Kaszotto z kaszy gryczanej z kurczakiem, szpinakiem, kapustą pekińską i porem
1. Poznaj właściwości kaszy gryczanej i jej wpływ na zdrowie.
2. Składniki do przygotowania pysznego obiadu dla czterech osób.
3. Sposób przygotowania kaszotta z kaszy gryczanej z kurczakiem, szpinakiem, kapustą pekińską i porem.
4. Kaszotto z kaszy gryczanej – inne dodatki.
Poznaj właściwości kaszy gryczanej i jej wpływ na zdrowie.
Kaszotto z kaszy gryczanej z kurczakiem, szpinakiem, kapustą pekińską i porem to pyszny i zdrowy obiad dla całej rodziny. Czy wiesz, jakie właściwości zdrowotne posiada kasza gryczana?
· Zawiera duże ilości dobrze przyswajalnego białka
· Jest bogata w aminokwasy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka
· Zawiera błonnik, który wspomaga pracę jelit i jednocześnie pomaga utrzymać prawidłową masę ciała
· Obniża poziom cholesterolu
· Zawiera dużo witamin z grupy B, a także żelazo, cynk, jod, magnez
Już wiesz jakie pozytywne rezultaty niesie za sobą spożywanie kaszy gryczanej.
Kaszotto z kaszy gryczanej z kurczakiem i warzywami to smaczny i pełnowartościowy posiłek dla każdego. Zrobienie takiego obiadu nie zajmie dużej niż 30 minut, co jest ogromną zaletą, a czas zaoszczędzony na gotowaniu możemy spędzić z rodziną.
Składniki do przygotowania pysznego obiadu dla czterech osób.
Do przygotowania kaszotta dla 4 osób potrzebujesz:
-
podwójną pierś z kurczaka
-
ok. 350 g kaszy gryczanej
-
2 ząbki czosnku
-
1 średniej wielkości cebulę
-
1 por
-
150 g szpinaku
-
kapustę pekińską
-
sól, pieprz, oregano
Oczywiście możesz dodać inne przyprawy, które lubisz. Do smażenia będziesz potrzebować głębokiej patelni z przykrywką.
Sposób przygotowania kaszotta z kaszy gryczanej z kurczakiem, szpinakiem, kapustą pekińską i porem.
Kaszotto z kaszy gryczanej z kurczakiem, szpinakiem, kapustą pekińską i porem przygotowuje się w bardzo prosty sposób. Poniżej znajduje się sposób przygotowania krok po kroku:
1. W garnku zagotuj wodę na kaszę gryczaną. Kiedy woda zacznie wrzeć wsyp kaszę gryczaną i gotuj ją zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mniej więcej będzie to 10 – 15 minut.
2. W tym czasie na patelni rozgrzej odrobinę oliwy.
3. Czosnek i cebulę obierz i pokrój w drobna kosteczkę. Wrzuć na patelnie i chwilę podsmażaj.
4. To samo zrób z porem – pokrój go na cienkie plasterki i dodaj do cebuli i czosnku. Smaż ok. 3 minut.
5. Następnie opłucz kurczaka, oczyść go i pokrój w średniej wielkości kostkę. Wrzuć na patelnię i smaż chwilę z każdej strony, pod przykryciem.
6. Na patelni wsyp też swoje ulubione przyprawy, sól i pieprz.
7. Posiekaj odrobinę kapusty pekińskiej i dodaj ją razem ze szpinakiem na patelnię. Przykryj.
8. Duś około 5 minut, następnie wrzuć ugotowaną kasze gryczaną, dopraw danie do smaku i całość wymieszaj.
Pyszne kaszotto z kaszy gryczanej z kurczakiem, szpinakiem, kapustą pekińską i porem gotowe!
Kaszotto z kaszy gryczanej – inne dodatki.
Z czym zrobić kaszotto jeżeli składniki przedstawione w opisie smakowo nie odpowiadają?
Można zrobić kaszotto wegetariańskie z marchewką, selerem i porem lub z burakami i fetą.
Wiele osób nie lubi pora, którego można z łatwością zastąpić. Pyszne będzie również kaszotto z kurczakiem, szpinakiem, czerwoną papryką i pieczarkami. Sposób wykonania jest bardzo podobny, kaszę wystarczy ugotować, a warzywa obrać, pokroić i usmażyć.
Kaszotto z kaszy gryczanej z kurczakiem, szpinakiem, kapustą pekińską i porem to doskonały pomysł na smakowity rodzinny obiad. Zrobiony w maksymalnie 30 minut na pewno zasmakuje wszystkim domownikom, a jego dobre właściwości pozytywnie wpłyną na samopoczucie i kondycję zdrowotną.