Francuska zupa cebulowa
Francuska zupa cebulowa to pomysł na smaczny, aromatyczny i rozgrzewający posiłek dla całej rodziny. Zupa gotowana na bulionie warzywnym z dodatkiem tymianku, białego wina, podana z grzanką serową smakuje wybornie. Poznaj prosty przepis na francuską zupę cebulową.
Francuska zupa cebulowa jest bardzo esencjonalnym i aromatycznym daniem. Zupa składa się z samej cebuli najpierw smażonej, później duszonej w winie, a następnie gotowanej w bulionie warzywnym . Zupa jest niezwykle smaczna i pożywna, a podana z grzanką serową wygląda jak z francuskiej restauracji.
Zupa cebulowa świetnie sprawdzi się jako mocno rozgrzewające danie, a także naturalne lekarstwo na przeziębienie i grypę. Cebula działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie, mobilizuje układ odpornościowy do walki z infekcją, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia nadciśnienia, zawału i innych chorób serca.
Z duszonej cebuli przygotujesz również doskonały lunch lub kolację dla całej rodziny- tu poznasz przepis na wyśmienite cebularze , czyli bułeczki z duszoną cebulką.
Przepis na francuską zupę cebulową
Składniki na 4-5 porcji:
-
1 kg cebuli
-
1 l bulionu warzywnego
-
200 ml białego wina wytrawnego
-
4 łyżki masła
-
tymianek
-
sól, pieprz
-
czerstwa bagietka pszenna
-
starty żółty ser
-
oliwa z oliwek
Jak przygotować francuską zupę cebulową?
Cebule obierz i posiekaj, w dużym garnku rozpuść masło, następnie dodaj cebule, całość oprósz tymiankiem i smaż na wolnym ogniu przez 30 minut, co jakiś czas mieszając.
Wlej wino wytrawne, wymieszaj i gotuj, aż wino odparuje i odda swój aromat, następnie wlej bulion, dopraw pieprzem i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
W tym czasie przygotuj grzanki: bagietkę pokrój na małe kromki, każdą posyp żółtym serem, skrop oliwą i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół. Piecz 10 minut, następnie wyjmij i odstaw do przestudzenia.
Zupę cebulową dopraw do smaku solą i tymiankiem, na talerz połóż grzankę serową i zalej ją aromatyczną zupą.
Smacznego.