Gniazdka: prosty przepis na domowe pączusie
Gniazdka: do Polski z Hiszpanii (być może)
Gniazdka, zwane też pączkami hiszpańskimi i wiedeńskimi, to pyszne, domowej roboty słodycze w kształcie puszystych pierścieni z maślanego ciasta. Nie wiadomo, czy faktycznie wywodzą się z Zachodniej Europy, w każdym razie uznaje się je za popularne i od dawna zadomowione w kuchni polskiej.
Gniazdka to niewielkich rozmiarów pączki o wspaniałym smaku, zachęcającym maślanym aromacie i poręcznym, niedużym rozmiarze.
Gniazdka: dla kogo?
Gniazdka to przysmak, który na pewno przypadnie do gustu dzieciom, ale i dorosłym entuzjastom domowych wypieków. Nie są za słodkie, mają wspaniałą konsystencję, a ich niewielkie rozmiary sprawiają, że można cieszyć się smakiem choćby jednego pączka bez konieczności objedzenia się.
Gniazdka: na jaką okazję?
Gniazdka to pyszne pączki, pasujące wszędzie tam, gdzie na miejscu jest słodki poczęstunek. Czy to urodziny, czy Tłusty Czwartek, czy po prostu popołudniowa herbatka – domowej roboty gniazdka na pewno uświetnią chwilę.
Gniazdka: ile kalorii?
Gniazdka to pączki, wyrobione z jajek, masła i mąki, smażone na smalcu, podawane z dodatkiem cukru pudru lub lukru. Są oczywiście kaloryczne, ale też nieduże. Dlatego nawet osoby bardzo dbające o linię lub na ścisłej diecie mogą podarować sobie nieco słodkości i zjeść jedno czy dwa gniazdka.