Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Z resztek po świętach robię taką zapiekankę. Jest pyszna i nic się nie marnuje
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 21.04.2025 09:18

Z resztek po świętach robię taką zapiekankę. Jest pyszna i nic się nie marnuje

zapiekanka
Fot. Canva

Resztki po świętach nie muszą trafić do kosza na śmieci. Poznaj sposób na wykorzystanie części z nich i na obiad przygotuj doskonałą zapiekankę. Jej smak zachwyci całą rodzinę. 

Święta i jedzenie

Przygotowując potrawy na święta, często nie zachowujemy umiaru. Na wielkanocnym stole lubimy przepych, bo niczego nie może przecież zabraknąć i nikt z gości nie może wyjść głodny. Troska oraz gościnność skutkuje tym, że po świętach zostaje masa jedzenia. Wtedy zazwyczaj już nikt nie ma ochoty go spożywać, ale też szkoda go wyrzucać.

W takich sytuacjach doskonale sprawdzają się przepisy, które polegają na recyklingu świątecznych potraw w inne. W dalszej części przedstawiamy jeden z nich. Przygotowana według niego zapiekanka jest idealnym i smacznym daniem na obiad. Poznaj sposób i koniecznie go wypróbuj.

wędliny.jpg
Fot. Canva
Przenigdy nie jedz takich jajek. Ryzykujesz zdrowiem

Zapiekanka z resztek po świętach

Zaletą tego prostego, ale jakże smacznego dania jest to, że powstaje z niewielu składników. Jednym z nich jest na przykład wędlina. Może być dowolnego rodzaju i nic nie stoi na przeszkodzie, aby była to ta sama, którą podano na Wielkanoc. Oprócz niej niezbędne będą także warzywa lub pozostałości sałatki. Smak całości podkreśli sos przygotowany z majonezu, ketchupu oraz jogurtu. Więcej informacji o składnikach uzyskasz, zapoznając się z listą umieszczoną poniżej.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 300 g wędliny
  • 250 g makaronu typu świderki
  • ½ brokuła
  • 2 pomidory
  • 3 ogórki gruntowe
  • 1 czerwona papryka
  • 100 g żółtego sera w kostce
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki majonezu
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól
ser.jpg
Fot. Canva/pixelshot

Przepis na zapiekankę

Przygotowanie zapiekanki rozpocznij od ugotowania makaronu według instrukcji na opakowaniu. Warzywa umyj, a następnie pokrój je w drobną kostkę. W takim sposób pokrój również wędlinę. Brokuła podziel i gotuj przez około 4 minuty w osolonej wodzie.

Do naczynia żaroodpornego przełóż makaron. Ułóż na nim warzywa, wędlinę oraz brokuła. Do miski przełóż ketchup, jogurt naturalny oraz majonez. Dodaj przeciśnięty ząbki czosnku, pieprz, sól. Składniki wymieszaj w jednolity sos.

Wierzch zapiekanki pokryj sosem. Ser zetrzyj na tarce i rozsyp go po warstwie z sosu. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza. Umieść w nim zapiekankę i piecz ją przez 20 minut. Gotową podawaj na obiad.

zapiekanka 2.jpg
Fot. Canva