Idealny na wszystkie święta tort z truskawkami, przepis szybki i prosty
Tort – czekoladowy, śmietanowy, czy truskawkowy?
Pyszny biszkopt, śmietankowy krem, owoce, bita śmietana, polewa – wszyscy kochają przyjęcia urodzinowe bo kochają torty. Jasny lub kakaowy biszkopt połączony z kremem mascarpone i owocami zachwyci każdego, nawet nie lubiących „słodkiego”. Tortów istnieje tysiące rodzajów – truskawkowy, czekoladowy, śmietankowy, z gorzkiej czekolady, brzoskiwniowy, śmietankowo wiśniowy, tort Sachera, malinowy z białą czekoladą. Co tylko sobie zażyczymy! W niniejszym przepisie pokażę wam wspaniały sposób na idealny tort truskawkowy, niczym z cukierni!
Ogry nie są, jak tort
No właśnie, co to ten tort? Tort składa się z warstw biszkoptu przełożonego pysznym kremem i obłożonego wspaniałą polewą, bądź śmietaną. Stąd porównanie do słynnej bajki o Shreku – ogry nie są jak tort (lecz cebula). Im więcej warstw, tym tort wygląda piękniej i smaczniej!
W dzisiejszym przepisie skupię się na torcie truskawkowym. Przed państwem kilka przepisów na tort truskawkowy.
Co będzie nam potrzebne?
Do tortu truskawkowego będą nam z pewnością potrzebne mnóstwo składników. Nie zniechęcajcie się jednak, bowiem tort truskawkowy jest wart każdego wysiłku i pracy.
Biszkopt – do biszkoptu nieodzowne będą jajka. Najlepiej oczywiście kupić jajka „zerówki” – będziemy mieć wówczas pewność, że nasze jaja są najwyższej jakości. Mąką, oczywiście tortowa, czyli bardzo drobno zmielona. Trochę proszku do pieczenia też nie zaszkodzi. Do tego aromat waniliowy bądź wanilinowy i cukier.
Krem – nieodzownym składnikiem każdego tortu jest krem. Wykonywać go będziemy na podstawie śmietanki kremówki oraz serka mascarpone. Potrzebne nam będzie nieco żelatyny i cukier wanilinowy. Do tego, jeśli mamy ochotę na naprawdę słodki tort – nieco cukru pudru.
Dodatki – naszymi dodatkami w przypadku tortu truskawkowego będą oczywiście truskawki. Potrzebować będziemy około kilograma truskawek, które następnie pokroimy w plasterki i udekorujemy nasz tort oraz część dodamy do kremu.
Warstwa wierzchnia – warstwa wierzchnia składać się może z masy cukrowej lub z kremu podobnego do tego wypełniającego nasz tort truskawkowy. Potrzebować więc będziemy albo kolejnej porcji śmietanki kremówki, mascarpone, truskawek, cukru pudru, cukru wanilinowego oraz galaretki truskawkowej.
Przepis na nieziemski tort truskawkowy:
Składniki na biszkopt o średnicy 20 cm:¾ szklanki mąki pszennej tortowejszklanka cukru drobnego (do wypieków)7-10 białek jajka oddzielonego od żółtkasok z cytrynysól
Trochę cukru – ok. 80 g – wymieszać z mąką. W mikserze na średnich obrotach ubijać białka z sokiem z cytryny i szczyptą soli na niemalże sztywną pianę. Do piany powoli przesypywać mąkę z cukrem i mieszać – lepiej dużą drewnianą łyżką, niż mikserem. Po chwili dosypać resztę cukru i wymieszać.
Tortownicę o ok. 20 cm średnicy wyłożyć papierem i wylać ciasto. Piec przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180*. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem, czy nie ma zakalca.
Biszkopt należy wystudzić w formie. Dopiero po wystudzeniu odkroić brzegi formy i wyjąć biszkopt. Biszkopt pokroić na dwa lub trzy blaty, w zależności od tego, ile chcemy warstw w naszym torcie truskawkowym.
Składniki na krem: 500 g mascarpone400 g śmietanki kremówki90 g cukrucukier wanilinowyżelatyna200 g truskawek
Truskawki odszpatułkować i pokroić na małe kawałki, po czym zmiksować. Dodać wody i wymieszać. Żelatynę wsypać do garnka, zalać wodą wg instrukcji na opakowaniu i odstawić do napęcznienia. Mascarpone dodać do zmiksowanych truskawek. Dodać cukru wanilinowego i cukru białego, wymieszać.Kremówkę ubić. Żelatynę podgrzać i rozpuszczoną dodać do mascarpone z truskawkami. Na sam koniec do kremu dodać ubitą kremówkę i wymieszać.
Krem przełożyć przez nasze warstwy biszkoptu, równomiernie. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Nasz tort truskawkowy jest już prawie gotowy!
Składniki na warstwę wierzchnią: 250 g śmietany kremówki250 g mascarponeokoło kilogram truskawek2 łyżki cukru pudru2 łyżeczki cukru wanilinowegogalaretka truskawkowa
Galaretkę rozpuścić w 100 ml gorącej wody. Podobnie jak w przypadku kremu wypełniającego nasz tort truskawkowy, mascarpone należy wymieszać z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Kremówkę ubić na bitą śmietanę i włożyć do kremu mascarpone.
Tak wykonanym kremem smarujemy nasz tort z każdej strony, jak najbardziej równomiernie. Truskawki kroimy na cienkie warstwy i układamy na górze w formie kwiatu rozwierającego pąki. Protip: jeśli chcemy, by truskawki wygądały na świeże, smarujemy je galaretką i zostawiamy do wystudzenia. Tak przygotowany tort schładzamy. Smacznego! Tort z pewnością wygląda niczym od profesjonalnego cukiernika i zachwyci zarówno ciebie, jak i każdego, kto go spróbuje!