Z resztek po świętach robię taką zapiekankę. Jest pyszna i nic się nie marnuje

Resztki po świętach nie muszą trafić do kosza na śmieci. Poznaj sposób na wykorzystanie części z nich i na obiad przygotuj doskonałą zapiekankę. Jej smak zachwyci całą rodzinę.
Święta i jedzenie
Przygotowując potrawy na święta, często nie zachowujemy umiaru. Na wielkanocnym stole lubimy przepych, bo niczego nie może przecież zabraknąć i nikt z gości nie może wyjść głodny. Troska oraz gościnność skutkuje tym, że po świętach zostaje masa jedzenia. Wtedy zazwyczaj już nikt nie ma ochoty go spożywać, ale też szkoda go wyrzucać.
W takich sytuacjach doskonale sprawdzają się przepisy, które polegają na recyklingu świątecznych potraw w inne. W dalszej części przedstawiamy jeden z nich. Przygotowana według niego zapiekanka jest idealnym i smacznym daniem na obiad. Poznaj sposób i koniecznie go wypróbuj.

Zapiekanka z resztek po świętach
Zaletą tego prostego, ale jakże smacznego dania jest to, że powstaje z niewielu składników. Jednym z nich jest na przykład wędlina. Może być dowolnego rodzaju i nic nie stoi na przeszkodzie, aby była to ta sama, którą podano na Wielkanoc. Oprócz niej niezbędne będą także warzywa lub pozostałości sałatki. Smak całości podkreśli sos przygotowany z majonezu, ketchupu oraz jogurtu. Więcej informacji o składnikach uzyskasz, zapoznając się z listą umieszczoną poniżej.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 300 g wędliny
- 250 g makaronu typu świderki
- ½ brokuła
- 2 pomidory
- 3 ogórki gruntowe
- 1 czerwona papryka
- 100 g żółtego sera w kostce
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki majonezu
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- sól

Przepis na zapiekankę
Przygotowanie zapiekanki rozpocznij od ugotowania makaronu według instrukcji na opakowaniu. Warzywa umyj, a następnie pokrój je w drobną kostkę. W takim sposób pokrój również wędlinę. Brokuła podziel i gotuj przez około 4 minuty w osolonej wodzie.
Do naczynia żaroodpornego przełóż makaron. Ułóż na nim warzywa, wędlinę oraz brokuła. Do miski przełóż ketchup, jogurt naturalny oraz majonez. Dodaj przeciśnięty ząbki czosnku, pieprz, sól. Składniki wymieszaj w jednolity sos.
Wierzch zapiekanki pokryj sosem. Ser zetrzyj na tarce i rozsyp go po warstwie z sosu. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza. Umieść w nim zapiekankę i piecz ją przez 20 minut. Gotową podawaj na obiad.






































