Francuskie ciasto gruszkowo-imbirowe
pixabay.com

Francuskie ciasto gruszkowo-imbirowe

Ciasto gruszkowo-imbirowe najlepiej smakuje, gdy podawane jest na ciepło razem z gałką ulubionych lodów. Warto mieć przepis tego ciasta w swojej książce kucharskiej, ponieważ można je przygotować na godzinę przed zjedzeniem. Jakie składniki są potrzebne do wykonania ciasta gruszkowo-imbirowego?

Składniki ciasta gruszkowo - imbirowego

  • 3 roztrzepane jajka,
  • 175 g mąki,
  • 400 g gruszek (3 sztuki) bez gniazd nasiennych, pokrojonych w cienkie plasterki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżka brązowego cukru,
  • 175 g drobnego cukru,
  • 200 g bardzo miękkiego masła,
  • 2 łyżeczki imbiru w proszku lub 3 łyżeczki świeżo startego.

Przygotowanie ciasta gruszkowo imbirowego

Użyj formy do pieczenia o średnicy 22 cm, posmaruj masłem foremkę i wyłóż ją papierem do pieczenia, a następnie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.


Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, wymieszaj. Dodaj 175 gramów bardzo miękkiego masła pokrojonego na kawałki, cukier, imbir i jajka. Użyj miksera, aby z tych składników wymieszać jednolite ciasto.


Gruszki obierz i pokrój na, mniej więcej, centymetrowe paski, ułóż je tak, aby zachodziły na siebie. Całość posyp cukrem trzcinowym, z twardego masła zrób wiórki i posyp nimi całą powierzchnię ciasta.


Ciasto należy piec przez czas około 35 do 40 minut bez termoobiegu, do tak powstania tzw. zwanego suchego patyczka.

Następny artykuł