Jak w prosty sposób przygotować kruche ciasteczka pełnoziarniste?
Ciasteczka pełnoziarniste z czekoladą - składniki
Do przygotowania ciasteczek pełnoziarnistych potrzebujesz kilku produktów, które zazwyczaj każdy ma w swojej kuchni lub spiżarni:
-
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
-
200 g miękkiego masła,
-
szczypta soli,
-
1 płaska łyżeczka sody,
-
2 jajka,
-
3/4 szklanki cukru - najlepiej brązowego (jeśli preferujesz słodsze ciasteczka, możesz dodać pełną szklankę cukru),
-
150 g gorzkiej czekolady,
-
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego.
Ciasteczka pełnoziarniste - sposób przygotowania
Gorzką czekoladę posiekać na mniejsze kawałki.
Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i jedną łyżeczką sody.
Masło utrzeć razem z cukrem przez około 3 minuty. Do ucieranej masy dodawać po kolei po jednym jajku. Po dodaniu każdego jajka ucierać masę mikserem, aż do połączenia się składników.
Kolejny krok to dodanie aromatu waniliowego (¼ łyżeczki).
Następnie dodać mąkę i dokładnie mieszać aż do uzyskania gęstej, jednolitej masy.
Dodać rozdrobnioną czekoladę i dokładnie wymieszać.
Z ciasta formować w kulki i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, by pomiędzy ciasteczkami zachować odstępy, aby uniknąć sklejenia się masy.
Ustawić piekarnik na funkcję termoobiegu i poczekać, aż osiągnie temperaturę 170 C.
Do rozgrzanego piekarnika wstawić blachę z ciasteczkami i piec przez 15-17 minut. Jeśli używasz funkcji pieczenia góra-dół, ustaw piekarnik na temperaturę 185 C).
Gotowe ciasteczka wyjmij z piekarnika i odczekaj, aż ostygną.
Ciasteczka pełnoziarniste są doskonałą zdrową przekąską i idealnie komponują się z kawą, herbatą czy mlekiem. Możesz także zajadać się nimi z miodem, ulubioną konfiturą, choć są tak pyszne, że do osiągnięcia kulinarnej satysfakcji nie powinieneś potrzebować żadnych dodatków!