Smakosze.pl Porady Jak usmażyć idealnego steka z antrykotu?
canva/beats3

Jak usmażyć idealnego steka z antrykotu?

21 września 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Stek z antrykota to doskonały pomysł na obiad w gronie najbliższych oraz bardziej wytworne danie. Idealnie przygotowane i usmażone mięso zachwyci Twoich gości delikatnością, wyrazistym smakiem i aromatem. Sprawdź, jak usmażyć steka, który posmakuje wszystkim.

Antrykot uznawany jest za jedno z najlepszych gatunkowo mięs, dlatego też idealnie nadaje się do przygotowania steków. Antrykot jest częścią z tuszy wołowej, znajdującej się pomiędzy kręgosłupem a żebrami, a na jego powierzchni znajdują się drobne przerosty tłuszczu, które sprawiają, że mięso jest soczyste i niezwykle delikatne.

W przygotowaniu antrykota niezbędne jest korzystanie z kilku zasad, w tym zachowanie odpowiedniej temperatury, czasu smażenia, a nawet przyprawiania mięsa. Zastosuj poniższe rady, a stek będzie przepyszny i delikatny.

Jak usmażyć idealnego steka z antrykotu?

Krok 1: odpowiednia temperatura mięsa

Nigdy nie smaż steka zaraz po wyciągnięciu go z lodówki, ponieważ straci swój smak i będzie twardy. Antrykot musi ogrzać się do temperatury pokojowej, mięso wyciągnij więc z lodówki minimum godzinę przed smażeniem.

Krok 2: obróbka i suszenie

Każde mięso wymaga umycia, oczyszczenia oraz wysuszenia przed smażeniem, aby nie pryskało na patelni. Steka po umyciu połóż na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar wody.

Krok 3: przyprawy

Przygotuj oliwę z wyciśniętym czosnkiem i natrzyj nią steka. Przed samym smażeniem dopraw solą morską oraz pieprzem. Jeśli natrzesz mięso solą za wcześnie, po usmażeniu będzie twarde.

Krok 4: smażenie

Steki smaż na rozgrzanym maśle klarowanym lub oliwie od 2 do 4 minut z każdej strony , w zależności od stopnia wysmażenia:

  • 2 minuty - stek półkrwisty

  • 3 minuty - stek średnio wysmażony

  • 4 minuty - stek wysmażony

Po usmażeniu odstaw mięso na 2-3 minuty, aby odpoczęło.

Podawaj z masłem czosnkowym, ziemniakami w mundurkach i ulubionymi warzywami.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy