Smakosze.pl Przepisy Jajka nadziewane pastą z anchois idealne na wielkanocny stół
pixabay.com

Jajka nadziewane pastą z anchois idealne na wielkanocny stół

27 kwietnia 2021

Co to jest anchois? 

Anchois to przetworzone sardele. Surowe ryby zasypuje się solą i pozostawia na kilka miesięcy, aby dojrzały. Anchois znakomicie wyostrza smak potraw.

Jajka nadziewane pastą z anchois - składniki

  • 4 jajka ugotowane na twardo, obrane,

  • 2 łyżki majonezu,

  • 8 łyżek drobno startego parmezanu,

  • 2 - 3 fileciki anchois, drobno posiekane,

  • 3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku,

  • sól morska,

  • świeżo zmielony czarny pieprz.

Do dekoracji:

  • szczypiorek,

  • paseczki anchois.

Sos:

Majonez z jogurtem naturalnym, wymieszane w proporcjach pół na pół.

Jajka nadziewane pastą z anchois - sposób przygotowania

Jajka kładziemy na desce i ścinamy zaokrąglone spody tak, aby jajka się nie przewracały na boki. Z górnej części jajek wycinamy mniej więcej połowę, robiąc nacięcie od góry, po ukosie celem powstania tzw. rynienki. Wyciętą część siekamy w kosteczkę. Pozostałą łódeczkę zostawiamy do wypełnienia farszem.

Posiekane jajko mieszamy z anchois, parmezanem, szczypiorkiem i majonezem. Doprawiamy  solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Farszem napełniamy łódeczki z białka. Układamy na półmisku, dekorujemy szczypiorkiem i paseczkami anchois.

Serwujemy z sosem.

Obserwuj nas w
autor
Dzięciołowska Marcelina

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy