Smakosze.pl Przepisy Fit lemoniada z arbuzem i miętą
Zdjęcie autorstwa Nadi Lindsay z Pexels

Fit lemoniada z arbuzem i miętą

25 marca 2022
Autor tekstu: Marianna Umerle

Jak to się zaczęło? Lemoniada, która leczy

Najwcześniejsze pisemne wzmianki o lemoniadzie pochodzą z Egiptu sprzed ponad 1000 lat. Okazuje się, że Egipcjanie lubili sączyć napój na bazie cytryn, daktyli oraz miodu. Znacznie później, bo w XVII wieku w Paryżu, powstał związek o nazwie Compagnie de Limonadiers. Lemoniada sprzedawana była w metalowych kubkach na paryskich ulicach i szybko zyskała dużą popularność.

Robiono ją z gazowanej wody, soku z cytryny i miodu; Francuzi głęboko wierzyli w to, że lemoniada uodporniła ich na zarazę. Niecałe 200 lat później lemoniada nadal uważana była za lekarstwo w paryskich szpitalach. W Polsce lemoniada pojawiła się natomiast dopiero koło XIX wieku, razem z kwasem chlebowym i oranżadą. Dzisiaj również widzimy, jak sprzedawana jest w letnie dni na polskich ulicach.

Lemoniada, czyli zdrowa alternatywa dla napojów gazowanych

Zdrowe wcale nie oznacza mniej smaczne od niezdrowego. Wiemy to doskonale, jednak większość z nas chętnie sięga po słodkie napoje gazowane po wysiłku lub w letnie dni. Niestety, nie jest tajemnicą, że wszystkie kolorowe i musujące napoje – mimo atrakcyjnego wyglądu i przyciągających wzrok etykiet – nie mają w sobie nic, co wpływałoby dobrze na nasze organizmy.

Sztuczne barwniki, konserwanty (w tym najsilniejszy: benzoesan sodu) a przede wszystkim ogromne ilości cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego tworzą zabójczą mieszankę wybuchową; przyczyniają się do powstawania chorób cywilizacyjnych, takich jak nowotwory czy cukrzyca typu I. Właśnie dlatego warto wybrać zdrową alternatywę, pełną witamin i odżywczych minerałów, bez szkodliwych dodatków. Bo taka właśnie jest prawdziwa lemoniada.

Cytryna i arbuz – doskonałe połączenie smaków w lemoniadzie

Cytryna jest podstawą każdej szanującej się lemoniady. To jej sok nadaje tej magicznej miksturze przyjemnej kwasowości i rześkiego smaku. Już sama woda z cytryną doskonale nawadnia organizm! Jest pełna witaminy C, która pozytywnie wpływa na nasz układ odpornościowy i wygląd skóry. Trzy razy tak dla cytryny! Dlaczego jednak w naszym przepisie postawiliśmy właśnie na arbuzową lemoniadę? Uważamy, że arbuz doskonale komponuje się z cytryną. Jest słodki, bogaty w witaminy A, E i z grupy B, no i ma ten piękny, soczyście różowy kolor…

Przepis na orzeźwiającą lemoniadę arbuzową z miętą

Składniki:

  • 1 kg arbuza (waga przez obraniem go ze skóry)

  • 2 duże cytryny

  • 1 litr wody mineralnej (może być gazowana)

  • 100 ml wrzątku

  • 4-5 łyżek ksylitolu

  • listki mięty

  • kostki lodu

Obserwuj nas w
autor
Marianna Umerle

Autorka tekstów.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy