Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Klasyczna gęś na św. Marcina. Sama się robi. Wystarczy piekarnik
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 10.11.2023 15:43

Klasyczna gęś na św. Marcina. Sama się robi. Wystarczy piekarnik

None

Redakcja smakosze.pl włączyła się w akcję Gęsina na świętego Marcina organizowaną przez Slow Food Polska. Codziennie publikujemy jeden przepis na gęś autorstwa najlepszych polskich szefów kuchni. Dziś ostatnia receptura – na gęś pieczoną z jabłkami i śliwkami.

 

Pieczona gęś - polski klasyk

Polski oddział światowego ruchu Slow Food, dbającego o jakość jedzenia, od 14 lat namawia Polaków do jedzenia gęsi – naszego narodowego drobiu. Do akcji włączyli się najlepsi polscy kucharze proponując własne przepisy na gęsinę. 

 

Dostępne i smaczne

Gęsi dostępne są w powszechnej sprzedaży, mają je także duże sieci handlowe. To mięso zdrowe i w dodatku – wyjątkowo smakowite. Łączy się ze świętem św. Marcina i pierwszymi degustacjami młodego wina. W Polsce – dodatkowo uświetnia menu Dnia Niepodległości
 

Projekt bez nazwy(2).jpg

Do pieca i gotowe

Gęś jest ptakiem tłustym, dlatego tak dobrze znosi dłuższy pobyt w piecu. Można wytopić z niej tłuszcz, a i tak nie ryzykujemy przesuszenia. Warto jednak pamiętać o tym, by polać ją od czasu do czasu. Dzisiejszy przepis „robi się sam” i jest wyjątkowo prosty, choć bardzo elegancki. Po wyjęciu z pieca gęś będzie gotowa do podania.

Gęś świętomarcińska

Przepis przygotował szef kuchni Damian Lazar

Składniki:

1 duża gęś owsiana

1 kg jabłek winnych

300 g śliwek suszonych

Sól morska

Pieprz

Majeranek

Kilka ząbków czosnku

liść laurowy

Ziele angielskie

200 ml wytrawnego czerwonego wina

Kieliszek koniaku (opcjonalenie)


Sposób przygotowania: 

Nacieramy gęś solą morską, dobrze wcierając ją z góry i od środka. Wcieramy również pozostałe przyprawy wraz z potłuczonym liściem laurowym i zielem angielskim. Polewamy winem i kieliszkiem koniaku. Odstawiamy na dobę w chłodne miejsce.

Z jabłek i śliwek przygotowujemy farsz. Jabłka trzeba pokroić w ósemki i wymieszać ze śliwkami. Nadziewamy mięso i mocno wiążemy wykałaczkami i nicią. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około trzech godzin w temperaturze 150 stopni.

Można podawać z ziemniakami, kluskami śląskimi lub kopytkami.

Projekt bez nazwy(3).jpg

Tagi: Mięso