Smakosze.pl Przepisy Gofry lepsze niż nad morzem, przepis Ani Starmach nie ma sobie równych
uba-foto - Canva

Gofry lepsze niż nad morzem, przepis Ani Starmach nie ma sobie równych

25 marca 2022
Autor tekstu: Agata Kaszuba

Dobrze wypieczona, rumiana, słodka przekąska, to z pewnością domena nadmorskich miejscowości, które w sezonie goszczą ogromne ilości ludzi, a obecne tam gofrownie do perfekcji opanowały szybki, a jednocześnie smaczny sposób, na chrupiące gofry.

Gdy opadnie już wakacyjny szał, a za oknem zacznie się jesienna pogoda, przypomina nam się ten smakowity, wakacyjny aromat, a chęć na ciepłego gofra z bitą śmietaną, wraca do nas z podwójną siłą. Wiemy co zrobić, gdy już nie możesz wytrzymać bez gofra na deser! Przygotuj przekąskę w domu. Z przepisem Ani Starmach, to prostsze, niż myślisz!

Gofry według Ani Starmach

Ania Starmach, to utalentowana cukierniczka, która swoją rolą jurora kulinarnego, podbiła serca wszystkich widzów polskiej edycji Masterchefa. Dzisiaj, zdradziła przepis na gofry, które sama wykonuje w domu dla swoich bliskich.

Oto, czego potrzebujemy, aby wykonać gofry z przepisu Ani:

250 g mąki250ml mleka1 jajko1 łyżka cukru3 łyżki oleju1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli

Takie proporcje wystarczą na wykonanie około 8 gofrów średniej wielkości, więc jeśli macie dużą rodzinę lub planujecie podwieczorek dla przyjaciół, radzimy zrobić podwójną, a nawet potrójną wersję. Gofry są tak pyszne, że każdy będzie chciał dokładkę!

Przygotowanie gofrów zacznij od oddzielenia żółtka i białka. Białko odlej do osobnej miski i ubij mikserem lub ręczną trzepaczką na sztywna pianę. W drugiej misce wymieszaj suche składniki oraz dodaj mleko, żółtko, olej. Połącz wszystko w jednolitą masę. Gdy ciasto jest już gotowe, powoli dodaj pianę wykonaną wcześniej z białka. Delikatnie wymieszaj silikonową lub drewnianą szpatułką. Gotowe ciasto powinno być pozbawione grudek i dość gęste. Jeśli jednak masa wyjdzie zbyt zbita, to warto dodać jeszcze trochę mleka, aby ją trochę rozrzedzić.

Kolejnym etapem przygotowania gofrów, jest ich usmażenie. Najlepsza jest do tego dobra jakościowo gofrownica, jednak jeśli przekąskę wykonujemy tylko od czasu do czasu, to nie mamy potrzeby zaopatrzać się w drogi sprzęt z najwyższej półki. Zwykła, najprostsza gofrownica, również świetnie sobie poradzi!

Kuchennym pędzlem posmaruj skrzydła gofrownicy olejem lub roztopionym masłem i nastaw na najwyższą temperaturę. Następnie chochlą lub głęboką łyżką nałóż porcję ciasta i smaż do momentu, gdy gofry się zarumienią. Gotowe, odkładaj na metalową kratkę, aby ostygły i nie straciły na chrupkości.

A co do gofrów?

Deser przygotowany według tego przepisu jest smaczny nawet na „sucho”, czyli bez żadnych dodatków, jednak jeśli masz trochę wolnego czasu zachęcamy do przygotowania różnych wariantów. Tak samo jak naleśniki, gofry również możesz przygotować w wersji wytrawnej i słodkiej. Słona odsłona jest mniej znana, jednak równie smaczna, jak jej tradycyjna gofrowa siostra.

Jeśli interesuje Cię takie kulinarne szaleństwo, to na etapie przygotowywania masy, dodaj więcej soli oraz... szpinaku! Drobno posiekany szpinak, to doskonały dodatek do wytrawnych gofrów. Możesz też wypróbować sok z buraków, który podkręci smak gofra oraz zadziała jak naturalny barwnik.

Wersja na słodko jest tą tradycyjną i lepiej znaną. Aby uzyskać słodsze ciasto, zwiększ ilość cukru. Wypróbuj też opcję z dodatkiem kawałków czekolady, ulubionego batona lub m&m'sów.Jako dodatek świetnie sprawdzi się domowa, bita śmietana lub dżem. Jeśli posypiesz wszystko świeżymi owocami i polejesz czekoladową polewą, to gwarantujemy, że talerz zostanie opróżniony z prędkością światła!

Domowe gofry, to idealna przekąska lub podwieczorek – osłodzą nam jesienne i zimowe popołudnia i pomogą przetrwać trudny czas oczekiwania na wakacje. Możesz wspólnie tworzyć nowe, indywidualne połączenia i kreować słodkie i słone smaki według waszego uznania. Gwarantujemy, że smak będzie idealny, a wspólnie spędzony czas poświęcony na kuchenne podboje, będzie miłym wspomnieniem rodzinnego czasu.

Obserwuj nas w
autor
Agata Kaszuba

Autorka tekstów.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy