Smakosze.pl Przepisy Filety z kurczaka w parmezanowej panierce, z pomidorami i serem
pixabay.com

Filety z kurczaka w parmezanowej panierce, z pomidorami i serem

6 maja 2021

Składniki na filet z kurczaka w parmezanowej panierce pieczone z pomidorami i serem:

  • 1 podwójna pierś kurczaka,

  • 2 cukinie,

  • 3 łyżki masła,

  • świeże zioła np.: estragon, bazylia, tymianek,

  • 1 łyżka oliwy extra vergine,

  • 60 g tartego miękkiego sera,

  • 2/3 szklanki bułki tartej,

  • 1 mała czerwona cebula,

  • 2 większe pomidory,

  • 1/3 szklanki tartego parmezanu.

Filety z kurczaka w parmezanowej panierce pieczone z pomidorami i serem – przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Podziel filet z kurczaka na 2 oddzielne piersi. Każdy filet pokrój poziomo na 2 najcieńsze filety, a następnie tłuczkiem stłucz najgrubszą część na taką samą grubość (około 1/2 cm). Dopraw solą i pieprzem, po czym użyj mieszanki roztopionego masła i oliwy z oliwek, aby posmarować filet. Następnie obtocz mieszanką bułki tartej i parmezanu. Ułóż na blasze do pieczenia pokrytej oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika i piecz 15 minut.

Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w kosteczkę i odsącz z nadmiaru soku, wymieszaj z drobno posiekaną czerwoną cebulą.

Przełącz piekarnik na funkcję grilla (jeśli nie ma takiej funkcji, to zwiększ temperaturę do 240 stopni Celsjusza), na filety nałóż salsę pomidorową i starty ser, a następnie wstaw do piekarnika. Piecz kolejne 5 minut. Posyp świeżymi ziołami. Podawaj na tagliatelle z cukinii.

Cukinię pokrój obieraczką i wrzuć na 1/2 minuty na wrzątek, odcedź, dopraw łyżeczką oliwy, solą, pieprzem i posiekanymi ziołami.

Obserwuj nas w
autor
Dzięciołowska Marcelina

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy