Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Jak zrobić idealne szaszłyki na grilla? Poradnik dla początkujących
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 11.07.2023 16:21

Jak zrobić idealne szaszłyki na grilla? Poradnik dla początkujących

None
Materiały promocyjne

Szaszłyki z grilla wyśmienicie smakują. Myślisz o tym, by podać je gościom, ale nie masz żadnego doświadczenia w ich przyrządzaniu? Bez obaw, nie są one wymagającym daniem. W artykule podpowiadamy, jak zrobić szaszłyki na grilla

Szaszłyki z grilla – co to za danie i skąd pochodzi?

Szaszłykiem nazywa się potrawę, która składa się z niewielkich kawałków mięsa przekładanych warzywami na ostrym szpikulcu. Danie najczęściej przyrządza się na grillu, czasem także na rożnie lub w piekarniku.

Szaszłyki z grilla szczególnie upodobali sobie mieszkańcy środkowej Azji i Izraela. Choć w sezonie grillowym można się z nimi spotkać również w wielu innych zakątkach świata. Sam pomysł na szaszłyki pochodzi z kolei od Tatarów Krymskich, którzy kawałki jagnięcego mięsa nabijali na szable i opiekali nad ogniskiem.

Szaszłyki z kurczaka, indyka, baraniny, a może łopatki wieprzowej?

Obecnie szaszłyki na grilla nadziewa się niemal każdym rodzajem mięsa: drobiem, wieprzowiną, wołowiną, baraniną, a nawet dziczyzną. Ważne jedynie, aby wybrane części były pozbawione kości, zawierały niewielką ilość włókien oraz miały nieco więcej tłuszczu.

W zależności od tego, na jaki gatunek się zdecydujesz, będzie on wymagać różnego czasu opiekania. Zaledwie kilka minut wystarczy, aby zarumienić karkówkę i polędwicę wieprzową albo pierś drobiową. Nieco dłużej na grillu muszą z kolei poleżeć szaszłyki z baraniny i wołowiny. Każde z tych mięs dostarczy też odmienną ilość składników odżywczych [1].

Szaszłyki z kurczaka

Do przygotowania szaszłyków drobiowych na grilla warto wybrać delikatną pierś z kurczaka – szybko się opieką, a do tego będą aromatyczne, lekkostrawne i odżywcze. Porcja 100 g mięsa ma tylko 1,3 g tłuszczu i aż 21,5 g białka. Trzeba jednak uważać, aby chudy filet nie wysechł nadmiernie na ruszcie. By tego uniknąć, możesz owinąć jego kawałki plastrami boczku.

Szaszłyki z indyka

Szaszłyki z indykiem są dobrym wyborem dla osób dbających o linię. Mięso indycze zawiera bowiem najmniej tłuszczu i kalorii spośród innych rodzajów drobiu. Podobnie jak szaszłyki na grilla z kurczaka danie zwykle przygotowuje się z piersi, która ma tylko 0,7 g tłuszczu i 19,2 g białka w 100 g. Ewentualnie szaszłyki drobiowe na grilla możesz zrobić z udźca – będą soczystsze, ale też bardziej kaloryczne.

Szaszłyki z baraniny

Szaszłyki z grilla z baraniną uchodzą za danie dla prawdziwych mężczyzn. Jednak dobrze przygotowane powinny zasmakować każdemu, kto ceni sobie wyrazisty smak. Wydobędziesz go w pełni, wybierając do szaszłyków na grilla comber barani.

Oprócz kulinarnych zalet tego mięsa, warto podkreślić, że jest ono źródłem żelaza, fosforu oraz witamin B6 i B12.

Szaszłyki na grilla z wieprzowiny

Mięso wieprzowe znakomicie sprawdza się na grillu ze względu na dość dużą zawartość tłuszczu. Dzięki niemu przygotowane danie okaże się bardzo soczyste i wyraziste w smaku.

Na ruszcie najczęściej lądują szaszłyki z łopatki wieprzowej, karkówki, szynki. Wszystkie te części zawierają od 8,6 do 20 g tłuszczu oraz 18,8-20,6 g wartościowego, łatwo przyswajalnego białka w 100 g. Znajdziesz w nich też witaminy z grupy B (B1, B2, B6 i B12).

Szaszłyki z wołowiny

Wołowina po przygotowaniu wyróżnia się najbardziej głębokim, wyrazistym aromatem i smakiem. Do tego zawiera duże ilości białka, żelaza, fosforu, potasu. Na szaszłyk najlepiej wybrać takie jej części jak: antrykot, polędwica, karczek czy rostbef.

Jak wybrać dobre mięso na szaszłyki na grilla?

O smaku szaszłyków z grilla decyduje nie tylko rodzaj, ale też jakość mięsa. Jeśli na ruszt trafi kawałek niskiej jakości, nie ma mowy o osiągnięciu wysokich walorów smakowych. Z tego powodu zawsze sprawdzaj, z jakiego źródła pochodzi mięso, i jak się prezentuje.

delikatesy-centrum-jak-zrobic-idealne-szaszlyki-na-grilla-tytulowa-smakosze-infografika-1.jpg

Świeże mięso dobrej jakości niemal nie pachnie. W zależności do rodzaju ma barwę od jasnego różu do czerwieni. Jest lekko wilgotne, ale nie obślizgłe. Wyróżnia się też elastyczną, zwartą budową. Gdy naciśniesz na jego powierzchnię, po zwolnieniu ucisku powinno wrócić do swojego pierwotnego kształtu.

Gdzie kupić świeże mięso na szaszłyki z grilla?

Wszystkie te cechy najłatwiej ocenisz, kupując mięso z lady – możesz wtedy obejrzeć je i wybrać najbardziej odpowiedni kawałek. Czy wiesz, że nie musisz w tym celu udawać się do masarni? Świeże mięso na wagę znajdziesz także w niektórych sieciach handlowych, np. Delikatesy Centrum.

W Delikatesach Centrum mięso trafia do lady regularnie kilka razy w tygodniu. Pochodzi od zaufanych dostawców z Polski i dodatkowo podlega kontroli jakościowej. Dzięki zachowaniu wysokich standardów, zapewnieniu ciągu chłodniczego oraz nadzorowi jakościowemu mięso jest zawsze świeże. Na etykietach cenowych uzyskasz niezbędne informacje na jego temat. Możesz również poprosić o podzielenie na kawałki, aby zaoszczędzić czas na przygotowywaniu szaszłyków.

delikatesy-centrum-jak-zrobic-idealne-szaszlyki-na-grilla-tytulowa-smakosze-infografika-2.jpg

Co na szaszłyki?

Dzięki temu, że przepisy na szaszłyki występują w dziesiątkach wersji, za każdym razem możesz uzyskać danie o zupełnie innym składzie i smaku. Jego zaletą jest banalnie proste i apetyczne połączenie ulubionych rodzajów mięsa z popularnymi warzywami. Łącz je w dowolne konfiguracje, raz za razem odkrywając nowy pomysł na szaszłyki na grilla.

Co na szaszłyki warto nadziać spośród warzyw? Do tej potrawy pasują w zasadzie wszystkie gatunki. Na ruszcie najczęściej królują jednak: papryka, cebula, cukinia, bakłażan, pomidorki koktajlowe, a także pieczarki. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by przełożyć kawałki mięsa kalafiorem, brokułami, burakami, kukurydzą czy marchewką. Wszystko zależy od twoich preferencji i kulinarnej kreatywności.

Garść inspiracji na dania mięsne znajdziesz w serwisie Mięsopedia.

Jaka marynata do szaszłyków?

Musisz jednak wiedzieć, że nie wystarczy pokroić składników na kawałki i nadziać na szpikulec lub drewniany patyk, aby uzyskać chrupiące szaszłyki z grilla. Mięso warto wcześniej zamarynować, dzięki czemu po zdjęciu z rusztu będzie miękkie, kruche, soczyste, aromatyczne i pełne smaku.

Marynata do szaszłyków powinna składać się ze: składnika o kwaśnym smaku (np. octu, wina, soku z cytryny lub innych kwaśnych owoców), mieszanki ziół i przypraw oraz oleju roślinnego. Poniżej znajdziesz przykładowy przepis:
⦁ 2 łyżki octu balsamicznego
⦁ 2 łyżki soku z pomarańczy
⦁ 6 łyżek oliwy z oliwek
⦁ ½ łyżeczki słodkiej papryki
⦁ szczypta chili
⦁ odrobina oregano
⦁ ząbek czosnku
⦁ sól i pieprz

Jak zrobić szaszłyki?

Przygotowanie szaszłyków na grilla zacznij od umycia mięsa pod bieżącą wodą oraz oczyszczenia go z chrząstek i włókien. Teraz możesz podzielić kawałek na równe części o wielkości ok. 2-3 cm. Umieść je wszystkie w misce, zanurz w marynacie na co najmniej 30 minut (a najlepiej kilka godzin lub nawet całą noc) i wstaw do lodówki.

Teraz przejdź do przygotowania warzyw. Umyj je dokładnie i – o ile to konieczne – obierz ze skórki. Następnie podziel na nieduże kawałki podobnej wielkości. Jeśli chcesz, aby nabrały na grillu wyrazistszego smaku, również możesz je zamarynować.

Gdy składniki są już gotowe, czas przejść do przygotowania szaszłyków. W tym celu delikatnie nakłuwaj naprzemiennie składniki, uważając, aby warzywa się nie rozpadły. Możesz zastosować zarówno metalowe szpikulce, jak i drewniane patyczki o długości co najmniej 20 cm. Jeżeli używasz tych drugich – pamiętaj, aby godzinę wcześniej zanurzyć je z zimnej wodzie. Nie będą się przypalać i czernieć na ruszcie.

Teraz nasmaruj szaszłyki na grilla oliwą lub olejem i posyp dowolnymi przyprawami (np. mieszanką ziół prowansalskich). Połóż nadziane warzywami i mięsem patyczki na rozgrzanym grillu i opiekaj z każdej strony, często obracając. W zależności od tego, jakiego używasz grilla i jak duże masz składniki – czas grillowania może wynieść od kilku do kilkunastu lub nawet kilkudziesięciu minut.

Tuż przed zdjęciem gotowych szaszłyków z grilla, możesz posmarować je olejem z dodatkiem miodu.

Co do szaszłyków?

A jeżeli chcesz jeszcze bardziej wzbogacić smak potrawy, podaj ją z sosem na bazie śmietany albo jogurtu, np. czosnkowym, tatarskim czy tzatziki. Maczaj w nim mięso oraz warzywa, przegryzając chrupiącą bagietką. Szaszłyki na grilla w takim wydaniu staną się nieodłączonym towarzyszem letniego biesiadowania w sezonie grillowym.

Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby potraktować je jako danie obiadowe. Co do szaszłyków dodać w takim wypadku? Będą dobrze smakować z ugotowanym ryżem, pieczonymi ziemniakami lub batatami albo frytkami, bukietem surówek czy mizerią.

Pomysł na szaszłyki, który zrobi furorę na grillu

Poniżej znajdziesz przepis na szaszłyki z kurczaka na grilla w hawajskim stylu. Wszystkie niezbędne składniki kupisz w sklepach Delikatesy Centrum.

Składniki:
⦁ ok. 400 g piersi z kurczaka
⦁ czerwona papryka
⦁ 250 g pieczarek
⦁ ½ ananasa
⦁ ½ łyżeczki curry
⦁ ½ łyżeczki przyprawy do kurczaka z grilla Prymat
⦁ oliwa extra virgin

Sposób przygotowania:
Filet z kurczaka umyj, oczyść i podziel na równe, niewielkie kawałki. Zanurz w marynacie z curry, mieszanki przypraw oraz oliwy i odstaw na co najmniej pół godziny. W tym czasie przygotuj warzywa. Nadziej na przemian składniki i opiekaj na ruszcie przez ok. 30 minut. Na koniec możesz skropić szaszłyki z grilla sokiem z cytryny.
 

[1] H. Kuchanowicz, Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw.

Tagi: Gotowanie