Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Idealne ciasteczka brownie
Karolina Błaszyk
Karolina Błaszyk 25.03.2022 22:45

Idealne ciasteczka brownie

Idealne ciasteczka brownie
pixabay.com

Czy istnieje lepszy deser niż ciasteczka brownie? Odpowiedź jest prosta – nie istnieje. Czekoladę lubi prawie każdy, a to ona jest głównym składnikiem tego deseru. Teraz wyobraź sobie jej połączenie z masłem, cukrem i mąką. To po prostu musiało się udać!

Ciasteczka brownie to tak naprawdę kawałek najpyszniejszego ciasta zamkniętego w formie małych ciastek. Każdy, kto chociaż raz ich spróbuje, będzie chciał do nich wrócić. Te z poniższego przepisu są chrupiące z zewnątrz, a w środku mięciutkie, wilgotne i ciągnące się. Są bardzo mocno czekoladowe i słodkie, idealne do kawy.

Ich nazwa pochodzi oczywiście od brązowego koloru, a same ciastka stały się elementem amerykańskiej kultury i kuchni. Ich historia sięga 1904 roku, kiedy to po raz pierwszy pojawiły się w kilku czasopismach i książkach kulinarnych. Tajemnicą jest jednak autor pierwszego przepisu na brownie.

Co ważne, w porównaniu z innymi deserami, ciastka brownie przygotowuje się bardzo szybko. Różnica polega na tym, że ciasteczka brownie nie potrzebują długiego ubijania, przygotowywania kilku składników czy leżakowania lub chłodzenia w lodówce. Po prostu rozpuszczamy czekoladę, miksujemy ciasto, dodajemy mąkę, nakładamy mokrą masę na blachy i pieczemy na środkowym piętrze piekarnika. Takie ciasteczka eliminują też ryzyko wpadki – one zawsze smakują wyśmienicie.

Dlaczego jednorazowo do piekarnika władamy tylko jedną blachę?

Tylko dzięki temu całe ciepło piekarnika skupi się wyłącznie na ciastkach, a co za tym idzie, czas pieczenia będzie krótki. Tak upieczone ciasteczka brownie są miękkie w środku, chrupkie z góry.

Przed włożeniem deseru do pieczenia warto posypać go solą. Uwydatni ona smak czekolady i nieco przełamie słodycz. Dodatkowo można również posypać ciastka kawałkami czekolady, wiórkami kokosowymi, liofilizowanymi owocami, czymkolwiek chcemy.

Po całkowitym wystudzeniu, ciastka można przechowywać przez kilka dni w zamkniętym pojemniku lub puszce. Mogą wtedy stracić na chrupkości, ale ich smak nadal będzie wyśmienity.

Składniki na ciasteczka brownie, 12 sztuk:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g, minimum 70% kakao)

  • 150 g drobnego cukru lub cukru pudru

  • 125 g mąki pszennej

  • 110 g cukru brązowego

  • 115 g masła

  • 2 jajka

  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego

  • 15 g kakao (2 kopiaste łyżeczki)

  • 5 g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)

  • pół łyżeczki soli + odrobina do posypania ciastek z wierzchu.

Sposób przygotowania ciasteczek brownie:

Nastaw piekarnik na 180 stopni C, grzanie góra-dół. Wyjmij blachy i wyłóż je papierem do pieczenia.

W małym rondelku umieść masło oraz połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Podgrzej na małym ogniu często mieszając, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Uważaj, aby nic nie przywarło do dna. Rondelek ściągnij z palnika i odstaw na bok do przestudzenia.

Do miski przesiej mąkę, kakao, dosyp soli i proszku do pieczenia, a następnie wymieszaj wszystkie produkty.

Do drugiej miski wbij jajka (najlepiej, jeśli będą w temperaturze pokojowej) i zacznij ubijać. Porcjami dosypuj cukry i ekstrakt waniliowy. Wszystkie składniki ubijaj przez około 7 minut do uzyskania kremowej, puchatej konsystencji. Dzięki temu ciasteczka będą miękkie w środku.

Miksując jajka z cukrem zacznij dolewać przestudzoną (może być jeszcze letnia) masę czekoladową. Dodawaj ją niewielkimi porcjami i mieszaj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie przesiej do środka suche składniki i wymieszaj krótko łopatką, tylko do ich połączenia. Masa będzie rzadka, ale spokojnie, taka właśnie ma być.

Przelej masę na blachę, po łyżce na jedno ciastko. Zachowaj duże odstępy, aby w trakcie wyrastania się ze sobą nie skleiły. Zaplanuj maksymalnie 6 ciastek na jedną blachę.

Każde z nich posyp delikatnie solą i blachy pojedynczo wkładaj do rozgrzanego piekarnika. Piecz 10 minut po czym odstaw do wystudzenia.

Ciastka zaraz po wyciągnięciu z piekarnika będą bardzo miękkie, wręcz lejące, dlatego odłóż je na około 15-20 minut, aby nabrały prawidłowej struktury. Dopiero gdy czekolada wystygnie, ciastka będą idealnie kruche z zewnątrz i miękkie w środku.

Tagi: