Francuskie ciasto gruszkowo-imbirowe
Składniki ciasta gruszkowo - imbirowego
3 roztrzepane jajka,
175 g mąki,
400 g gruszek (3 sztuki) bez gniazd nasiennych, pokrojonych w cienkie plasterki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1 łyżka brązowego cukru,
175 g drobnego cukru,
200 g bardzo miękkiego masła,
2 łyżeczki imbiru w proszku lub 3 łyżeczki świeżo startego.
Przygotowanie ciasta gruszkowo imbirowego
Użyj formy do pieczenia o średnicy 22 cm, posmaruj masłem foremkę i wyłóż ją papierem do pieczenia, a następnie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, wymieszaj. Dodaj 175 gramów bardzo miękkiego masła pokrojonego na kawałki, cukier, imbir i jajka. Użyj miksera, aby z tych składników wymieszać jednolite ciasto.
Gruszki obierz i pokrój na, mniej więcej, centymetrowe paski, ułóż je tak, aby zachodziły na siebie. Całość posyp cukrem trzcinowym, z twardego masła zrób wiórki i posyp nimi całą powierzchnię ciasta.
Ciasto należy piec przez czas około 35 do 40 minut bez termoobiegu, do tak powstania tzw. zwanego suchego patyczka.