Żadna biała kiełbasa. Zupa chrzanowa z tym składnikiem smakuje 100 razy lepiej

Klasyczna wielkanocna potrawa zmienia charakter, przechodząc przy okazji na postną stronę mocy. Oto przepis na zupę chrzanową z łososiem. Idealna kompozycja smaków i aromatów uświetni świąteczny stół.
Zupa chrzanowa z łososiem
Na większości wielkanocnych stołów spotykamy albo barszcz biały, albo żurek – podobne w istocie potrawy na bazie kiszonej mąki. Zupa chrzanowa ma nad nimi przewagę szybkości. Nic nie trzeba fermentować, a efekt jest równie ciekawy.
Rzecz jest w dodatkach. Choć często do tej niezwykłej zupy serwujemy białą kiełbasę – jak przystało na Wielkanoc, oczywiście – nie jest to jedyny możliwy wybór. Zestawienie chrzanu z wędzonym łososiem jest tu warte uwagi. Zupa ma wtedy charakter postny, ale jednocześnie bardzo odświętny.

Chrzanówka z rybą
Warto dołożyć starań, by kupić odpowiedniego łososia do podania w takiej zupie. Najlepszy będzie ten wędzony na zimno, kupiony w tuszce. Ale przepis jest bez zarzutu także przy innych wariantach ryby.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 750 ml bulionu lub rosołu
- 100 g jogurtu naturalnego lub śmietany 12%
- 100 g łososia wędzonego (najlepiej na zimno)
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 20 g startego chrzanu
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- Sól, pieprz, majeranek
- Masło klarowane do smażenia
Przepis na wielkanocną zupę
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę siekamy. Podsmażamy ją w garnku na maśle klarowanym.
Kiedy cebula będzie szklista, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dorzucamy ziemniaki i zalewamy bulionem.
Zupę doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i przykrywamy. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Na dwie minuty przed końcem gotowania dodajemy chrzan, połowę posiekanej natki pietruszki i przyprawiamy do smaku.

Zupę można podać jako krem. Wtedy blendujemy ją po wyłączeniu palnika, ale przed dodaniem łososia. W przeciwnym razie kawałki ryby można wrzucić jeszcze przed końcem gotowania. Można też ułożyć je dopiero na talerzu.
Przyprawiając uważamy na chrzan – starty jest bardzo ostry, wersje ze słoiczka różnią się od siebie. Zupę podajemy posypaną pozostałą częścią natki.
Wypróbuj też przepisy na zapiekankę z dorsza i malinową chmurkę bez pieczenia.






































