Kasza gryczana smażona z boczkiem i warzywami
pixabay.com

Kasza gryczana smażona z boczkiem i warzywami

Kaszotto z boczkiem i warzywami to zdrowy obiad lub kolacja, która pozwala na użycie dowolnych warzyw. Zamiast boczku można użyć smażonej piersi kurczaka.

Kasza gryczana smażona z boczkiem i warzywami

Zdrowotne właściwości kaszy gryczanej

Od lat kasze królują na polskich, tradycyjnych stołach. Jest łatwo dostępna, a na rynku są jej dwa rodzaje: palona i niepalona. Palona jest ciemniejsza i w procesie palenia traci niektóre witaminy. Poza walorami smakowymi, kasza jest pełna zdrowych składników i skutecznie dba o zdrowie naszego organizmu. W jaki sposób?

  • kasza gryczana reguluje poziom cukru we krwi, może być więc wykorzystywana w profilaktyce cukrzycy
  • ma wysoką zawartość białka. 100g kaszy pokrywa 23% dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka
  • porcja kaszy to aż 221 mg magnezu, a oprócz tego także fosfor, żelazo, miedź, mangan i selen
  • ma dobroczynny wpływ na układ krwionośny i obniża ciśnienie krwi
  • nie zawiera glutenu przez co może być swobodnie stosowana przez osoby z jego nietolerancją
  • kasza gryczana jest źródłem rutyny, która działa uszczelniająco i wzmacniająco na naczynia krwionośne
  • w przeciwieństwie do innych kasz, gryczana nie zakwasza organizmu
  • jest niskokaloryczna i polecana osobom na diecie oraz dbającym o figurę

Najpopularniejsze dania z użyciem kaszy gryczanej

Kasze, również kasza gryczana, to bardzo wszechstronny produkt o wielu zastosowaniach. Może być dodatkiem do zup, bazą do sałatek i dodatkiem do potraw z warzyw. Można ją zapiekać i gotować. Podaje się ją na słodko i na słono, według gustu. Poniżej kilka przykładów dań, w których najczęściej wykorzystuje się ten rodzaj kaszy:

  • gołąbki z mięsem i z kaszą gryczaną
  • kaszotto z dodatkiem różnych warzyw
  • kasza gryczana smażona z dodatkiem mięs, warzy, owoców morza itp.
  • naleśniki gryczane
  • pierogi z kaszą gryczaną i dodatkami
  • kasza gryczana jako baza do różnego rodzaju nadzień i farszy
  • zupa krupnik z kaszą gryczaną
  • kasza smażona z kurczakiem lub mięsem wieprzowym
  • kasza gryczana na słodko z owocami

Przepis na kaszę gryczaną na boczku z warzywami

Kaszotto z boczkiem i zielonymi warzywami to zdrowy, lekki obiad lub kolacja, która pozwala na użycie dowolnych, ulubionych warzyw. Zamiast boczku dobrym dodatkiem będzie również smażona pierś z kurczaka.

Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej (1 woreczek)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 200 g boczku (pieczony lub wędzony)
  • 1 por
  • 1 mały brokuł
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 szklanki zielonego groszku
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 3-4 liście laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • Szczypiorek lub natka pietruszki do posypania

Przygotowanie kaszotto z boczkiem:

  • Dużą patelnię lub wok mocno rozgrzać z odrobiną oliwy. Boczek pokroić i wrzucić, poczekać aż się mocno zarumieni, ale nie spali. Smażyć aż do wytopienia tłuszczu.
  • Warzywa pokroić w plasterki lub półplasterki. Brokuł podzielić na różyczki.
  • Cebulę drobno pokroić a czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać razem z porem na patelnię pod koniec smażenia boczku.
  • Następnie na patelnię z boczkiem i porem dodać cukinię, groszek i brokuł. Całość wymieszać ze sobą, przyprawić pieprzem oraz papryką i smażyć, aż lekkiej miękkości cukinii.
  • W międzyczasie ugotować kaszę, którą następnie wymieszać z sosem sojowym.
  • Do uduszonych warzyw dodać kaszę. Wymieszać i smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty.

Następny artykuł