Zetrzyj brokuła, połącz z warzywami i włóż do naczynia żaroodpornego. Rodzina będzie prosić o dokładki
Oto świetny przepis dla wszystkich, którzy chcą korzystać z dobrodziejstwa brokuła, ale chcą też uniknąć banału serwowania go w różyczkach. Taka warzywna zapiekanka to niezwykle zdrowy sposób na posiłek lub dodatek do głównego dania.
Warzywna zapiekanka
Nowoczesna kuchnia przyzwyczaiła nas już do tego, że zapiekanki mogą występować w rozmaitych postaciach i wersjach. Niektóre wyglądają bardziej, inne mniej klasycznie. A te warzywa z piekarnika należą do tych drugich.
Ze startego brokuła i kilku innych warzyw przygotowujemy tu coś w rodzaju ciasta. Proste i tanie w przygotowaniu, będzie ono świetnym dodatkiem do głównych dań. Jednak może też być samodzielnym posiłkiem, zwłaszcza że łatwo je spakować na wynos.
Na Boże Narodzenie robię mikołajowe pomidory. Na stole nie ma nic piękniejszegoCiasto z brokuła
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Frische Rezepte. Pokazany tam wariant zawiera ser, dodany do masy jajecznej przed wymieszaniem. Sprawi on, że danie będzie bardziej sycące i nie wydaje się potrzebny, jeśli potraktujemy je jako dodatek warzywny.
Składniki
- 1 średni brokuł
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 czerwona papryka
- 3 jajka
- 120 ml śmietanki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub paprykowego
- Sól, pieprz, zioła prowansalskie
Brokuł z piekarnika na obiad
Brokuła dzielimy na mniejsze części i zalewamy zimną wodą z dodatkiem octu lub soku z cytryny. Odstawiamy na chwilę. W międzyczasie drobno siekamy cebulę, kroimy w kostkę paprykę, a marchewkę – w drobne plasterki.
Na patelni rozgrzewamy masło. Kiedy przestanie się pienić, wrzucamy na nie cebulę i smażymy. Do lekko zeszklonej dodajemy pozostałe warzywa i przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dusimy przez ok. 10 minut, aż zrobią się miękkie. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy albo paprykowy.
Zawartość patelni przenosimy do miski do przestudzenia. Brokuła odsączamy z wody i ścieramy na tarce lub miksujemy krótko blenderem. Składniki łączymy w misce.
W osobnym naczyniu rozbijamy jajka i mieszamy ze śmietanką, przyprawiając solą i pieprzem. Masę jajeczną mieszamy z warzywami na jednolite warzywne „ciasto”. Wykładamy je na blachę wyściełaną papierem do pieczenia.
Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez ok. 40 minut. Powinna być sucha w środku. Podawać ją najlepiej z dipem jogurtowym.
Wypróbuj też przepisy na pierogi z kaszą gryczaną i zupę z brukselki.