Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jajka po florencku - pomysł na oryginalne śniadanie
Dzięciołowska Marcelina
Dzięciołowska Marcelina 25.03.2022 22:50

Jajka po florencku - pomysł na oryginalne śniadanie

Jajka po florencku - pomysł na oryginalne śniadanie
pixabay.com

Jajka po florencku - składniki

Poniższe składniki umożliwiają przygotowanie dwóch porcji:

  • 4 jajka,

  • 2 bułki, przekrojone wzdłuż,

  • 1 ząbek czosnku,

  • 200 gram szpinaku,

  • szczypta soli i pieprzu,

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,

  • 1 łyżka octu,

  • natka pietruszki lub bazylia (do dekoracji).

Sos holenderski:

  • 4 żółtka (w temperaturze pokojowej),

  • 80 g rozpuszczonego, ostudzonego masła,

  • sok z połowy cytryny,

  • szczypta soli i pieprzu.

undefined

Jajka po florencku - przygotowanie

Bułki przypiekamy na rozgrzanej patelni lub w grillu elektrycznym. Posiekany drobno czosnek podsmażamy na oliwie z oliwek (delikatnie, aby się nie przypalił). Do czosnku dodajemy szpinak. Dusimy przez około 3-4 minuty, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Odstawiamy na bok.

Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy ocet i czekamy do momentu zagotowania. Jajko wbijamy do miseczki. Kiedy woda się zagotuje dużą łyżką tworzymy wir wewnątrz garnka i w sam środek wiru na wodzie wlewamy jajko z miseczki. 

Zmniejszamy ogień na średni. Gotujemy jajko przez 1,5-2 minuty i wyławiamy łyżką cedzakową. Kluczowe jest, aby żółtko było płynne. Z resztą jajek postępujemy dokładnie tak samo jak z pierwszym.

Sos holenderski - przygotowanie

Żółtka jajek ubijamy z sokiem z cytryny oraz z solą i pieprzem na jasną, puchatą pianę. Kiedy żółtka będą już dość jasne dodajemy rozpuszczone masło (stopniowo, np. po łyżce), cały czas ubijając. Po ubiciu masła z żółtkami miksujemy całość przez około 60 sekund. Sprawdzamy smak sosu - jeśli zachodzi taka konieczność, doprawiamy go jeszcze wedle uznania. 

Podanie:

Na bułce układamy szpinak, na nim jajko w koszulce. Całość polewamy sosem holenderskim i przyozdabiamy ziołami.

Tagi: