka i puree z batatów? Jedyna w swoim rodzaju, tradycyjna i uwielbiana przez wszystkie pokolenia surówka z czerwonej kapusty na pewno zda egzamin, jak zawsze! :)

Składniki:

  • mała główka czerwonej kapusty

  • 1 cebula

  • 1  jabłko (na przykład szara reneta)

  • 1 marchewka

  • posiekana pietruszka i koperek

  • 3 łyżki majonezu

  • 3-5 łyżek octu jabłkowego

  • do smaku: 1,5 płaskiej łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Zaczynamy od kapusty. Zdejmujemy z niej zewnętrzne liście. Następnie kapustę dzielimy na pół, usuwamy jasny głąb, a resztę szatkujemy drobno nożem albo przy pomocy malaksera lub maszynki do mielenia. Kapustę przekładamy do dużej miski.

Dodajemy do niej obraną i drobno posiekaną cebulę. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Podobnie robimy z marchewką. Do miski z warzywami dokładamy poszatkowaną natkę pietruszki i koperek.

W osobnym naczyniu umieszczamy resztę składników: majonez, ocet, sól, pieprz oraz cukier. Całość mieszamy i polewamy tym kapustę z cebulą, marchwią i jabłkami. Jeszcze raz wszystko mieszamy. Zanim zaczniemy delektować się naszą surówką, warto schłodzić ją przez około godzinę w lodówce, aby składniki się ,,przegryzły.”

Alternatywa -  sałatka z pomidorów koktajlowych

Jeśli szukacie czegoś na szybko, niezawodna będzie sałatka z pomidorów koktajlowych. Zdrowa, smaczna i bardzo łatwa w przygotowaniu. Potrzebujesz jedynie sałaty, pomidorów, pół ogórka, cebulę, trochę sera feta i przyprawy.

Składniki:

  • mieszanka sałat z roszponką: 100 gramów

  • pomidory koktajlowe: 10 sztuk

  • pół ogórka

  • 1 mała cebula

  • 0,5 opakowania sera feta

  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ogórek obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Ser feta odsączamy i kroimy w drobną kostkę. Pomidorki kroimy na pół.

Sałatę wrzucamy do miski, dodajemy resztę składników. Polewamy oliwą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy. Gotowe!

SMACZNEGO!

undefined

Obserwuj nas w
autor
Agnieszka Woźniak

Redaktor Agnieszka Woźniak

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy