Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadna biała kiełbasa. Zupa chrzanowa z tym składnikiem smakuje 100 razy lepiej
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 15.04.2025 13:13

Żadna biała kiełbasa. Zupa chrzanowa z tym składnikiem smakuje 100 razy lepiej

zupa chrzanowa
Fot. Canva

Klasyczna wielkanocna potrawa zmienia charakter, przechodząc przy okazji na postną stronę mocy. Oto przepis na zupę chrzanową z łososiem. Idealna kompozycja smaków i aromatów uświetni świąteczny stół.

Zupa chrzanowa z łososiem

Na większości wielkanocnych stołów spotykamy albo barszcz biały, albo żurek – podobne w istocie potrawy na bazie kiszonej mąki. Zupa chrzanowa ma nad nimi przewagę szybkości. Nic nie trzeba fermentować, a efekt jest równie ciekawy.

Rzecz jest w dodatkach. Choć często do tej niezwykłej zupy serwujemy białą kiełbasę – jak przystało na Wielkanoc, oczywiście – nie jest to jedyny możliwy wybór. Zestawienie chrzanu z wędzonym łososiem jest tu warte uwagi. Zupa ma wtedy charakter postny, ale jednocześnie bardzo odświętny.

łosoś wędzony.jpg
Fot. Canva
To najszybszy sposób na obieranie jajek. Żałuję że wcześniej tego nie znałem

Chrzanówka z rybą

Warto dołożyć starań, by kupić odpowiedniego łososia do podania w takiej zupie. Najlepszy będzie ten wędzony na zimno, kupiony w tuszce. Ale przepis jest bez zarzutu także przy innych wariantach ryby.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 750 ml bulionu lub rosołu
  • 100 g jogurtu naturalnego lub śmietany 12%
  • 100 g łososia wędzonego (najlepiej na zimno)
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g startego chrzanu
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • Sól, pieprz, majeranek
  • Masło klarowane do smażenia

Przepis na wielkanocną zupę

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę siekamy. Podsmażamy ją w garnku na maśle klarowanym.

Kiedy cebula będzie szklista, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dorzucamy ziemniaki i zalewamy bulionem.

Zupę doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i przykrywamy. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Na dwie minuty przed końcem gotowania dodajemy chrzan, połowę posiekanej natki pietruszki i przyprawiamy do smaku.

starty chrzan
Fot. Canva

Zupę można podać jako krem. Wtedy blendujemy ją po wyłączeniu palnika, ale przed dodaniem łososia. W przeciwnym razie kawałki ryby można wrzucić jeszcze przed końcem gotowania. Można też ułożyć je dopiero na talerzu. 

Przyprawiając uważamy na chrzan – starty jest bardzo ostry, wersje ze słoiczka różnią się od siebie. Zupę podajemy posypaną pozostałą częścią natki.

Wypróbuj też przepisy na zapiekankę z dorsza i malinową chmurkę bez pieczenia.

zupa z łososiem
Fot. Canva
Tagi: Zupa Ryba Przepis