Mięso to powszechnie przyjęta nazwa mięśni zwierząt łownych i hodowlanych przeznaczonych do spożycia. Do mięsa zalicza się także tłuszcz okalający mięso właściwe, oraz wszelkiego rodzaju narządy wewnętrzne i zewnętrzne części ciała zwierzęcia które nadają się do spożycia przez człowieka. Wymienić w tym zakresie można wątrobę, serce, mózg, płuca czy żołądki.
Rozmaite rodzaje mięsa stosuje się we wszystkich kuchniach świata, serwując przy jego udziale tysiące rozmaitych potraw. Mięso może być gotowane, smażone, grillowane, a w niektórych przypadkach nawet spożywane na surowo – przykład stanowić może tatar lub sushi.
Niektórzy ludzie świadomie odmawiają spożywania mięsa lub mięsa z określonych zwierząt. Zwykle fundamentem takiej decyzji są określone przekonania światopoglądowe (wegetarianizm, weganizm) i religijne (islam, judaizm, hinduizm). Rzadziej taka decyzja powodowana jest czynnikami zdrowotnymi.
Istnieje wiele rodzajów mięsa i przynajmniej dwa rodzaje jego klasyfikacji. Podstawowym z nich jest oczywiście gatunek spożywanego zwierzęcia. Najpopularniejsze w Polsce jest mięso wieprzowe (świnia), wołowe (krowa) i drobiowe, czyli mięso ptaków hodowlanych, głównie kur, ale także indyków, gęsi czy kaczek. Dużą popularnością w naszym kraju cieszą się także ryby, jednak przyjęło się zwyczajowo uznawać, że rybie mięso stanowi osobną kategorię pokarmów.
Mniej popularna, głównie z uwagi na cenę, jest dziczyzna, a więc mięso zwierzęcia upolowanego – niekoniecznie dzika, ale również sarny, jelenia czy zająca. Rzadziej spożywana w Polsce jest baranina (mięso owcze) czy kozina (mięso kozie). Specyficznym rodzajem mięsa jest cielęcina i jagnięcina, czyli mięso uzyskiwane ze zwierząt młodych (odpowiednio: krowie i owcze). Ze względu na tabu pokarmowe nie w zasadzie nie spożywa się koniny (mięso końskie).
Mięso można podzielić także przez wzgląd na okoliczności jego spożycia. Poszczególne części zwierząt hodowlanych i łownych mogą z formy surowej służyć ich smażeniu czy gotowaniu, ale przygotowywane z nich są także rozmaite wyroby mięsne (wędliny). Wymienić można mięso wędzone (na przykład szynka, polędwica, schab czy boczek) oraz wędliny podrobowe, takie, jak na przykład pasztet.
Mięso jest bardzo zdrowe i nie warto wykluczać go ze swojej diety. Oczywiście, źródło mięsa może stanowić nie tylko o jego smaku, ale także o wartościach odżywczych. Niemniej, co do zasady mięso stanowi bogate źródło wapnia, witamin (głównie z grupy B) oraz mikroelementów, takich jak żelazo czy cynk.
Powszechnie za najzdrowsze mięso uważa się dziczyznę – przede wszystkim dzika i sarnę. Niemniej, codzienne spożycie dziczyzny nie jest w Polsce zbyt powszechne. Dietetycy zwracają uwagę, że wiele wartościowych składników odżywczych zawiera mięso drobiowe i to ono właśnie może uchodzić za najzdrowsze mięso. Jeśli zaś chodzi o mięso czerwone, to najbardziej polecana jest cielęcina.
Pokaż więcej
Wędlina na święta Bożego Narodzenia to już niemal tradycja. Teraz można ją przygotować w prosty sposób we własnej kuchni. Wychodzi dużo smaczniejsza od wędliny ze sklepu i zachwyci domowników oraz gości podczas świątecznego spotkania.
Kotlety mielone po usmażeniu okazują się zbyt suche? Poznaj przepis, dzięki któremu wyjdą idealne i będą smakowały każdemu. Sekret udanych kotletów tkwi w nietypowym składniku. Poznaj go, a to klasyczne danie już zawsze będziesz przygotowywać w ten sposób.
Nie wszyscy producenci z branży mięsnej są uczciwi. Dowiedz się, na czym polega oszustwo i poznaj sposób, dzięki któremu nie dasz się oszukać. Od teraz już zawsze kupisz mięso dobrej jakości.
Nie masz pomysłu na obiad na weekend? Koniecznie sprawdź poniższy przepis na schab z piekarnika. Solidna porcja, wyśmienity smak oraz szybkie i bezproblemowe przygotowanie. Ten posiłek jest idealny do podania rodzinie.
Grochówka będzie smakowała jeszcze lepiej. Wystarczy, że przygotujesz ją na odpowiednim mięsie, a nabierze nie tylko smaku, ale też doskonałego aromatu. Koniecznie dowiedz się, jakie mięso na grochówkę kupić, a już zawsze będziesz używać tylko tego składnika. Jest tani, a zupa wychodzi doskonała.
Oto przepis na nietypowego, rzadko goszczącego na naszych stołach kurczaka. Nie chodzi o mięso – to należy przecież do najlepiej nam znanych. Ale w tej marynacie, jeśli je znamy, to wyłącznie z restauracji.
Nie kupuj już sklepowych wędlin. Najlepszą zrobisz samodzielnie z kawałka schabu bez kości. Będzie pyszna, soczysta i przede wszystkim bez dodatku chemii. Schab przygotujesz bez pomocy piekarnika.
Chrupiące grzanki z pastą z kurczaka Duda Premium classic to przekąska idealna nie tylko na smakowite śniadanie, ale także na posiłek w ciągu dnia. Zawsze wtedy kiedy najdzie nas ochota na coś słonego, wyrazistego i z charakterem.
W skład pysznych hot dogów wchodzą parówki z filetem z kurczaka z linii Duda High Protein, które marka Duda stworzyła z myślą nie tylko o aktywnych fizycznie konsumentach, ale również tych dbających o zbilansowaną dietę.
Strona internetowa Sanepidu należy do tych nielicznych, które chcielibyśmy, by były aktualizowane rzadziej. Nie mamy jednak tego komfortu. 2 grudnia trafiło na nią kolejne ostrzeżenie.
Po mięso z kurczaka często sięgamy w kuchni. Jednak zanim przyrządzimy z niego smaczną potrawę, musimy zrobić jedno. Dzięki tej przydatnej sztuczce nasze danie nie będzie żylaste i suche. Apetyczne kąski już wkrótce trafią na stół.
Pierogi z mięsem są daniem, które lubi wielu z nas. Warto też spróbować gruzińskich pierogów z wołowiną. Chinkali są pełne smaku, mają ciekawy kształt i trudno im się oprzeć. Pachną kolendrą i czosnkiem.
Kurczak to dziś król naszych stołów i mięso, które jadamy najczęściej. Czy słusznie? Warto rozejrzeć się w ladach chłodniczych naszych sklepów, gdzie zawsze znajdziemy przynajmniej jedną wartą uwagi alternatywę.
To przepis tyleż prosty i szybki, co ciekawy. Sprawdzi się zarówno na zwykłą kolację, jak i od święta. Zwłaszcza takiego święta, kiedy do wykarmienia jest naprawdę dużo gości albo przynajmniej więcej, niż się spodziewaliśmy.
Co podać na obiad? Przygotuj schab na obiad inaczej. Mięso wyjdzie soczyste i kruche jak nigdy dotąd. Pełne pysznego nadzienia będzie wspaniale wyglądać na stole i jeszcze lepiej smakować.
Sieć sklepów Dino przygotowała nie lada promocję na mięso, za którym przepadają Polacy. Dlatego warto już teraz iść za zakupy. Cena mięsa na każdym zrobi wrażenie. Tak tanio dawno nie było.
Półtora tony mięsa o wartości 70 tys. zł nie trafi na rynek. Zostało zabezpieczone przez funkcjonariuszy z Komendy Miejskiej Policji w Bydgoszczy. Powodem interwencji służb jest nielegalna działalność przetwórni mięsa, która funkcjonowała bez niezbędnych dokumentów, w tym badań samego mięsa. Toczy się postępowanie wyjaśniające kulisy tej sprawy.
Czy można coś zmienić w klasycznym przepisie na tradycyjne kotlety mielone? Okazuje się, że tak i wyjdzie im to na dobre. Kotlety zyskają nie tylko na smaku, ale i na soczystości. Wszystko za sprawą jednego dodatku, który musi znaleźć się w ich składzie. Od teraz kotlety będziesz przygotowywać tylko w ten sposób.
Blogerka kulinarna Ania Zyśk wie, co dobre. Na świąteczny pasztet wybiera kilka rodzajów mięsa, które gwarantuję doskonały smak. Dlatego już teraz poznaj przepis, który zapewni pyszny efekt na świątecznym stole.
Boczek bez pieczenia i gotowania z przepisu Ani Zyśk to nie lada smakołyk. Popularna blogerka kulinarna mięso przyrządza aż w dwóch zalewach. To one decydują o idealnym smaku tej wędliny. Na święta będzie jak znalazł.
Jakie jest najgorsze mięso w Lidlu? To sprawdził dietetyk Michał Wrzosek. Teraz radzi, jakie mięso omijać szerokim łukiem. Wyjdzie nam to na zdrowie.
Nazwa tego dania odepchnie od niego zapewne wiele osób. Jednak jeśli przygotować je według dobrego przepisu, takiego jak ten, trudno nie przekonać się do niego. Oto gulasz z nietypowego, a przy tym niedrogiego mięsa. Zaręczam, że warto go spróbować.
Andrzejki świętują nie tylko Andrzejowie i miłośnicy wróżb i tradycji. Obchodzą go także sklepy – w najlepiej znany sobie sposób, czyli organizując promocje. W przecenie kupimy więc choćby mięso, które można już zacząć gromadzić nawet w zamrażarce, z myślą o Bożym Narodzeniu.
Kapusta nie tylko na gołąbki. Poznaj przepis i przygotuj według niego faszerowaną kapustę w niecodzienny sposób. Tak podane danie na obiad zaskoczy wszystkich domowników, a ty zyskasz tytułu najlepszej kucharki. Upiecz kapustę w ten sposób, a będziesz robić ją bardzo często.
Mięso mielone nie tylko na kotlety. Wypróbuj przepis i z mięsa przygotuj smaczną przekąskę, która zachwyci całą rodzinę. Sposób jest łatwy i zajmuje tylko chwilę. Takie danie sprawdzi się na kolację, ale i na inne okazje.
O parówkach i innych drobno zmielonych kiełbaskach nie mamy przesadnie dobrego zdania. I dobrze. Zdarzają się jednak wyjątki, które każą nam spojrzeć na siebie łaskawszym okiem.
Czy czynność tak banalna jak otwieranie konserw może zmienić świat? Może nie na wielką skalę, ale w pewnym, malutkim stopniu. Może przecież przyczynić się do zmniejszenia marnowania żywności, a to wielkie wyzwanie.
Nowa promocja w Dino może być okazją, byśmy poprawili naszą mięsną dietę. Oczywiście nadmiar produktów zwierzęcych w naszym jadłospisie nie jest w ogóle rzeczą zdrową. Ale jak już jeść – to właśnie tak: zdrowiej i smaczniej.