Smakosze.pl Przepisy Francuska zupa cebulowa
canva/robynmac

Francuska zupa cebulowa

1 grudnia 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Francuska zupa cebulowa to pomysł na smaczny, aromatyczny i rozgrzewający posiłek dla całej rodziny. Zupa gotowana na bulionie warzywnym z dodatkiem tymianku, białego wina, podana z grzanką serową smakuje wybornie. Poznaj prosty przepis na francuską zupę cebulową.

Francuska zupa cebulowa jest bardzo esencjonalnym i aromatycznym daniem. Zupa składa się z samej cebuli najpierw smażonej, później duszonej w winie, a następnie gotowanej w bulionie warzywnym . Zupa jest niezwykle smaczna i pożywna, a podana z grzanką serową wygląda jak z francuskiej restauracji.

Zupa cebulowa świetnie sprawdzi się jako mocno rozgrzewające danie, a także naturalne lekarstwo na przeziębienie i grypę. Cebula działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie, mobilizuje układ odpornościowy do walki z infekcją, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia nadciśnienia, zawału i innych chorób serca.

Z duszonej cebuli przygotujesz również doskonały lunch lub kolację dla całej rodziny- tu poznasz przepis na wyśmienite cebularze , czyli bułeczki z duszoną cebulką.

Przepis na francuską zupę cebulową

Składniki na 4-5 porcji:

  • 1 kg cebuli

  • 1 l bulionu warzywnego

  • 200 ml białego wina wytrawnego

  • 4 łyżki masła

  • tymianek

  • sól, pieprz

  • czerstwa bagietka pszenna

  • starty żółty ser

  • oliwa z oliwek

Jak przygotować francuską zupę cebulową?

Cebule obierz i posiekaj, w dużym garnku rozpuść masło, następnie dodaj cebule, całość oprósz tymiankiem i smaż na wolnym ogniu przez 30 minut, co jakiś czas mieszając.

Wlej wino wytrawne, wymieszaj i gotuj, aż wino odparuje i odda swój aromat, następnie wlej bulion, dopraw pieprzem i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.

W tym czasie przygotuj grzanki: bagietkę pokrój na małe kromki, każdą posyp żółtym serem, skrop oliwą i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół. Piecz 10 minut, następnie wyjmij i odstaw do przestudzenia.

Zupę cebulową dopraw do smaku solą i tymiankiem, na talerz połóż grzankę serową i zalej ją aromatyczną zupą.

Smacznego.

Cebula w łupinkach

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy