Smakosze.pl Przepisy Kasza jaglana z cukinią, czyli witaminy na talerzu
pixabay.com

Kasza jaglana z cukinią, czyli witaminy na talerzu

5 maja 2021
Autor tekstu: Marciszyn Iga

Kasza jaglana - wartości odżywcze

Kaszę jaglaną otrzymuje się z nasion prosa, które uprawiano już w epoce neolitu! Chociaż kasza jaglana uważana jest za jedną z najzdrowszych kasz, w Polsce spożywana jest stosunkowo rzadko. Jedzenie jej zalecane jest dla osób, które mają problemy trawienne, ponieważ jest bardzo lekka dla żołądka, a jednocześnie sycąca. Ze względu na lecytynę zawartą w tej kaszy, spożywanie jej może przyczynić się nawet do obniżenia poziomu cholesterolu. Badania wykazują również, że kasza wpływa na obniżenie poziomu insuliny i glukozy. Ponadto kasza jaglana może być spożywana przez osoby cierpiące na nietolerancję glutenu. Jedzenie kaszy jaglanej wpływa również korzystnie na urodę, dzięki zawartości krzemionki, kasza korzystnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie.

Kasza jaglana a niedoczynności tarczycy

Osoby chore na niedoczynność tarczycy powinny kontrolowoć ilość spożywanej kaszy jaglanej, ze względu na zawarty w niej enzym, który spowalnia wykorzystywanie jodu przez tarczycę.

Jak przechowywać kaszę jaglaną?

Tak jak w przypadku wszystkich produktów, tak i kaszę jaglaną warto kupować u sprawdzonych sprzedawców lub w sklepach z żywnością bio. Po zakupie kaszy, warto przesypać ją do szklanego pojemnika czy słoika i przechowywać w miejscu suchym i zacienionym. Jeśli o to zadbamy, kasza nie straci swojego smaku i wartości odżywczych.

Do czego wykorzystać kaszę jaglaną?

Dobrze ugotowana kasza jaglana ma charakterystyczny, ale subtelny smak. To jeden z powodów, dla którego ten rodzaj kaszy można włączyć z powodzeniem do dowolnego posiłku w ciągu dnia. Świetnie sprawdzi się na śniadanie np. w postaci jaglanki zamiast owsianki. Gdy zalejemy ugotowaną kaszę mlekiem i dodamy ulubione składniki jak orzechy czy suszone owoce, kasza smakować będzie naprawdę dobrze, stając się ciekawą alternatywą dla płatków owsianych. Kaszę jaglaną z dodatkiem warzyw można również przemienić w fantastyczny kotlet wegetariański do burgerów na obiad. I uwaga, kasza nadaje się także do deserów! Kto nie jadł jeszcze sernika jaglanego, ten nie wie co traci! Kasza jaglana jest naprawdę niesłychanie uniwersalna, a przepisów na jej przetworzenie jest całe mnóstwo. Jeśli rozpoczynasz swoją przygodę z tym typem kaszy, możesz zacząć od przyrządzenia prostego przepisu obiadowego na kaszę jaglaną z cukinią.

Obserwuj nas w
autor
Marciszyn Iga

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy