Smakosze.pl Porady Jesz jajka na twardo, czy miękko? Okazuje się, że jedne są o wiele lepsze dla naszego organizmu
Canva / Foodiesfeed

Jesz jajka na twardo, czy miękko? Okazuje się, że jedne są o wiele lepsze dla naszego organizmu

6 stycznia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Jajka są produktem chętnie spożywanym przez Polaków. Mają szerokie zastosowanie w kuchni, wiodąc prym wśród pozycji śniadaniowych. Wśród nas możemy rozróżnić miłośników jajek na twardo oraz na miękko. Okazuje się, że ci drudzy dostarczają do organizmu więcej wartości odżywczych.

Sposobów na przygotowanie jajek śniadaniowych jest cała masa. Poszczególne metody różnią się przede wszystkim rodzajem oraz długością obróbki termicznej. Warto wiedzieć, że nie pozostaje to bez wpływu na korzystne składniki, którymi raczą nas jajka. Przyjrzyjmy się bliżej temu zagadnieniu.

Czym charakteryzują się jajka gotowane na twardo?

Aby ugotować jajka na twardo, potrzebujemy jedynie garnka z wodą . Jajka umieszczamy w zimnej wodzie, którą następnie wstawiamy na kuchenkę i doprowadzamy do wrzenia . Gotowanie jajek na twardo trwa 8-10 minut od momentu zagotowania wody .

Zbyt długie gotowanie jajek na twardo nie jest zalecane . Wynikiem takiego działania jest charakterystyczna szara obwódka tworząca się wokół żółtka . Taki objaw to skutek reakcji siarki z żelazem .

Długo gotowane jajka tracą swoje walory smakowe . Stają się również cięższe do strawienia. Spożywanie takiego produktu może powodować bóle brzucha oraz uciążliwe wzdęcia .

Dlaczego zdrowsze są jajka gotowane na miękko?

Przygotowanie jajek na miękko jest niemal identyczne, jak w przypadku jajek na twardo . Różnica tkwi w czasie gotowania. Aby uzyskać ścięte białko i płynne żółtko wystarczą zaledwie 2-4 minuty .

Jajka gotowane na miękko są bardziej lekkostrawne . Ponadto w tak przygotowanym jajku rozpadowi nie ulega lecytyna zapobiegająca wchłanianiu cholesterolu . Jak powszechnie wiadomo zbyt wysoki cholesterol ma niekorzystny wpływ na nasze zdrowie .

Jajka gotowane dłużej, niż 7 minut tracą aż 50% swoich wartości odżywczych . Poza lecytyną są to witaminy, przede wszystkim witamina A, oraz przeciwutleniacze . Chociaż jajka pod każdą postacią są wartościowym produktem, to zdecydowanie więcej korzyści wyniesiemy z jedzenia jajek na miękko .

Canva / Catto32
Canva / Catto32

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy