Gotowanie to potoczne sformułowanie procesu polegającego na przygotowywaniu rozmaitych potraw – głównie podawanych na gorąco. W sensie nieco bardziej szczegółowym gotowanie to jeden z rodzajów obróbki termicznej jedzenia, polegający na przygotowaniu pokarmu we wrzącej wodzie.
Niemniej, gotowanie rozumiane po prostu jako przygotowywanie dań, może przybierać różne formy, wśród których gotowanie par excellence jest tylko jedną z nich. Wyróżnić w tej materii możemy także smażenie, pieczenie czy duszenie.
Samo gotowanie jest jedną z najstarszych i najpowszechniejszych w gastronomii technik przygotowywania posiłków. Z tego względu w gotowaniu wyróżnić możemy szereg praktyk, które różnią się od siebie zarówno metodologią, jak i rezultatem powziętych działań.
Najpopularniejsze techniki gotowania – wyłączając gotowanie tradycyjne – to gotowanie na parze czy gotowanie na wolnym ogniu. Coraz większą popularnością cieszy się także gotowanie próżniowe, określane również jako metoda sous-vide.
Trudno apodyktycznie stwierdzić czy gotowanie jest trudne – wszystko zależy od tego, jaki rodzaj potraw chcielibyśmy gotować. Jeżeli zależy nam wyłącznie na gotowaniu dań właściwych dla codziennych obiadów czy kolacji, to odpowiedzieć trzeba, że gotowanie na pewno nie jest trudne. Kotlety schabowe, zupa pomidorowa, kurczak z ryżem czy spaghetti – to przykłady popularnych dań, które przy odrobinie chęci łatwo nam będzie opanować.
Wraz ze wzrostem naszych kulinarnych umiejętności mogłoby się nam zamarzyć gotowanie bardziej skomplikowanych potraw. W tej materii wszystko zależy od ilości czasu, jaki gotowi jesteśmy poświęcić na naukę. Zrozumienie specyfiki nowoczesnej kuchni czy tradycji kulinarnych właściwych dla innych kręgów kulturowych może być wymagające, jednak na pewno nie jest poza czyimkolwiek zasięgiem.
Jeżeli naprawdę marzy Ci się kariera kulinarna, lub po prostu chcesz znacznie poszerzyć zakres swoich umiejętności w gastronomii, to możesz skorzystać z wielu kursów dostępnych zarówno w internecie, jak i szkołach branżowych. I pamiętaj, że praktyka czyni mistrzem!
Pokaż więcej
Kamień pojawiający się w różnych częściach naszego domu i na różnych przedmiotach potrafi być naprawdę uporczywy. Mimo że staramy się go zwalczać, to nie zawsze się to udaje. Okazuje się, że wystarczy jeden domowy sposób, aby się go pozbyć. Wystarczy, że zastosujemy do tego produkt, który większość z nas ma w kuchni i nie chodzi o sodę ani ocet.
Ceniony kucharz – Tomasz Strzelczyk – dokonał czegoś naprawdę niesamowitego. Z dwóch rodzajów mięsa zrobił przysmak, który musi pojawić się na Wielkanoc. Poznaj przepis, a nie tylko dowiesz się, jaki niezbędny, świąteczny produkt przygotujesz, ale też, jak go zrobić w łatwy sposób.
Nowe odkrycia naukowe rzucają cień na tradycję gotowania makaronu. Okazuje się, że zwykły sposób postępowania nie jest tak niewinny, jak mogłoby się wydawać.
W Polsce pojawiła się nowa sieć dyskontów spożywczych. Wystarczyło jednak, by otworzył się pierwszy sklep, a już widać, że coś jest nie tak. Chodzi o powiązania własnościowe.
Oto sekret gotowania tego niecodziennego warzywa. Po dodaniu do wody jednego z kilku składników pozbędziemy się problemu zapachu unoszącego się w kuchni. Zachowamy też urodę kalafiora.
Święta zapasem, więc już czas poznać rady doświadczonych kucharzy i ekspertów w kwestii przygotowywanych na Wielkanoc potraw. Głos zabrała także Magda Gessler, która wskazała, jak przygotować doskonały żurek. Restauratorka zdradziła także, czego do tej zupy nie dodawać. Brak jednego składnika zaskoczy niejedną kucharkę i kucharza.
Nie czekam na sezonowe owoce, nawet w marcu przygotowuję kilka słoiczków dżemu z ulubionych owoców. Wiele osób jest zaskoczonych, że jest tak smaczny i tak wspaniale pasuje do ciast oraz naleśników. Egzotyczne owoce też nadają się na przetwory. Przepis jest bardzo prosty.
Już w Wielką Sobotę będziemy święcić pokarmy. W koszyczkach znajdą się produkty, które mają bogatą wielkanocną symbolikę. Jednak nieopatrznie mogą też trafić artykuły spożywcze, które pod żadnym pozorem nie powinny znaleźć się w święconce. Przypominamy, czego nie wkładać do wielkanocnego koszyczka.
Jeżeli w tym roku nie udało ci się zebrać grzybów w sezonie, nic straconego. Istnieje grzyb, który można hodować w domu i zbierać go praktycznie przez cały rok. Wykorzystasz go, podobnie jak te zebrane w lesie, do przyrządzenia znakomitych dań i innych pyszności.
Pół internetu nabija się z tekstów zaczynających się od „Całe życie robiłeś to źle!”. Jednak nie bez powodu najwybitniejsi szefowie kuchni udzielają rad dotyczących krojenia cebuli, a słynne akademie kulinarne robią z tego osobny przedmiot. Jak więc robić to poprawnie?
Choć na pierwszy rzut oka w rozmrażaniu mielonego mięsa, nie ma nic trudnego, wiele kucharek i kucharzy popełnia jeden błąd. Jest o na tyle rażący, że może przyczynić się do dolegliwości trawiennych. Dlatego poznaj dwa sposoby na szybkie rozmrażanie mięsa mielonego , a za każdym razem będziesz robić to we właściwy sposób.
To nie przepis na kluski na parze, a na autentyczny chleb. Z pampuchami łączy go jednak idea obgotowywania w gorącej wodzie. Po co to wszystko?
Przygotowanie obiadu na kilka dni jest możliwe, a przy okazji można zrobić go za grosze. Poznaj nieskomplikowany przepis od cenionej kucharki i wypróbuj go we własnym domu. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, a rodzina szybko polubi to niezwykłe danie.
Okazuje się, że żurek i barszcz biały to niejedyne zupy, jakie można podać na Wielkanoc. Poznaj przepis na tradycyjną zupę z Małopolski, a na pewno ugotujesz ją na te święta. Smak i konsystencja dania zachwyci całą rodzinę. Recepturą będziesz dzielić się na lewo i prawo.
Choć za porę grzybobrań uważamy normalnie jesień, także wczesna wiosna oznacza wysyp leśnych przysmaków. Należy do nich czarka – pyszny grzyb o niezwykłym, warzywnym posmaku.
Chcesz podać rosół na świąteczny obiad? Skorzystaj z naszego przepisu. Dzięki wyśmienitym dodatkom lubiana zupa zyska nieco inny smak. Zostanie on doceniony przy wielkanocnym stole.
Zanim przystąpisz do barwienia jajek na Wielkanoc, poznaj ten patent. Dzięki niemu przygotujesz skorupkę, która zdecydowanie lepiej wchłonie barwniki. Idealnych pisanek pozazdrości ci każdy.
Jeżeli została ci spora ilość rosołu z niedzielnego obiadu, mamy na niego sposób. Poznaj przepis na zupę fasolową przygotowaną właśnie na bazie tradycyjnej polewki. Smak dania skradnie serca całej rodziny i przez długi czas nie będą chcieli jeść nic innego. Ugotuj, a przekonasz się, że było warto.
Poznaj przepis babci na flaczki, a już nigdy nie będziesz zastanawiać się, jakie podroby wybrać. Dzięki zmianie głównego składnika zupa wychodzi doskonała. Jest tak dobra, że być może na jedną porcję skuszą się nawet ci, którzy za tym specjałem nie przepadają.
Barwienie jajek łupinami z cebuli może przynieść jeszcze lepsze rezultaty. Poznaj nietypowy sposób na barwienie jajek, a już nigdy nie wybierzesz innej metody. Marmurkowych jajek pozazdrości ci cała rodzina.
Mrożona ryba to świetna alternatywa i sposób na szybki oraz tani obiad. Choć jej przygotowanie jest łatwiejsze, podczas przyrządzania wkrada się jeden błąd, który psuje smak, eliminuje wartości odżywcze, a w dodatku niszczy strukturę ryby. Dowiedz się, jak temu zapobiec, a także poznaj właściwy sposób przygotowania mrożonej ryby na obiad.
Kiedy mole odzieżowe pojawią się w twoim domu, masz wtedy sporo powodów do niepokoju. Te owady są szkodnikami, które atakują nie tylko ubrania, ale także dywany i obicia mebli. Mole rozmnażają się w zawrotnym tempie, dlatego poznaj sposób, dzięki któremu pozbędziesz się ich z domu raz-dwa.
Zapomnij o kolorowaniu jajek łupinami z cebuli. Poznaj nietypowy sposób na przygotowanie pisanek, a będziesz malować je tak co roku. Użyte do tego celu składniki mogą zaskoczyć, ale warto ich użyć, bo efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania. Wypróbuj go, a przekonasz się, że było warto.
W polskiej kuchni mamy wiele potraw, obok których nie można przejść obojętnie. Flaki i inne dania na podrobach to tylko niektóre z nich. W tradycyjnych przepisach znajdziemy także zupy, które budzą niemałe kontrowersje. To danie z pewnością jest jedną z nich.
Meghan Markle nie trzeba nikomu przedstawiać. Mało kto jednak wie, że księżna Sussexu od jakiegoś czasu prowadzi swój program kulinarny, w którym zaprasza gości, przyrządza dla nich różne potrawy i przy okazji mówi o dobrych manierach. Ostatni przepis, jaki zaproponowała dosłownie wywołał burzę w Internecie. W sieci zawrzało.
Porzuć myśl o gotowaniu ogórkowej czy pomidorowej. Poznaj przepis i na dzisiejszy obiad przygotuj śląską zupę. Dla tego doskonałego smaku warto zaryzykować, bo danie szybko stanie się twoim ulubionym. Ugotuj i przekonaj się dlaczego.
W Święta Wielkanocne przygotowujemy zazwyczaj niemałe ilości białej kiełbasy. Większość z nas przywykła odcedzać ją podobnie jak ziemniaki – wylewając wodę do zlewu. Jednak taka woda ma bardzo wiele zastosowań.
Naleśniki to przysmak, za którym każdy przepada i praktycznie każdy umie je przygotować. Okazuje się jednak, że tę klasyczną przekąskę można przygotować inaczej. Swoim sposobem podzieliła się Anna Zyśk, która naleśniki bez mąki robi już od lat. Trzeba przyznać, że dzięki jej radom można zrobić najlepsze, słodkie placki.