Mięso to powszechnie przyjęta nazwa mięśni zwierząt łownych i hodowlanych przeznaczonych do spożycia. Do mięsa zalicza się także tłuszcz okalający mięso właściwe, oraz wszelkiego rodzaju narządy wewnętrzne i zewnętrzne części ciała zwierzęcia które nadają się do spożycia przez człowieka. Wymienić w tym zakresie można wątrobę, serce, mózg, płuca czy żołądki.
Rozmaite rodzaje mięsa stosuje się we wszystkich kuchniach świata, serwując przy jego udziale tysiące rozmaitych potraw. Mięso może być gotowane, smażone, grillowane, a w niektórych przypadkach nawet spożywane na surowo – przykład stanowić może tatar lub sushi.
Niektórzy ludzie świadomie odmawiają spożywania mięsa lub mięsa z określonych zwierząt. Zwykle fundamentem takiej decyzji są określone przekonania światopoglądowe (wegetarianizm, weganizm) i religijne (islam, judaizm, hinduizm). Rzadziej taka decyzja powodowana jest czynnikami zdrowotnymi.
Istnieje wiele rodzajów mięsa i przynajmniej dwa rodzaje jego klasyfikacji. Podstawowym z nich jest oczywiście gatunek spożywanego zwierzęcia. Najpopularniejsze w Polsce jest mięso wieprzowe (świnia), wołowe (krowa) i drobiowe, czyli mięso ptaków hodowlanych, głównie kur, ale także indyków, gęsi czy kaczek. Dużą popularnością w naszym kraju cieszą się także ryby, jednak przyjęło się zwyczajowo uznawać, że rybie mięso stanowi osobną kategorię pokarmów.
Mniej popularna, głównie z uwagi na cenę, jest dziczyzna, a więc mięso zwierzęcia upolowanego – niekoniecznie dzika, ale również sarny, jelenia czy zająca. Rzadziej spożywana w Polsce jest baranina (mięso owcze) czy kozina (mięso kozie). Specyficznym rodzajem mięsa jest cielęcina i jagnięcina, czyli mięso uzyskiwane ze zwierząt młodych (odpowiednio: krowie i owcze). Ze względu na tabu pokarmowe nie w zasadzie nie spożywa się koniny (mięso końskie).
Mięso można podzielić także przez wzgląd na okoliczności jego spożycia. Poszczególne części zwierząt hodowlanych i łownych mogą z formy surowej służyć ich smażeniu czy gotowaniu, ale przygotowywane z nich są także rozmaite wyroby mięsne (wędliny). Wymienić można mięso wędzone (na przykład szynka, polędwica, schab czy boczek) oraz wędliny podrobowe, takie, jak na przykład pasztet.
Mięso jest bardzo zdrowe i nie warto wykluczać go ze swojej diety. Oczywiście, źródło mięsa może stanowić nie tylko o jego smaku, ale także o wartościach odżywczych. Niemniej, co do zasady mięso stanowi bogate źródło wapnia, witamin (głównie z grupy B) oraz mikroelementów, takich jak żelazo czy cynk.
Powszechnie za najzdrowsze mięso uważa się dziczyznę – przede wszystkim dzika i sarnę. Niemniej, codzienne spożycie dziczyzny nie jest w Polsce zbyt powszechne. Dietetycy zwracają uwagę, że wiele wartościowych składników odżywczych zawiera mięso drobiowe i to ono właśnie może uchodzić za najzdrowsze mięso. Jeśli zaś chodzi o mięso czerwone, to najbardziej polecana jest cielęcina.
Pokaż więcej
Mięso na rozmrożenie potrzebuje zwykle kilku godzin. Jest to problematyczne, jeśli zapomnieliśmy wcześniej wyjąć kawałek kurczaka lub wieprzowiny z zamrażarki. W takiej sytuacji możemy jednak szybko sobie pomóc stosując trik doświadczonych pań domu.
Znudziły Ci się zwykłe kotlety schabowe? Przygotuj je w nieco inny sposób, a nie pożałujesz. Niedawno zrobiłam schabowe po lubelsku i te kotlety skradły moje podniebienie. Soczyste, delikatne mięso w panierce, której wcześniej nie znałam. Sekret tkwi w mące.
Obok niewłaściwie rozpoznanych grzybów to właśnie zatrute mięso jest największym zagrożeniem dla naszego zdrowia, jakie czai się w naszych kuchniach. Zatrucia pokarmowe bywają bardzo niebezpieczne, ale w wypadku przestarzałych produktów zwierzęcych czasem zatrucie takie to dopiero początek.
Nowy tydzień to nowe promocje w Lidlu. Tym razem sklep dla swoich klientów przygotował wielkie obniżki cen między innymi warzyw, czy mięsa. Na szczególną uwagę jednak zasługują produkty, które Lidl rozdaje za 1 grosz.
Służby sanitarne dwoją się i troją, by zmniejszać zagrożenia dla naszego zdrowia. Częścią tej pracy jest wykrywanie szkodliwych substancji w jedzeniu. Mamy właśnie kolejne ostrzeżenie przed takim niechcianym składnikiem.
Marzy Ci się pyszny i tani obiad? Przygotujesz go z kapusty pekińskiej, mięsa i kilku dodatków. Kapusta pekińska na obiad stanie się hitem w każdym domu.
Gulasz podawany w jednej z tatrzańskich restauracji wywołał medialną burzę. Powodem było mięso niedźwiedzia, z którego przyrządzono danie. W sprawie interweniowali aktywiści działający na rzecz ochrony lasów. Podejrzewają, że w pozyskaniu mięsa uczestniczył jeden z wysoko postawionych pracowników parku narodowego.
Zupa ogórkowa jest bardzo lubiana na obiad. Charakterystyczny smak zawdzięcza nie tylko ogórkom kiszonym, ale też mięsu. Jakie mięso dodać do zupy ogórkowej? Wybór jest trudny, dlatego warto postać na ten sprawdzony przepis z dawnych lat.
Promocje w Dino to doskonała okazja, by uzupełnić zapasy w kuchni. W tej sieci sklepów zaopatrzysz się w wiele produktów, które teraz sprzedawane są w bardzo atrakcyjnych cenach. Dlatego nie trać czasu i ruszaj na zakupy do Dino.
Czy wiesz, że pieczony schab może smakować jeszcze lepiej? Przygotuj marynatę z zaskakującym owocem, a mięso nabierze obłędnego smaku. Poznaj i wypróbuj poniższy przepis, a schab już zawsze będziesz przygotowywać w ten sposób.
Katarzyna Bosacka na krucjacie o nasze zdrowie wybrała się do Lidla. Przejrzała tacki z mięsem mielonym i zwróciła uwagę na ważną rzecz. Jak się okazuje, umyka ona wielu konsumentom. Koniecznie sprawdź, czy też się dajesz nabrać.
Tomasz Strzelczyk pokazał swój sposób na duszoną w garnku karkówkę. Z jego przepisu mięso wychodzi miękkie i bardzo soczyste, a jeśli nie zniknie z talerza zaraz po podaniu, będzie genialnie smakowało także na zimno.
Oto prosty przepis na domową kiełbasę żywiecką. Nie wymaga ona wiele zachodu ani wędzarni. Efektem jest doskonała wędlina bez konserwantów. Teraz możesz taką zrobić we własnej kuchni
Jeśli lubisz połączenie kapusty i mięsa, to ten przepis jest wprost stworzony dla Ciebie. Dzięki niemu przyrządzisz efektowny i smaczny obiad. Danie zachwyci każdego smakosza i szybko zniknie ze stołu.
Konserwa może być znakomitym przysmakiem pod warunkiem, że nie kupisz jej w sklepie. Zdecydowanie lepiej wybrać tę domową i przygotować ją według tego przepisu. Cały proces jest nieskomplikowany i warto poświęcić na niego chwilę uwagi. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak i z czego przygotować smaczną konserwę.
Oto prosty przepis na zapiekankę makaronową. Wygląda ona odświętnie, choć świetnie nadaje się na szybki obiad. A nawet dwa obiady – zapiekanka to w końcu doskonały produkt do odgrzewania, nawet w mikrofalówce.
Nie masz pomysłu, co ugotować na jesienny obiad? Zainspiruj się poniższym przepisem i przyrządź zupę brukselkową. Danie nie ma sobie równych, bo rozgrzewa i syci na długie godziny. Zupa ma także lepszy smak, dzięki użytemu do jej przygotowania mięsu. Aromat i smak jest bajeczny.
Ta prosta warzywna warzywna zapiekanka zawiera wszystko, czego można by chcieć od obiadu. Ziemniaki, mięso mielone i warzywna masa łączą się tu w ciekawej formie. Danie na pewno spodoba się małym i dużym.
Jeżeli uwielbiasz pierogi, to ten przepis jest właśnie dla ciebie. Pierogi z mięsem jeszcze nigdy nie smakowały tak wyśmienicie. Wypróbuj przepis, a nie zawiedziesz się. Od teraz będziesz przygotowywać je tylko w ten sposób.
Jeśli kupujesz wędlinę w sklepach, to teraz zmienisz swoje przyzwyczajenia. Wszystko dzięki temu doskonałemu przepisowi. Domowy schab nie ma sobie równych. Co najlepsze, gotujesz go tylko przez minut.
Zasady segregacji odpadów dla większości ludzi pozostają łamigłówką. Podstawowe zasady są proste, ale łatwo pogubić się w niuansach. Tymczasem to właśnie one mogą doprowadzić nas do błędów, a nawet konsekwencji finansowych.
Co zrobić ze schabu na obiad? Pierwsza myśl to kotlety schabowe. Jednak polecam przepis na doskonałe mięso w marynacie, które trafia potem do piekarnika. Pod pierzynką z sera żółtego zachwyca smakiem i rozpływa się w ustach. Taki obiad z powodzeniem starczy nawet na kilka dni.
Polscy hodowcy zwierząt protestują przeciwko zasadom, na jakich rząd chce dopuścić do obrotu mięso. Podkreślają, że godzi to nie tylko w interesy polskiego rolnictwa, lecz także konsumentów. Chcą spotkać się z premierem i ustalić wspólny plan. Jeśli nie uda się tego zrobić, skutki mogą być opłakane.
Wątróbka to, obok flaków, najbardziej klasyczne dla naszej kuchni danie z podrobów. Podobnie jak one, ma też wielu zaprzysięgłych wrogów. Ale w wersji, którą tu proponujemy, jest zwyczajnie smaczną przekąską o niewątpliwych wartościach odżywczych.
Wątróbka to proste w obróbce i niedrogie mięso. Niektórzy sięgają po nie niechętnie, zrażeni nazwą lub samą ideą jedzenia podrobów. Warto jednak dać jej szansę, a ten przepis jest jedną z takich szans.
Biedronka znów przygotowała dla swoich klientów atrakcyjne promocje. Ruszył tani weekend w tej sieci sklepów. Warto iść na zakupy i zaopatrzyć się w masło i uwielbiane przez Polaków mięso. Inne produkty kupimy też w Biedronce w dobrych cenach. Poniżej przedstawiamy najciekawsze oferty na weekend.
Dietetyk znany z mediów społecznościowych Michał Wrzosek przyjrzał się składom parówek dostępnych w sklepach. Nie jest to rewelacyjna przekąska, ale z pewnością niektóre są mniej rewelacyjne od innych. Wrzosek przygotował więc ranking.
Jakie mięso wybierasz na obiad? Teraz warto kupić drób na przecenie w Dino. To smaczne i wartościowe mięso sprawdzi się w każdym wydaniu. Sama przekonaj się, dlaczego warto