Jajka po florencku - pomysł na oryginalne śniadanie
Jajka po florencku - składniki
Poniższe składniki umożliwiają przygotowanie dwóch porcji:
4 jajka,
2 bułki, przekrojone wzdłuż,
1 ząbek czosnku,
200 gram szpinaku,
szczypta soli i pieprzu,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżka octu,
natka pietruszki lub bazylia (do dekoracji).
Sos holenderski:
4 żółtka (w temperaturze pokojowej),
80 g rozpuszczonego, ostudzonego masła,
sok z połowy cytryny,
szczypta soli i pieprzu.
undefined
Jajka po florencku - przygotowanie
Bułki przypiekamy na rozgrzanej patelni lub w grillu elektrycznym. Posiekany drobno czosnek podsmażamy na oliwie z oliwek (delikatnie, aby się nie przypalił). Do czosnku dodajemy szpinak. Dusimy przez około 3-4 minuty, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Odstawiamy na bok.
Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy ocet i czekamy do momentu zagotowania. Jajko wbijamy do miseczki. Kiedy woda się zagotuje dużą łyżką tworzymy wir wewnątrz garnka i w sam środek wiru na wodzie wlewamy jajko z miseczki.
Zmniejszamy ogień na średni. Gotujemy jajko przez 1,5-2 minuty i wyławiamy łyżką cedzakową. Kluczowe jest, aby żółtko było płynne. Z resztą jajek postępujemy dokładnie tak samo jak z pierwszym.
Sos holenderski - przygotowanie
Żółtka jajek ubijamy z sokiem z cytryny oraz z solą i pieprzem na jasną, puchatą pianę. Kiedy żółtka będą już dość jasne dodajemy rozpuszczone masło (stopniowo, np. po łyżce), cały czas ubijając. Po ubiciu masła z żółtkami miksujemy całość przez około 60 sekund. Sprawdzamy smak sosu - jeśli zachodzi taka konieczność, doprawiamy go jeszcze wedle uznania.
Podanie:
Na bułce układamy szpinak, na nim jajko w koszulce. Całość polewamy sosem holenderskim i przyozdabiamy ziołami.