Gotowanie to potoczne sformułowanie procesu polegającego na przygotowywaniu rozmaitych potraw – głównie podawanych na gorąco. W sensie nieco bardziej szczegółowym gotowanie to jeden z rodzajów obróbki termicznej jedzenia, polegający na przygotowaniu pokarmu we wrzącej wodzie.
Niemniej, gotowanie rozumiane po prostu jako przygotowywanie dań, może przybierać różne formy, wśród których gotowanie par excellence jest tylko jedną z nich. Wyróżnić w tej materii możemy także smażenie, pieczenie czy duszenie.
Samo gotowanie jest jedną z najstarszych i najpowszechniejszych w gastronomii technik przygotowywania posiłków. Z tego względu w gotowaniu wyróżnić możemy szereg praktyk, które różnią się od siebie zarówno metodologią, jak i rezultatem powziętych działań.
Najpopularniejsze techniki gotowania – wyłączając gotowanie tradycyjne – to gotowanie na parze czy gotowanie na wolnym ogniu. Coraz większą popularnością cieszy się także gotowanie próżniowe, określane również jako metoda sous-vide.
Trudno apodyktycznie stwierdzić czy gotowanie jest trudne – wszystko zależy od tego, jaki rodzaj potraw chcielibyśmy gotować. Jeżeli zależy nam wyłącznie na gotowaniu dań właściwych dla codziennych obiadów czy kolacji, to odpowiedzieć trzeba, że gotowanie na pewno nie jest trudne. Kotlety schabowe, zupa pomidorowa, kurczak z ryżem czy spaghetti – to przykłady popularnych dań, które przy odrobinie chęci łatwo nam będzie opanować.
Wraz ze wzrostem naszych kulinarnych umiejętności mogłoby się nam zamarzyć gotowanie bardziej skomplikowanych potraw. W tej materii wszystko zależy od ilości czasu, jaki gotowi jesteśmy poświęcić na naukę. Zrozumienie specyfiki nowoczesnej kuchni czy tradycji kulinarnych właściwych dla innych kręgów kulturowych może być wymagające, jednak na pewno nie jest poza czyimkolwiek zasięgiem.
Jeżeli naprawdę marzy Ci się kariera kulinarna, lub po prostu chcesz znacznie poszerzyć zakres swoich umiejętności w gastronomii, to możesz skorzystać z wielu kursów dostępnych zarówno w internecie, jak i szkołach branżowych. I pamiętaj, że praktyka czyni mistrzem!
Pokaż więcej
Chcesz podać rosół na świąteczny obiad? Skorzystaj z naszego przepisu. Dzięki wyśmienitym dodatkom lubiana zupa zyska nieco inny smak. Zostanie on doceniony przy wielkanocnym stole.
Zanim przystąpisz do barwienia jajek na Wielkanoc, poznaj ten patent. Dzięki niemu przygotujesz skorupkę, która zdecydowanie lepiej wchłonie barwniki. Idealnych pisanek pozazdrości ci każdy.
Jeżeli została ci spora ilość rosołu z niedzielnego obiadu, mamy na niego sposób. Poznaj przepis na zupę fasolową przygotowaną właśnie na bazie tradycyjnej polewki. Smak dania skradnie serca całej rodziny i przez długi czas nie będą chcieli jeść nic innego. Ugotuj, a przekonasz się, że było warto.
Poznaj przepis babci na flaczki, a już nigdy nie będziesz zastanawiać się, jakie podroby wybrać. Dzięki zmianie głównego składnika zupa wychodzi doskonała. Jest tak dobra, że być może na jedną porcję skuszą się nawet ci, którzy za tym specjałem nie przepadają.
Barwienie jajek łupinami z cebuli może przynieść jeszcze lepsze rezultaty. Poznaj nietypowy sposób na barwienie jajek, a już nigdy nie wybierzesz innej metody. Marmurkowych jajek pozazdrości ci cała rodzina.
Mrożona ryba to świetna alternatywa i sposób na szybki oraz tani obiad. Choć jej przygotowanie jest łatwiejsze, podczas przyrządzania wkrada się jeden błąd, który psuje smak, eliminuje wartości odżywcze, a w dodatku niszczy strukturę ryby. Dowiedz się, jak temu zapobiec, a także poznaj właściwy sposób przygotowania mrożonej ryby na obiad.
Kiedy mole odzieżowe pojawią się w twoim domu, masz wtedy sporo powodów do niepokoju. Te owady są szkodnikami, które atakują nie tylko ubrania, ale także dywany i obicia mebli. Mole rozmnażają się w zawrotnym tempie, dlatego poznaj sposób, dzięki któremu pozbędziesz się ich z domu raz-dwa.
Zapomnij o kolorowaniu jajek łupinami z cebuli. Poznaj nietypowy sposób na przygotowanie pisanek, a będziesz malować je tak co roku. Użyte do tego celu składniki mogą zaskoczyć, ale warto ich użyć, bo efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania. Wypróbuj go, a przekonasz się, że było warto.
W polskiej kuchni mamy wiele potraw, obok których nie można przejść obojętnie. Flaki i inne dania na podrobach to tylko niektóre z nich. W tradycyjnych przepisach znajdziemy także zupy, które budzą niemałe kontrowersje. To danie z pewnością jest jedną z nich.
Meghan Markle nie trzeba nikomu przedstawiać. Mało kto jednak wie, że księżna Sussexu od jakiegoś czasu prowadzi swój program kulinarny, w którym zaprasza gości, przyrządza dla nich różne potrawy i przy okazji mówi o dobrych manierach. Ostatni przepis, jaki zaproponowała dosłownie wywołał burzę w Internecie. W sieci zawrzało.
Porzuć myśl o gotowaniu ogórkowej czy pomidorowej. Poznaj przepis i na dzisiejszy obiad przygotuj śląską zupę. Dla tego doskonałego smaku warto zaryzykować, bo danie szybko stanie się twoim ulubionym. Ugotuj i przekonaj się dlaczego.
W Święta Wielkanocne przygotowujemy zazwyczaj niemałe ilości białej kiełbasy. Większość z nas przywykła odcedzać ją podobnie jak ziemniaki – wylewając wodę do zlewu. Jednak taka woda ma bardzo wiele zastosowań.
Naleśniki to przysmak, za którym każdy przepada i praktycznie każdy umie je przygotować. Okazuje się jednak, że tę klasyczną przekąskę można przygotować inaczej. Swoim sposobem podzieliła się Anna Zyśk, która naleśniki bez mąki robi już od lat. Trzeba przyznać, że dzięki jej radom można zrobić najlepsze, słodkie placki.
W sieci funkcjonuje przewodnik kulinarny, na który nie zasługujemy, ale którego nie wiedzieliśmy nawet, że potrzebujemy. To zbiór informacji o tym, jak jadają polscy żołnierze. Jego lektura jest bardzo pouczająca.
Choć technologia poszła o kilka długości do przodu, niektóre prymitywne sprzęty kuchenne wciąż mają swoich fanów. Jednym z nich jest czeska remoška – urządzenie, które znamy doskonale, choć pod zupełnie inną nazwą.
Kluski śląskie to przysmak, który ucieszy każdego fana dobrej kuchni. Czasami zdarza się jednak, że kluski wychodzą zbyt twarde i tracą przez to na smaku. Rozwiązanie tego problemu ma Anna Zyśk, która podzieliła się z nami swoim przepisem. Poznaj jej metodę i sprawdź, czy działa.
Ziemniaki to nieodłączna część wielu potraw. Są świetnym dodatkiem do obiadu i można je przygotować na wiele sposobów. Mogą być pieczone, smażone lub na przykład gotowane. Niestety ta trzecia opcja wymaga od nas poświęcenia większej ilości czasu. Jest jednak sposób na to, aby proces gotowania ziemniaków przyspieszyć. Koniecznie sprawdź, jak to zrobić.
Choć sezon grzybowy kojarzymy z październikiem i listopadem, niektóre z najcenniejszych okazów w lasach pojawiają się wiosną. W tym te zwane polskimi truflami – niezwykłe w smaku… i w cenie.
Porzuć klasykę i zupę pomidorową, przygotuj z innym dodatkiem. Połączenie smaków jest wprost niewiarygodnie i koniecznie musisz je poznać. Zmianę doceni i polubi także twoja rodzina.
Tomasz Jakubiak umieścił w mediach społecznościowych przejmujące nagranie. Kucharz wybrał się ze znajomymi na spacer i wykorzystał tę okazję, aby zwrócić się do swoich fanów i podzielić się sporym postępem. Pomimo sukcesu, celebryta musiał powrócić do domu na wózku.
W czwartek (6 marca) odbył się pogrzeb zaginionej przed tygodniem Oli z „MasterChefa Nastolatki”. W uroczystościach wzięły udział tłumy, a rodzina nastolatki zwróciła się do wszystkich z apelem. Ich słowa mogą być sporym zaskoczeniem. W sprawie nadal prowadzone jest postępowanie wyjaśniające kulisy śmierci.
Interesujące promocje w dyskontach dotyczą nie tylko produktów spożywczych. Dobrze mieć także na uwadze wyposażenie kuchni. Tutaj nadarzają się w Lidlu ciekawe okazje.
Podczas wiosennych porządków nie zapominajmy o kuchennym okapie. Choć schowany przed wzrokiem, gromadzi on mnóstwo szkodliwego brudu. Oto jak się go pozbyć.
Ślimaczki są bohaterem wierszyków dla dzieci, ale utrapieniem domowych ogrodników. Jednak jeszcze jedna rzecz dzieli je z najmłodszymi, a odróżnia od starszych. Nie bardzo tolerują pewien przysmak.
Turecka zupa jogurtowa nie ma sobie równych. Poznaj nieskomplikowany sposób i podaj ją na obiad. Domownicy nie będą mogli się nadziwić, co przygotowałeś, ale już po pierwszej łyżce polubią smak dania. Zrób, a nie będziesz żałować.
Internet to prawdziwa kopalnia sposobów, które ułatwią nam życie. Często bywa tak, że dzięki połączeniu dwóch kompletnie niepasujących składników tworzy patent, który pomaga nam poradzić sobie w wielu sytuacjach. Przykładem może być laska cynamonu i kawa. Będziecie zaskoczeni tym, jakie mogą mieć zastosowanie.
Rozmrażanie mięsa to jedna z najczęstszych czynności wykonywania w kuchni. Nie wszystkie metody rozmrażania są jednak właściwe i ich stosowanie może okazać się szkodliwe dla zdrowia. Koniecznie dowiedz się, jak rozmrażać mięso właściwe, a nie narazisz się na przykre konsekwencje.
Żurek wielkanocny z przepisu Magdy Gessler jest nie do pobicia. Gwiazda stacji TVN tę zupę przygotowuje w nieco inny sposób z zakwasu, który robi sama. Poznaj jego tajniki i zrób podobny we własnym domu. Domownicy nie będą mogli się nachwalić jego smaku i docenią twój wkład w jego przygotowanie. Przepisem będziesz dzielić się ze wszystkimi.