Jogurt z owocami, miodem i musli
Jogurt z owocami, miodem i musli – fit śniadanie
Zdrowe śniadania w 5 minut
Śniadanie to zdecydowanie najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dodaje energii na cały dzień, więc powinno być zbilansowane, pożywne i lekkie. Wszelkie wariacje dietetycznych potraw z jogurtem naturalnym w tle, to miła odmiana od zwykłych kanapek czy jajecznicy na śniadanie. Śniadanie nie musi być nudne, a jego przygotowanie nie musi być czasochłonne. W obecnych czasach i przy dzisiejszym pędzie życia, mimo wszystko nie wolno zapominać o zachowaniu równowagi organizmu, szczególnie jeśli potrzebujemy energii na wiele godzin. Poza właściwościami zdrowotnymi, wszelkie dietetyczne i pożywne śniadania na bazie jogurtu mają wyjątkowo przyjemny smak.
Z czym łączyć jogurt naturalny?
Jogurt naturalny to dodatek bogaty w błonnik i pożyteczne bakterie, wspomagający pracę jelit oraz proces odbudowy i regeneracji mięśni. Białko w nim zawarte jest kilka razy lepiej przyswajalne i trawione niż na przykład białko w kefirze. Użycie jogurtu w pierwszym posiłku po przebudzeniu, zapewnia odpowiedni proces trawienia i perystaltykę jelit na cały dzień. Z czym jeść jogurt naturalny, by smak, wygląd i przede wszystkim właściwości takiego śniadania były dla nas satysfakcjonujące? W tej kwestii ograniczają nas tylko wyobraźnia i upodobania kulinarne. Możemy go łączyć z dowolnymi owocami – świeżymi lub mrożonymi. Podstawowym dodatkiem do jogurtu mogą być płatki owsiane, musli, bakalie, orzechy, domowej roboty granola, nasiona chia lub owoce liofilizowane, które można przechowywać bardzo długo. Jogurt zmieszany z miodem i wanilią to z kolei niecodzienna polewa do naleśników lub innych placuszków dietetycznych.
Jogurt naturalny z owocami, miodem i musli
Propozycja na ekspresowe fit śniadanie idealne na niedzielny poranek lub drugie śniadanie do pracy. Jogurt z owocami to też doskonały pomysł na zdrowy i kolorowy podwieczorek dla dzieci.
Składniki: • 200 g jogurtu naturalnego lub greckiego (jedno duże opakowanie)• świeże owoce według uznania np. maliny, truskawki, borówki, kiwi, banan lub opcjonalnie owoce mrożone• 1 łyżka miodu• 4 łyżki gotowego musli (lub domowa mieszanka płatków owsianych, bakalii i pestek nasion, siemienia lnianego itp.)• wiórki kokosowe lub starta, gorzka czekolada - opcjonalnie do posypania
Sposób przygotowania fit śniadania z jogurtem:
• Wszystkie składniki układać naprzemiennie warstwami w szklance lub pucharku• Posypać wiórkami gorzką czekoladą lub udekorować płatkami migdałów – według uznania• Jeśli dobierzemy same słodkie dodatki, można owoce skropić sokiem z cytryny lub limonki. Jeśli owoce są kwaśne – można jogurt wymieszać z miodem lub dodać go na owoce.
Przepis na domową granolę z bakaliami
Granola to uniwersalny i doskonały dodatek do śniadań na bazie jogurtu naturalnego. Najlepsza jest ta domowej roboty, bo dobieramy do niej składniki dokładnie takie, jak lubimy.
Składniki na domową granolę (1 słoik): • 200 g płatków owsianych• 2 łyżki wiórków kokosowych• 2 łyżki siemienia lnianego• 2 łyżki pestek z dyni lub słonecznika• 2 łyżki pokrojonych daktyli• 4 łyżki orzechów laskowych lub dowolnie innych• 1 opakowanie cukru cynamonowego• ½ opakowania żurawiny• 2 łyżki rodzynek• 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
Sposób przygotowania granoli: • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170ºC (bez termoobiegu).• Blachę wykładamy papierem do pieczenia.• Wszystkie składniki, oprócz żurawiny i rodzynek, mieszamy z olejem kokosowym.• Masę bakaliową przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut, mieszając co 10 minut.• Po upieczeniu i wystudzeniu dodajemy do granoli suszone owoce.• Przechowujemy w słoiku, do którego przekładamy granolę po całkowitym ostygnięciu.