Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyglądają jak kotlety mielone, a smakują 100 razy lepiej. Do tego są zdrowe i pożywne
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 20.11.2024 21:00

Wyglądają jak kotlety mielone, a smakują 100 razy lepiej. Do tego są zdrowe i pożywne

kotlety z buraka
Fot. YouTube/Gotować każdy może Sebastian

Zaskocz rodzinę i na obiad przygotuj kotlety bez mięsa. Na początku nie będą kryli zdziwienia, ale kiedy tylko ich spróbują, od razu zachwycą się smakiem. Czytaj dalej, a dowiesz się, z jakiego nietypowego składnika są zrobione, a także dowiesz się, jak je zrobić. 

Sposób na smaczne kotlety bez mięsa

Kotlety bez mięsa to żadna nowość, bo coraz częściej zyskują one uznanie nie tylko wśród wegetarian, ale i wśród mięsożerców. To ciekawa odmiana na obiad, ale wszyscy przyznają, że bardzo często  takie kotlety wychodzą zbyt suche, a przez to tracą na smaku.

Istnieje jednak przepis na kotlety z buraka, które wychodzą soczyste i bardzo smaczne. Wielu uważa, że to idealna alternatywa na mięsnych mielonych. Koniecznie musisz poznać ich smak, przygotowując je z przepisem umieszczonym poniżej. 

buraki.jpg
Fot. Canva/ZimaNady_klgd
Na Boże Narodzenie robię mikołajowe pomidory. Na stole nie ma nic piękniejszego

Z czego składają się kotlety z buraka?

Kotlety bez mięsa składają się przede wszystkim z buraków, ale też z kaszy jaglanej, która zagęszcza ich konsystencję i sprawia, że jest podobna do tej znanej z tradycyjnych mielonych. Niezbędne będą także przyprawy oraz kilka innych produktów. Wszystkie wraz z proporcjami poznasz, sprawdzając poniższą listę. 

Składniki:

  • 2 ugotowane buraki
  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki mąki orkiszowej 
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 3 łyżki łuskanego słonecznika
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki oleju
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • olej

Przepis na kotlety z buraka

Przygotowanie zacznij od wypłukania kaszy w gorącej wodzie. Następnie wlej dwie szklanki wody do garnka i zagotuj ją. Wsyp kaszę i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Odcedzoną kaszę przełóż do miski. 

Buraki obierze ze skóry i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Dodaj je wraz z płatkami owsianymi, sezamem, mąką orkiszową, słonecznikiem i oregano do kaszy. Obierze cebulę, drobno posiekaj i wsyp do miski. Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. Wbij jajka, wlej olej i wsyp drobno posiekaną natkę pietruszki.

Wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę. Uformuj z niej kotlety i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. W połowie pieczenia obróć je na drugą stronę. Gotowe kotlety podawaj na obiad z ulubionymi dodatkami.

Sprawdź także przepis na domową konserwę oraz dowiedz się, z jakimi dodatkami pić kawę

ko tle ty.jpg
Fot. Canva/Paweł Rękas