Kasza gryczana smażona z boczkiem i warzywami
Kasza gryczana smażona z boczkiem i warzywami
Zdrowotne właściwości kaszy gryczanej
Od lat kasze królują na polskich, tradycyjnych stołach. Jest łatwo dostępna, a na rynku są jej dwa rodzaje: palona i niepalona. Palona jest ciemniejsza i w procesie palenia traci niektóre witaminy. Poza walorami smakowymi, kasza jest pełna zdrowych składników i skutecznie dba o zdrowie naszego organizmu. W jaki sposób?
-
kasza gryczana reguluje poziom cukru we krwi , może być więc wykorzystywana w profilaktyce cukrzycy
-
ma wysoką zawartość białka . 100g kaszy pokrywa 23% dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka
-
porcja kaszy to aż 221 mg magnezu , a oprócz tego także fosfor, żelazo, miedź, mangan i selen
-
ma dobroczynny wpływ na układ krwionośny i obniża ciśnienie krwi
-
nie zawiera glutenu przez co może być swobodnie stosowana przez osoby z jego nietolerancją
-
kasza gryczana jest źródłem rutyny , która działa uszczelniająco i wzmacniająco na naczynia krwionośne
-
w przeciwieństwie do innych kasz, gryczana nie zakwasza organizmu
-
jest niskokaloryczna i polecana osobom na diecie oraz dbającym o figurę
Najpopularniejsze dania z użyciem kaszy gryczanej
Kasze, również kasza gryczana, to bardzo wszechstronny produkt o wielu zastosowaniach. Może być dodatkiem do zup , bazą do sałatek i dodatkiem do potraw z warzyw . Można ją zapiekać i gotować. Podaje się ją na słodko i na słono, według gustu. Poniżej kilka przykładów dań, w których najczęściej wykorzystuje się ten rodzaj kaszy:
-
gołąbki z mięsem i z kaszą gryczaną
-
kaszotto z dodatkiem różnych warzyw
-
kasza gryczana smażona z dodatkiem mięs, warzy, owoców morza itp.
-
naleśniki gryczane
-
pierogi z kaszą gryczaną i dodatkami
-
kasza gryczana jako baza do różnego rodzaju nadzień i farszy
-
zupa krupnik z kaszą gryczaną
-
kasza smażona z kurczakiem lub mięsem wieprzowym
-
kasza gryczana na słodko z owocami
Przepis na kaszę gryczaną na boczku z warzywami
Kaszotto z boczkiem i zielonymi warzywami to zdrowy, lekki obiad lub kolacja, która pozwala na użycie dowolnych, ulubionych warzyw. Zamiast boczku dobrym dodatkiem będzie również smażona pierś z kurczaka.
Składniki:
-
100 g kaszy gryczanej (1 woreczek)
-
2 łyżki sosu sojowego
-
1 łyżka oliwy
-
200 g boczku (pieczony lub wędzony)
-
1 por
-
1 mały brokuł
-
1 ząbek czosnku
-
1 mała cukinia
-
1/2 szklanki zielonego groszku
-
2 łyżeczki suszonego oregano
-
3-4 liście laurowe
-
3-4 ziarna ziela angielskiego
-
1 łyżeczka papryki w proszku
-
Szczypiorek lub natka pietruszki do posypania
Przygotowanie kaszotto z boczkiem:
-
Dużą patelnię lub wok mocno rozgrzać z odrobiną oliwy. Boczek pokroić i wrzucić, poczekać aż się mocno zarumieni, ale nie spali. Smażyć aż do wytopienia tłuszczu.
-
Warzywa pokroić w plasterki lub półplasterki. Brokuł podzielić na różyczki.
-
Cebulę drobno pokroić a czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać razem z porem na patelnię pod koniec smażenia boczku.
-
Następnie na patelnię z boczkiem i porem dodać cukinię, groszek i brokuł. Całość wymieszać ze sobą, przyprawić pieprzem oraz papryką i smażyć, aż lekkiej miękkości cukinii.
-
W międzyczasie ugotować kaszę, którą następnie wymieszać z sosem sojowym.
-
Do uduszonych warzyw dodać kaszę. Wymieszać i smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty.
undefined