Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Francuskie ciasto gruszkowo-imbirowe
Dzięciołowska Marcelina
Dzięciołowska Marcelina 25.03.2022 22:50

Francuskie ciasto gruszkowo-imbirowe

Francuskie ciasto gruszkowo-imbirowe
pixabay.com

Składniki ciasta gruszkowo - imbirowego

  • 3 roztrzepane jajka,

  • 175 g mąki,

  • 400 g gruszek (3 sztuki) bez gniazd nasiennych, pokrojonych w cienkie plasterki,

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,

  • 1 łyżka brązowego cukru,

  • 175 g drobnego cukru,

  • 200 g bardzo miękkiego masła,

  • 2 łyżeczki imbiru w proszku lub 3 łyżeczki świeżo startego.

Przygotowanie ciasta gruszkowo imbirowego

Użyj formy do pieczenia o średnicy 22 cm, posmaruj masłem foremkę i wyłóż ją papierem do pieczenia, a następnie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, wymieszaj. Dodaj 175 gramów bardzo miękkiego masła pokrojonego na kawałki, cukier, imbir i jajka. Użyj miksera, aby z tych składników wymieszać jednolite ciasto.

Gruszki obierz i pokrój na, mniej więcej, centymetrowe paski, ułóż je tak, aby zachodziły na siebie. Całość posyp cukrem trzcinowym, z twardego masła zrób wiórki i posyp nimi całą powierzchnię ciasta.

Ciasto należy piec przez czas około 35 do 40 minut bez termoobiegu, do tak powstania tzw. zwanego suchego patyczka.

Tagi: