Jogurt z owocami, miodem i musli
pixabay.com

Jogurt z owocami, miodem i musli

Propozycja na ekspresowy fit posiłek idealny na każdy poranek lub drugie śniadanie do pracy. To też pomysł na zdrowy podwieczorek dla dzieci.

Jogurt z owocami, miodem i musli – fit śniadanie

Zdrowe śniadania w 5 minut

Śniadanie to zdecydowanie najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dodaje energii na cały dzień, więc powinno być zbilansowane, pożywne i lekkie. Wszelkie wariacje dietetycznych potraw z jogurtem naturalnym w tle, to miła odmiana od zwykłych kanapek czy jajecznicy na śniadanie. Śniadanie nie musi być nudne, a jego przygotowanie nie musi być czasochłonne. W obecnych czasach i przy dzisiejszym pędzie życia, mimo wszystko nie wolno zapominać o zachowaniu równowagi organizmu, szczególnie jeśli potrzebujemy energii na wiele godzin. Poza właściwościami zdrowotnymi, wszelkie dietetyczne i pożywne śniadania na bazie jogurtu mają wyjątkowo przyjemny smak.

Z czym łączyć jogurt naturalny?

Jogurt naturalny to dodatek bogaty w błonnik i pożyteczne bakterie, wspomagający pracę jelit oraz proces odbudowy i regeneracji mięśni. Białko w nim zawarte jest kilka razy lepiej przyswajalne i trawione niż na przykład białko w kefirze. Użycie jogurtu w pierwszym posiłku po przebudzeniu, zapewnia odpowiedni proces trawienia i perystaltykę jelit na cały dzień. Z czym jeść jogurt naturalny, by smak, wygląd i przede wszystkim właściwości takiego śniadania były dla nas satysfakcjonujące? W tej kwestii ograniczają nas tylko wyobraźnia i upodobania kulinarne. Możemy go łączyć z dowolnymi owocami – świeżymi lub mrożonymi. Podstawowym dodatkiem do jogurtu mogą być płatki owsiane, musli, bakalie, orzechy, domowej roboty granola, nasiona chia lub owoce liofilizowane, które można przechowywać bardzo długo. Jogurt zmieszany z miodem i wanilią to z kolei niecodzienna polewa do naleśników lub innych placuszków dietetycznych.

Jogurt naturalny z owocami, miodem i musli

Propozycja na ekspresowe fit śniadanie idealne na niedzielny poranek lub drugie śniadanie do pracy. Jogurt z owocami to też doskonały pomysł na zdrowy i kolorowy podwieczorek dla dzieci.

Składniki:
• 200 g jogurtu naturalnego lub greckiego (jedno duże opakowanie)
• świeże owoce według uznania np. maliny, truskawki, borówki, kiwi, banan lub opcjonalnie owoce mrożone
• 1 łyżka miodu
• 4 łyżki gotowego musli (lub domowa mieszanka płatków owsianych, bakalii i pestek nasion, siemienia lnianego itp.)
• wiórki kokosowe lub starta, gorzka czekolada - opcjonalnie do posypania

Sposób przygotowania fit śniadania z jogurtem:

• Wszystkie składniki układać naprzemiennie warstwami w szklance lub pucharku
• Posypać wiórkami gorzką czekoladą lub udekorować płatkami migdałów – według uznania
• Jeśli dobierzemy same słodkie dodatki, można owoce skropić sokiem z cytryny lub limonki. Jeśli owoce są kwaśne – można jogurt wymieszać z miodem lub dodać go na owoce.

Przepis na domową granolę z bakaliami

Granola to uniwersalny i doskonały dodatek do śniadań na bazie jogurtu naturalnego. Najlepsza jest ta domowej roboty, bo dobieramy do niej składniki dokładnie takie, jak lubimy.


Składniki na domową granolę (1 słoik):
• 200 g płatków owsianych
• 2 łyżki wiórków kokosowych
• 2 łyżki siemienia lnianego
• 2 łyżki pestek z dyni lub słonecznika
• 2 łyżki pokrojonych daktyli
• 4 łyżki orzechów laskowych lub dowolnie innych
• 1 opakowanie cukru cynamonowego
• ½ opakowania żurawiny
• 2 łyżki rodzynek
• 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego


Sposób przygotowania granoli:
• Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170ºC (bez termoobiegu).
• Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
• Wszystkie składniki, oprócz żurawiny i rodzynek, mieszamy z olejem kokosowym.
• Masę bakaliową przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut, mieszając co 10 minut.
• Po upieczeniu i wystudzeniu dodajemy do granoli suszone owoce.
• Przechowujemy w słoiku, do którego przekładamy granolę po całkowitym ostygnięciu.

Następny artykuł