Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Gotowanie

Gotowanie

Gotowanie – co to jest? Podstawowe informacje

Gotowanie to potoczne sformułowanie procesu polegającego na przygotowywaniu rozmaitych potraw – głównie podawanych na gorąco. W sensie nieco bardziej szczegółowym gotowanie to jeden z rodzajów obróbki termicznej jedzenia, polegający na przygotowaniu pokarmu we wrzącej wodzie. 

Niemniej, gotowanie rozumiane po prostu jako przygotowywanie dań, może przybierać różne formy, wśród których gotowanie par excellence jest tylko jedną z nich. Wyróżnić w tej materii możemy także smażenie, pieczenie czy duszenie.

Jakie są techniki gotowania?

Samo gotowanie jest jedną z najstarszych i najpowszechniejszych w gastronomii technik przygotowywania posiłków. Z tego względu w gotowaniu wyróżnić możemy szereg praktyk, które różnią się od siebie zarówno metodologią, jak i rezultatem powziętych działań.

Najpopularniejsze techniki gotowania – wyłączając gotowanie tradycyjne – to gotowanie na parze czy gotowanie na wolnym ogniu. Coraz większą popularnością cieszy się także gotowanie próżniowe, określane również jako metoda sous-vide.

Czy gotowanie jest trudne?

Trudno apodyktycznie stwierdzić czy gotowanie jest trudne – wszystko zależy od tego, jaki rodzaj potraw chcielibyśmy gotować. Jeżeli zależy nam wyłącznie na gotowaniu dań właściwych dla codziennych obiadów czy kolacji, to odpowiedzieć trzeba, że gotowanie na pewno nie jest trudne. Kotlety schabowe, zupa pomidorowa, kurczak z ryżem czy spaghetti – to przykłady popularnych dań, które przy odrobinie chęci łatwo nam będzie opanować.

Wraz ze wzrostem naszych kulinarnych umiejętności mogłoby się nam zamarzyć gotowanie bardziej skomplikowanych potraw. W tej materii wszystko zależy od ilości czasu, jaki gotowi jesteśmy poświęcić na naukę. Zrozumienie specyfiki nowoczesnej kuchni czy tradycji kulinarnych właściwych dla innych kręgów kulturowych może być wymagające, jednak na pewno nie jest poza czyimkolwiek zasięgiem.

Jeżeli naprawdę marzy Ci się kariera kulinarna, lub po prostu chcesz znacznie poszerzyć zakres swoich umiejętności w gastronomii, to możesz skorzystać z wielu kursów dostępnych zarówno w internecie, jak i szkołach branżowych. I pamiętaj, że praktyka czyni mistrzem!

Pokaż więcej

Nowe studio Cook Story by Samsung
26.04.2024 16:02 Cook Story by Samsung w nowej odsłonie – teraz jeszcze bardziej smart

25 kwietnia br. ponownie swoje przestrzenie otworzyło Cook Story by Samsung, unikatowy punkt na kulinarnej mapie Warszawy. W Cook Story można wziąć udział w warsztatach kulinarnych, jak również poznać z bliska najnowocześniejsze technologie w urządzeniach AGD Samsung. Dlaczego jeszcze warto odwiedzić to miejsce?

Biedronka
26.04.2024 12:22 Biedronka właśnie potwierdziła. Tylko dziś od 20:00 do 23:30 produkty tańsze nawet o 40%

Biedronka przygotowała produkty, które sprzedaje w atrakcyjnych cenach. Jednak możesz je kupić tylko dziś i to w określonych godzinach. Na popularne artykuły spożywcze wydasz nawet o 40% mniej. Podpowiadamy, jakie zakupy warto zrobić w Biedronce. 

roladki
26.04.2024 11:40 Weź szparagi, owiń szynką i zawiń w ciasto francuskie. Takie roladki mogłabym jeść non stop

Szparagi, szynka i ciasto francuskie to brzmi pysznie. Dlatego zrób z nich apetyczne roladki, które zachwycą każdego smakosza. Kto ich spróbuje, poprosi o przepis na to pyszne danie. 

zupa z botwiny
25.04.2024 19:07 Do zupy z botwiny dolewam szklankę tego płynu. Sposób znam od babci, smak to mistrzostwo świata

Zupa z botwiny ugotowana metodą babci smakuje doskonale. Jeden składnik spraw, że będziesz chciała ją gotować na okrągło. Wypróbuj przepis i przekonaj się sama. Rodzina będzie zachwycona i na pewno poproszą o dokładkę. 

restauracja
25.04.2024 18:46 Przewodnik Michelin rozszerzony o kolejne województwo. „Oferta kulinarna regionu jest imponująca”

Przewodnik Michelin wkracza do kolejnego województwa w Polsce. Tym razem szanse na zdobycie prestiżowych gwiazdek mają restauracje z północy naszego kraju. Jednak na ogłoszenie pełnej listy lokali z wybornym menu, należy poczekać do 20 czerwca. Sprawdź, czy chodzi o twoje okolice.

zupa
25.04.2024 17:33 Żadna zaklepka, żadna zasmażka. Ten składnik do zagęszczania zup i sosów sprawdza się 100 razy lepiej

Jeśli do tej pory zagęszczałaś zupy zasmażką, to pora poznać zupełnie inny trik. Przyda się tu pewien produkt, który w Polsce jest wciąż mało popularny. Jeśli zobaczysz go na bazarku, koniecznie kup partię na próbę. Zastosowanie jest szerokie, na pewno nie pożałujesz.

ścieranie masła na tarce
25.04.2024 15:15 Weź masło i zetrzyj na tarce. Za ten patent ktoś powinien dostać nagrodę

Prosta sztuczka z tarką kuchenną pomaga rozwiązać problem przechowywania masła w lodówce. Chodzi tu o nasze zdrowie, ale także o wygodę. Każdy powinien spróbować.

gotowanie makaronu
25.04.2024 10:37 To największy błąd przy gotowaniu makaronu. Przez niego się skleja, nigdy tak nie rób

Krążyła swego czasu plotka, że Włosi na rozgotowane spaghetti mówią „pasta alla Polacca”, oskarżając właśnie nas o niszczenie makaronu. Pogłoski o istnieniu takiej plotki same wydają się plotką, ale faktycznie w swoich kuchniach czasem popełniamy błędy, których dałoby się uniknąć. Oto najważniejsze z nich.

Pzemysław Klima i słonina
24.04.2024 16:29 Najlepszy polski kucharz zdradził patent na słoninę. Opisuje go w swej najnowszej książce

Fun dining to dewiza Przemysława Klimy. To radość z gotowania, przyjemność łączenia ze sobą wyjątkowych składników.  Klima jest pierwszym szefem kuchni w Polsce, który może poszczycić się dwiema gwizdkami Michelin. “Fun dining. Prosto i genialnie”, to również tytuł jego niedawno wydanej książki.

szyld dino
24.04.2024 14:10 To już dziś, w Dino kompletnie powariowali. Ruszaj do sklepu, zanim będą ogromne kolejki

Podczas gdy potyczka na marketing i ceny przykuwa naszą uwagę do Biedronki i Lidla, okazje mogą pojawiać się także w innych sieciach. Z nową promocją startuje Dino. Warto zwrócić uwagę na jego ofertę.

odchudzanie
24.04.2024 12:38 Dowbor schudła 20 kg. Sekretem jej diety jest ta zasada

Katarzyna Dowbor od lat gości na ekranach telewizorów w wielu polskich domach. Ostatnio popularna dziennikarka przykuwa uwagę wyglądem. Jej sylwetka zmieniła się, a Katarzyna Dowbor zrzuciła 20 kilogramów. Jak to zrobiła? Obyło się bez restrykcyjnych diet.

rozpakowywanie pieczarek
23.04.2024 18:18 Zrób tak od razu po przyniesieniu pieczarek ze sklepu. Bez tego szybko się zepsują

Pieczarki to wszechobecne, bodaj najpopularniejsze w Polsce grzyby. Ich przechowywanie nie powinno nastręczać trudności. Ciągle jednak popełniamy błąd, który może kosztować straty liczone w zmarnowanych pieniądzach i żywności.

ziemniaki
23.04.2024 16:32 Wlewam ten składnik do wody z gotującymi się ziemniakami. Nie ciemnieją i mają lepszy smak

Ziemniaki często gotujemy na obiad. Warto pamiętać jednak, by podczas gotowania dodać pewien składnik. Dzięki niemu ziemniaki nie ściemnieją i będą smakować lepiej niż zwykle. 

chałajda
22.04.2024 15:17 To wiosenne danie było kiedyś w każdej wsi. Dzisiaj powraca po latach nieobecności

Poznaj przepis na niezwykłe wiosenne danie i zaskocz nim swoją rodzinę. Kiedyś było bardzo popularne, a obecnie powraca w starym, dobrym stylu. Zrób je w swoim domu, a smak na pewno cię zachwyci. Z przepisem umieszczonym poniżej zrobisz je błyskawicznie.

lody z grillowanym ananasem
22.04.2024 08:37 To najlepszy sposób na ananasa. Świetnie pasuje i do lodów, i do mięsa

Poznaj niezwykłą metodę na przyrządzenie ananasa. Nada się nie tylko do lodowych deserów, ale także do mięs. Jego smak jest obłędny, a sposób przygotowania – banalnie prosty. Poznaj go i zaskocz domowych smakoszy. Będą wniebowzięci. 

szczypior
21.04.2024 21:13 Jak mrozić szczypiorek? Ta zasada to podstawa, inaczej warzywo zmieni się w bryłę lodu

Szczypiorek to jedno z ulubionych warzyw wielu osób. Nic dziwnego, że popularne jest jego mrożenie. Jak to zrobić poprawnie, odpowiedź w artykule. Zdradzamy, krok po kroku jak zamrozić szczypiorek, by nie stał się bryłą lodu.

zbieranie pędów
21.04.2024 17:38 Polacy myślą, że to chwast, a na zachodzie płacą za nie krocie. Sezon właśnie trwa

Większość z nas nie zdaje sobie sprawy, jaka cenna roślina rośnie w Polsce. Myślimy, że to chwast, a na świecie płacą za nią duże pieniądze. Dowiedz się, co to za roślina, ile kosztuje oraz jakie ma właściwości. 

mięso w zamrażalniku
21.04.2024 13:07 To najlepszy sposób na rozmrażanie mięsa. Używam go od lat i polecam każdemu

Zamrażanie jedzenia to jedno z największych ułatwień naszego kuchennego życia i świetny sposób na oszczędzanie jedzenia. Jednak wiele produktów, zwłaszcza nieumiejętnie zamrożonych produktów niszczy się podczas rozmrażania. Dlatego warto przestrzegać kilku zasad.

gar rosołu
21.04.2024 12:05 Rosół wyszedł za słodki? Tym go uratujesz, patent od najlepszych kucharek

W kuchni zaradnej gospodyni jest sposób na każdą nieprzewidzianą okoliczność. Wiele się mówi o metodach „odsalania” rosołu. Ale co zrobić, kiedy jest za słodki?

wiosenna zupa
20.04.2024 20:43 Ta zupa to prawdziwy hit wiosny. Cała rodzina na nią czeka

Koniecznie ugotuj zupę krem z tego przepisu. Jest bardzo aromatyczna i co najważniejsze smakuje wyśmienicie. A to wszystko dzięki jednemu składnikowi, który występuje tylko wiosną. Dowiedz się, co to za składnik i przygotuj znakomitą zupę dla całej rodziny. 

kelner robota serwuje jedzenie
20.04.2024 19:40 Nie znalazł kelnerów, zatrudnił roboty. Niedługo będą w każdej restauracji

Włoski restaurator miał problem ze znalezieniem kelnerów, więc w końcu poradził sobie inaczej. Do obsługi gości zatrudnił roboty. Inni restauratorzy zastanawiają się nad podobnym rozwiązaniem. Z ich punktu widzenia może okazać się tańsze i wygodniejsze. Być może podobne roboty niebawem pojawią się również w polskich restauracjach. 

makaron
20.04.2024 11:49 Ten makaron nie ma cholesterolu i jest praktycznie bez kalorii. Mało kto o nim słyszał

Jeśli lubisz makaron, a zależy ci na produkcie, który nie ma właściwie cholesterolu i niemal żadnych kalorii, to poznaj ten rodzaj makaronu. Mało znany, ale bardzo wyjątkowy. Warto włączyć go do diety. Zyska na tym nasze zdrowie, a potrawy na smaku.

zupa dziadówka
20.04.2024 09:03 Kiedyś zajadano się tą zupą na każdej wsi, dziś nikt jej nie pamięta. Jest tania i przepyszna

Koniecznie ugotuj dla swojej rodziny tę pyszną, lecz zapomnianą zupę. Kiedyś była tak popularna, że zajadali się nią mieszkańcy wszystkich wsi. Warto przypomnieć sobie, jak ją zrobić, bo ta zupa jest tania i robi się ją bardzo łatwo. Ugotuj ją i zaskocz rodzinę. Na pewno będą zachwyceni. 

naleśniki na talerzu
19.04.2024 14:46 Żaden kefir i maślanka. Naleśniki najlepiej wychodzą na tym napoju

Na słodko i na słono, dla dużych i dorosłych – naleśniki to prosta przekąska, która może łatwo zmienić się w bazę bogatego obiadu. Jest wiele szczegółowych metod przyrządzania tego dania, ale z jednym często pomijanym składnikiem wychodzą wyjątkowo ciekawie.

nadziewanie czosnku na widelec
18.04.2024 17:49 Weź czosnek i wbij w niego widelec. Szkoda, że nie poznałem tego patentu wcześniej

Czosnek to doskonały, wyrazisty dodatek do mnóstwa dań. Jeśli chodzi o obróbkę, jest to jednak produkt dość specyficzny. Oto kilka porad, jak należy go traktować. Niektóre mogą być niemałym zaskoczeniem.

obiad jednogarnkowy
18.04.2024 13:59 Zrobiłem cały garnek i mam obiad na 2 dni. Nie spodziewałem się takiego efektu z tak prostych składników

Wiosna rozpoczęła się już na dobre, więc zaproś ją do swojej kuchni. Koniecznie wypróbuj mój przepis na szybkie i pożywne danie. Taki obiad wystarczy ci nawet na 2 dni. Pora więc zakasać rękawy i do dzieła.

cebula
17.04.2024 18:35 Przekrój cebulę na pół i wbij w nią 2 widelce. Za ten patent ktoś powinien dostać medal

Trudno wyobrazić sobie gotowanie bez cebuli. Teraz możesz uczynić je łatwiejszym. Wystarczy przekroić cebulę na pół i wbić w nią dwa widelce. Spróbuj i zobacz, co się stanie.

kalafior
16.04.2024 17:58 Dosyp jedną łyżeczkę do wrzątku z kalafiorem. Gdy zobaczysz efekt, przetrzesz oczy ze zdumienia

Jak gotować kalafiora? Wypróbuj ten sposób. Dosyp jedną łyżeczkę do wrzątku z kalafiorem, a efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania. Taki kalafior prezentuje się niezwykle na stole i jest pyszny.