Kasza gryczana smażona z boczkiem i warzywami
Kasza gryczana smażona z boczkiem i warzywami
Zdrowotne właściwości kaszy gryczanej
Od lat kasze królują na polskich, tradycyjnych stołach. Jest łatwo dostępna, a na rynku są jej dwa rodzaje: palona i niepalona. Palona jest ciemniejsza i w procesie palenia traci niektóre witaminy. Poza walorami smakowymi, kasza jest pełna zdrowych składników i skutecznie dba o zdrowie naszego organizmu. W jaki sposób?
kasza gryczana reguluje poziom cukru we krwi, może być więc wykorzystywana w profilaktyce cukrzycy
ma wysoką zawartość białka. 100g kaszy pokrywa 23% dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka
porcja kaszy to aż 221 mg magnezu, a oprócz tego także fosfor, żelazo, miedź, mangan i selen
ma dobroczynny wpływ na układ krwionośny i obniża ciśnienie krwi
nie zawiera glutenu przez co może być swobodnie stosowana przez osoby z jego nietolerancją
kasza gryczana jest źródłem rutyny, która działa uszczelniająco i wzmacniająco na naczynia krwionośne
w przeciwieństwie do innych kasz, gryczana nie zakwasza organizmu
jest niskokaloryczna i polecana osobom na diecie oraz dbającym o figurę
Najpopularniejsze dania z użyciem kaszy gryczanej
Kasze, również kasza gryczana, to bardzo wszechstronny produkt o wielu zastosowaniach. Może być dodatkiem do zup, bazą do sałatek i dodatkiem do potraw z warzyw. Można ją zapiekać i gotować. Podaje się ją na słodko i na słono, według gustu. Poniżej kilka przykładów dań, w których najczęściej wykorzystuje się ten rodzaj kaszy:
gołąbki z mięsem i z kaszą gryczaną
kaszotto z dodatkiem różnych warzyw
kasza gryczana smażona z dodatkiem mięs, warzy, owoców morza itp.
naleśniki gryczane
pierogi z kaszą gryczaną i dodatkami
kasza gryczana jako baza do różnego rodzaju nadzień i farszy
zupa krupnik z kaszą gryczaną
kasza smażona z kurczakiem lub mięsem wieprzowym
kasza gryczana na słodko z owocami
Przepis na kaszę gryczaną na boczku z warzywami
Kaszotto z boczkiem i zielonymi warzywami to zdrowy, lekki obiad lub kolacja, która pozwala na użycie dowolnych, ulubionych warzyw. Zamiast boczku dobrym dodatkiem będzie również smażona pierś z kurczaka.
Składniki:
100 g kaszy gryczanej (1 woreczek)
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oliwy
200 g boczku (pieczony lub wędzony)
1 por
1 mały brokuł
1 ząbek czosnku
1 mała cukinia
1/2 szklanki zielonego groszku
2 łyżeczki suszonego oregano
3-4 liście laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka papryki w proszku
Szczypiorek lub natka pietruszki do posypania
Przygotowanie kaszotto z boczkiem:
Dużą patelnię lub wok mocno rozgrzać z odrobiną oliwy. Boczek pokroić i wrzucić, poczekać aż się mocno zarumieni, ale nie spali. Smażyć aż do wytopienia tłuszczu.
Warzywa pokroić w plasterki lub półplasterki. Brokuł podzielić na różyczki.
Cebulę drobno pokroić a czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać razem z porem na patelnię pod koniec smażenia boczku.
Następnie na patelnię z boczkiem i porem dodać cukinię, groszek i brokuł. Całość wymieszać ze sobą, przyprawić pieprzem oraz papryką i smażyć, aż lekkiej miękkości cukinii.
W międzyczasie ugotować kaszę, którą następnie wymieszać z sosem sojowym.
Do uduszonych warzyw dodać kaszę. Wymieszać i smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty.
undefined