Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Gotowanie

Gotowanie

Gotowanie – co to jest? Podstawowe informacje

Gotowanie to potoczne sformułowanie procesu polegającego na przygotowywaniu rozmaitych potraw – głównie podawanych na gorąco. W sensie nieco bardziej szczegółowym gotowanie to jeden z rodzajów obróbki termicznej jedzenia, polegający na przygotowaniu pokarmu we wrzącej wodzie. 

Niemniej, gotowanie rozumiane po prostu jako przygotowywanie dań, może przybierać różne formy, wśród których gotowanie par excellence jest tylko jedną z nich. Wyróżnić w tej materii możemy także smażenie, pieczenie czy duszenie.

Jakie są techniki gotowania?

Samo gotowanie jest jedną z najstarszych i najpowszechniejszych w gastronomii technik przygotowywania posiłków. Z tego względu w gotowaniu wyróżnić możemy szereg praktyk, które różnią się od siebie zarówno metodologią, jak i rezultatem powziętych działań.

Najpopularniejsze techniki gotowania – wyłączając gotowanie tradycyjne – to gotowanie na parze czy gotowanie na wolnym ogniu. Coraz większą popularnością cieszy się także gotowanie próżniowe, określane również jako metoda sous-vide.

Czy gotowanie jest trudne?

Trudno apodyktycznie stwierdzić czy gotowanie jest trudne – wszystko zależy od tego, jaki rodzaj potraw chcielibyśmy gotować. Jeżeli zależy nam wyłącznie na gotowaniu dań właściwych dla codziennych obiadów czy kolacji, to odpowiedzieć trzeba, że gotowanie na pewno nie jest trudne. Kotlety schabowe, zupa pomidorowa, kurczak z ryżem czy spaghetti – to przykłady popularnych dań, które przy odrobinie chęci łatwo nam będzie opanować.

Wraz ze wzrostem naszych kulinarnych umiejętności mogłoby się nam zamarzyć gotowanie bardziej skomplikowanych potraw. W tej materii wszystko zależy od ilości czasu, jaki gotowi jesteśmy poświęcić na naukę. Zrozumienie specyfiki nowoczesnej kuchni czy tradycji kulinarnych właściwych dla innych kręgów kulturowych może być wymagające, jednak na pewno nie jest poza czyimkolwiek zasięgiem.

Jeżeli naprawdę marzy Ci się kariera kulinarna, lub po prostu chcesz znacznie poszerzyć zakres swoich umiejętności w gastronomii, to możesz skorzystać z wielu kursów dostępnych zarówno w internecie, jak i szkołach branżowych. I pamiętaj, że praktyka czyni mistrzem!

Pokaż więcej

ziemniak
29.11.2024 14:35 Wbij widelec w surowego ziemniaka. Żałuję, że nie znałam tej sztuczki wcześniej

Co się stanie, gdy wbijemy widelec w surowego ziemniaka? Warto wypróbować poradę kulinarną od blogerki Ani Zyśk. Dzięki temu ułatwimy sobie pracę w kuchni i przygotowanie obiadu. 

zupa pomidorowa
29.11.2024 11:24 Do pomidorowej zamiast ryżu i makaronu wrzucam coś innego. Smakuje 10 razy lepiej

Z czym podajesz zupę pomidorową? Zwykle do talerza trafia ryż lub makaron. Jednak teraz te produkty warto zastąpić czym znacznie zdrowszym i smaczniejszym. Zupa pomidorowa będzie smakować, że palce lizać. 

szyld sklepu Biedronka
28.11.2024 16:53 Okradają klientów Biedronki przy samych kasach. Pracownicy sklepu bezradni w starciu z oszustami

Niepokojące wieści płyną od klientów sieci sklepów Biedronka. Według relacji niektórych posiadaczy karty lub aplikacji Moja Biedronka wynika, że są regularnie okradani z dostępnych w systemie lojalnościowym promocji. Jak to możliwe i jak na takie doniesienia reaguje Biedronka?

sałatka
28.11.2024 15:55 Na andrzejki jak zwykle podam tę sałatkę. Co roku robi wśród gości furorę

Przed tobą impreza andrzejkowa? W takim razie warto przygotować coś pysznego. Idealna tu będzie sałatka imprezowa, która wygląda obłędnie i jeszcze lepiej smakuje. Każdy, kto jej spróbuje, poprosi o przepis. 

Tomasz Jakubiak
27.11.2024 13:39 Wzruszający gest TVN wobec Tomasza Jakubiaka. Padły ważne słowa

Tomasz Jakubiak walczy z chorobą nowotworową i na bieżąco informuje w sieci o swoim stanie zdrowia. Teraz stacja TVN wydała komunikat w sprawie jurora programu “MasterChef Nastolatki”. Znany kucharz mógł przeczytać ważne słowa.

Tłusty rosół
26.11.2024 10:49 Tonący w tłuszczu rosół uratujesz w kilka chwil. Wystarczy, że włożysz to do zupy

Jest kilka prostych sposobów, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu pływającego na wierzchu rosołu. Pomocna będzie tu sztuczka z chochlą i kilkoma kostkami lodu. Oto jak to działa.

gotujący się rosół
24.11.2024 15:45 Hit nad hity, kiedyś ta zupa na rosole była zawsze w poniedziałek. Dzisiaj nikt jej nie zna

Po niedzielnym obiedzie zostało ci sporo rosołu? Nie wylewaj go, tylko poznaj przepis, dzięki któremu nic się nie zmarnuje, a ty przygotujesz zapomniane danie, którym kiedyś zajadali się wszyscy. Ta zupa po rosole szybko zyska zwolenników w twoim domu i będziesz gotować ją bardzo często. Czytaj dalej, a dowiesz się, o jakie danie chodzi. 

placki ziemniaczane
24.11.2024 14:12 Wlej do placków ziemniaczanych. Nie będą piły tłuszczu z patelni

Oto kilka prostych porad, dzięki którym placki ziemniaczane wyjdą zawsze idealne. Czasem te sycące i pyszne złote medale wydają się trudne w przygotowaniu. Nie ma tam jednak magii, a naukowe zasady.

czyszczenie kuchenki
24.11.2024 10:59 Weź z szafki, wymieszaj z wodą i wyszoruj palniki. Będą lśniły jak nowe

Do przypalenia jedzenia na kuchence najlepiej nie dopuścić – to wiedzą nawet początkujący kucharze. Jeśli jednak się zdarzy, nie trzeba sięgać na sklepową półkę. Wystarczy do szafki kuchennej.

odcedzanie makaronu
23.11.2024 21:00 Najgorszy błąd podczas odcedzania makaronu. Popełniają go wszyscy Polacy

Makaron jest wyśmienitym dodatkiem do wielu dań. Chętnie dodajemy go do zapiekanek, mięsa, warzyw, zup oraz sałatek. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy. I tutaj niemal wszyscy Polacy popełniają najgorszy błąd.

kluski śląskie
23.11.2024 14:58 Wsyp 2 łyżki do masy na kluski śląskie. Wyjdą mięciutkie i delikatne

Miękkie, delikatne, pyszne. Takie właśnie są kluski śląskie. Kultowy dodatek do obiadu przyrządzamy z ugotowanych ziemniaków, mąki, jajka i odrobiny soli. Mało kto jednak wie, że wystarczy dodać do masy jeszcze jeden składnik, a kluski będą jeszcze lepsze.

jedzenie
23.11.2024 13:59 Zimą nie wynoszę już jedzenia na balkon. Powód też cię przekona

W chłodne dni jedzenie często jest przechowywane na balkonie. To miejsce traktujemy jako drugą lodówkę. Jednak czy można trzymać jedzenie na balkonie? Okazuje się, że nie jest to dobry pomysł. Może się skończyć nawet problemami zdrowotnymi.

zakupy
23.11.2024 11:11 Polskę podbije nowy dyskont. Pierwszy sklep już w tym tygodniu, będzie wielkim rywalem Pepco i Action

W sobotę (23 listopada) odbędzie się otwarcie pierwszego w Polsce sklepu malezyjskiej sieci z akcesoriami domowymi. Według zapowiedzi nowy dyskont ma być sporym konkurentem dla Pepco i Action. Pierwsze sklepy pojawią się w centrach handlowych w większych miastach.

zupa
22.11.2024 19:50 Gdy tylko zaczynają się chłody, gotuję tę zupę. Nic tak nie rozgrzewa

Temperatury za oknami zbliżyły się do zera, a w wielu miejscach pojawił się już śnieg, więc najwyższy czas poznać sposoby na rozgrzewające dania. Szczególnie na takie, jak zupa, którą w łatwy sposób przygotujesz z poniższym przepisem. Jej smak oraz prostota zachwyci rodzinę na tyle, że będziesz gotować ją przez całą zimę. Ugotuj i przekonaj się sama.

Michel Moran
22.11.2024 18:17 Michel Moran właśnie wyjawił, jest po ważnym zabiegu. Jego życie odmieni się o 180 stopni

Michel Moran poinformował fanów na Instagramie, że jest po zabiegu okulistycznym. Niegroźna operacja diametralnie polepszy komfort jego życia. Poruszający wpis wzbudził troskę wśród fanów kucharza.

makaron i cebula
22.11.2024 10:03 Wyciągam z szafki cebulę i łączę ją z makaronem. Na piątek nie znam pyszniejszego obiadu

Marzy Ci się szybki obiad? Jeśli masz w kuchni cebulę i makaron, to pyszne danie przyrządzisz w mgnieniu oka. Wyjdzie obiad wyjątkowo smaczny, który szybko zniknie z talerzy. 

Parówki w rondelku
22.11.2024 08:14 To najgorszy sposób na parówki. Rób je tylko tak, inaczej będą pękać i staną się bez smaku

Być może gotowanie parówek to żadna sztuka. Jednak i tak można popełnić przy tym błędy. Co więcej, wiele z nas robi to regularnie.

wlewanie oleju na patelnię
21.11.2024 19:35 Razem z olejem wrzucam na patelnie 1 dodatkowy składnik. Olej przestaje pryskać, patent zasługuje na medal

Czy podczas smażenia, zdarza ci się, że olej nadmiernie pryska? Poznaj sposób, dzięki któremu tłuszcz już nigdy cię nie poparzy i nie zabrudzi twojej kuchni. Ten łatwy sposób będziesz stosować go za każdym razem. 

masło
21.11.2024 15:31 Bosacka złapała za masło i wyjawiła całą prawdę. Nie mieści się w głowie, Polacy je kochają

Masło niemal codziennie gości w naszej diecie. Smarujemy nim chleb, dodajemy do ciasta, czy smażymy na nim rozmaite produkty. Teraz masłu przyjrzała się Katarzyna Bosacka. Znana dziennikarka zwróciła uwagę na jedną rzecz, która ma kolosalne znaczenie i zmienia wszystko w tym produkcie.   

zupa pieczarkowa
21.11.2024 13:59 Dodałem do pieczarkowej. Tak dobrej zupy jeszcze nie jadłem

Zupa pieczarkowa może być jeszcze lepsza. Przygotuj ją według tego przepisu i na nowo odkryj smak pieczarkowej. Dodane do zupy nietypowe produkty, sprawią, że od razu się w niej zakochasz i już zawsze będziesz gotowała ją tylko w ten sposób. 

smażony karp
21.11.2024 09:14 Wigilijny karp w panierce bez ości i posmaku mułu. Prościej się nie da

Wigilijny karp będzie smakował zdecydowanie lepiej. Przed smażeniem wystarczy go odpowiednio przygotować, a ryba wyjdzie doskonała. Dowiedz się, jak smażyć karpia, a już nigdy nie zrobisz tego w inny sposób. 

Rosół w garnku
20.11.2024 14:41 Kucharki nie chcą dzielić się tym trikiem na rosół. Wychodzi bajeczny

Rosół to dla wielu Polaków ulubiona zupa. Co zrobić, by wyszedł klarowny i esencjonalny? Zdradzamy trik na rosół, który go właśnie takim uczyni. Znają go najlepsze kucharki i z powodzeniem stosują.

sztuczka
17.11.2024 12:09 Zrób otwór w dnie opakowania z jogurtem. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia

Sztuczka kuchenna od blogerki kulinarnej Ani Zyśk jest warta wypróbowania. Dzięki niej czynność, która bywa uciążliwa, stanie się teraz banalnie prosta. Wystarczy zrobić otwór w opakowaniu z jogurtem.

rosół
17.11.2024 06:00 Najgorsze, co można dodać do rosołu. Jest wręcz napakowane glutaminianem sodu

Rosół to prawdziwy król wśród polskich zup. Uwielbiamy jego smak, który też czasem staramy się podkręcić różnymi sposobami. Radzimy, czego nigdy nie dodawać do rosołu. Skład tego produktu pozostawia wiele do życzenia. 

rosół
16.11.2024 12:50 Dodaj do rosołu, a wzmocnisz jego smak. Wywar będzie esencjonalny jak nigdy

Czy na pewno wiesz, jak ugotować rosół, który będzie aromatyczny i smaczny? Istotne są nietypowe dodatki i przyprawy, które odmienią smak tej klasycznej zupy. Rodzina od razu zauważy różnicę, a ty rosół będziesz gotować tylko w ten sposób. 

obieranie dyni
15.11.2024 19:07 Dynię obierzesz ze skórki w kilka chwil. Wystarczy prosty trik

Dynia jest składnikiem wielu jesiennych dań. Jednak tu pojawia się pytanie, jak obrać dynie? Podpowiadamy, co zrobić, żeby obieranie dyni było proste. 

barszcz czerwony
14.11.2024 11:24 Wlej do barszczu czerwonego ten napój. Zyska idealny, rubinowy kolor

Barszcz czerwony to jedna z wigilijnych potraw. Już teraz warto dowiedzieć się, co zrobić, by ta smaczna zupa zyskała piękny rubinowy kolor. Sposób na intensywną barwę jest prosty i wart uwagi każdego smakosza. 

zakupy
14.11.2024 09:02 Pilny apel Sanepidu. Masz tę mąkę w domu, koniecznie wyrzuć

Sanepid zwraca się do konsumentów i ostrzega przed spożyciem mąki żytniej razowej. Produkt zanieczyszczony jest toksyną i wycofywany ze sprzedaży. Ponad tydzień temu Sanepid też ostrzegał przed mąką z toksynami. Jak się okazuje, te dwie sprawy mają wspólny mianownik.