Gniazdka: prosty przepis na domowe pączusie
Pixabay.com

Gniazdka: prosty przepis na domowe pączusie

Gniazdka to małe pączki domowej roboty o zrównoważonym smaku, wyrobione z puszystego ciasta. To prawdziwa kulinarna pułapka – kto ich spróbuje, będzie chciał więcej. Poznaj prosty przepis na domowe gniazdka.

Gniazdka: do Polski z Hiszpanii (być może)

Gniazdka, zwane też pączkami hiszpańskimi i wiedeńskimi, to pyszne, domowej roboty słodycze w kształcie puszystych pierścieni z maślanego ciasta. Nie wiadomo, czy faktycznie wywodzą się z Zachodniej Europy, w każdym razie uznaje się je za popularne i od dawna zadomowione w kuchni polskiej.

Gniazdka to niewielkich rozmiarów pączki o wspaniałym smaku, zachęcającym maślanym aromacie i poręcznym, niedużym rozmiarze.

Gniazdka: dla kogo?

Gniazdka to przysmak, który na pewno przypadnie do gustu dzieciom, ale i dorosłym entuzjastom domowych wypieków. Nie są za słodkie, mają wspaniałą konsystencję, a ich niewielkie rozmiary sprawiają, że można cieszyć się smakiem choćby jednego pączka bez konieczności objedzenia się.

Gniazdka: na jaką okazję?

Gniazdka to pyszne pączki, pasujące wszędzie tam, gdzie na miejscu jest słodki poczęstunek. Czy to urodziny, czy Tłusty Czwartek, czy po prostu popołudniowa herbatka – domowej roboty gniazdka na pewno uświetnią chwilę.

Gniazdka: ile kalorii?

Gniazdka to pączki, wyrobione z jajek, masła i mąki, smażone na smalcu, podawane z dodatkiem cukru pudru lub lukru. Są oczywiście kaloryczne, ale też nieduże. Dlatego nawet osoby bardzo dbające o linię lub na ścisłej diecie mogą podarować sobie nieco słodkości i zjeść jedno czy dwa gniazdka.

Gniazdka: trudność

Gniazdka to słodkość stosunkowo łatwa do wykonania, choć sprawne przygotowanie wymaga użycia dodatkowego sprzętu – rękawa cukierniczego i termometru kuchennego. Poza tym jednak gniazdka nie wymagają umiejętności obsługi skomplikowanych urządzeń ani znajomości tajników biochemii.

Gniazdka: czas na przygotowanie

Gniazdka przyrządza się dość szybko. Najwięcej czasu zajmuje ostudzenie ciasta i podgrzanie tłuszczu. Jeśli jednak zbierzemy zawczasu wszystkie składniki i potrzebne przybory, gotowanie powinno pójść bardzo sprawnie i nasze gniazdka będą gotowe w ok. godzinę od wejścia do kuchni.

Gniazdka: składniki (na ok. 30 pączków)

  • Jajka – 6 średnich (rozmiar M)
  • Masło – 125 g
  • Mąka – 225 g
  • Cukier – ok. 20 g
  • Sól – ½ łyżeczki
  • Woda – 250 ml
  • Smalec – 4 kostki
  • Cukier puder – 1 szklanka

Gniazdka: składniki opcjonalne

Do domowego lukru:

  • Cukier puder – ok. 100 g
  • Sok z cytryny lub rum – 4 łyżki

Gniazdka: potrzebne przybory

Do usmażenia gniazdek potrzebny będzie nieco bardziej zaawansowany zestaw kuchennych przyborów: poza nożem, łyżką drewnianą, garnkiem, cedzakiem, papierowymi ręcznikami i płachtą papieru do pieczenia, musimy mieć jeszcze rękaw cukierniczy i termometr kuchenny.

Gniazdka: przygotowanie ciasta

Bierzemy średniej wielkości garnek, wlewamy do niego wodę i doprowadzamy ją do wrzenia. Następnie nieco zmniejszamy ogień, wrzucamy do garnka pokrojone masło, dodajemy sól i cukier, i podgrzewamy przez kilka minut, cały czas mieszając, by składniki rozpuściły się. Następnie do garnka wsypujemy mąkę, nadal mieszając drewnianą łyżką, aż uzyskamy jednolitą masę. Gdy ciasto stanie się na tyle zbite i jednorodne, że zacznie odlepiać się samo od ścianek garnka, możemy przełożyć je do dużej miski i ostudzić.

Kiedy ciasto na gniazdka ostygnie, dodajemy do niego kolejno jajka, ciągle mieszając, by składniki połączyły się, tworząc gładką masę.

Nasze ciasto na smakowite gniazdka jest już gotowe!

Gniazdka: kształtowanie pączków

Teraz musimy przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego. Dobrze, by miał końcówkę w kształcie gwiazdki – dzięki temu nasze gniazdka będą miały charakterystyczne bruzdy, które nadają im wygląd małych opon.

Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty i wyciskamy na nie ciasto z rękawa cukierniczego, starając się utworzyć na każdym kwadracie nieduży okrąg. Gniazdka zwyczajowo mają niewielką średnicę, tylko kilka centymetrów, z małym otworem pośrodku.

Gniazdka: smażenie pączków

By usmażyć gniazdka, przekładamy smalec do garnka i podgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Dobrze jest posłużyć się termometrem kuchennym do sprawdzenia temperatury smalcu. Od biedy możemy ocenić ją na oko: kiedy w gotującym się smalcu zaczną powstawać podłużne rowki, to znaczy, że jest już wystarczająco gorący.

Kwadraty z papieru do pieczenia z wyciśniętym ciastem wkładamy na gorący tłuszcz (papierem do góry!) i smażymy gniazdka. Papier powinien sam się odkleić. Gdy to się stanie, zdejmujemy go, a potem przekładamy gniazdka na drugą stronę i smażymy, aż się ozłocą. Następnie wyjmujemy gniazdka, osuszamy (np. za pomocą kuchennych ręczników lub po prostu pozostawiamy w suchym miejscu) i czekamy, aż ostygną.

Gniazdka: podanie

Gniazdka serwujemy z dowolnymi dodatkami, najczęściej to cukier puder lub lukier, ale można pokusić się też np. na dżem czym konfiturę.

Gniazdka nie powinny stać zbyt długo – najsmaczniejszą są wtedy, gdy ciągle zachowują aromat i sprężystość.

Gniazdka: urozmaicenia

Gniazdka polać można lukrem domowej roboty. Wystarczy połączyć 100 g cukru pudru i 4 łyżki soku cytrynowego, a potem dobrze wymieszać, może w dwóch łyżkach gorącej wody. Domowy lukier z posmakiem cytrynowym to doskonały dodatek do słodkich gniazdek!

Zamiast soku cytrynowego można użyć innego soku, wtedy lukier będzie smakował inaczej. Wariantem jest też dodatnie cukru do np. rumu.

Następny artykuł