Lepsze niż schabowe i mielone razem wzięte. Obłędne kotlety po francusku są wielkim obiadowym hitem
Kotlety z kurczaka to uwielbiana przez wielu propozycja obiadowa. Przyrządzane jednak wciąż w ten sam sposób, mogą stracić swój urok i ten rewelacyjny smak . Warto zatem poszukać rozwiązań, które ułatwią nam modyfikowanie serwowanych dań . Z pomocą przychodzi przepis na kotlety po francusku , które smakiem zachwycą nawet najbardziej wymagającego gościa.
Kotlety po francusku ciekawą modyfikacją
Kotlety drobiowe po francuski to idealna propozycja dla tych, którzy chcieliby pokombinować ze smakiem klasycznych kotletów . Nie są podobne ani do schabowych, ani do mielonych, jednak jest w nich wspólny mianownik tych dwóch klasyków .
Jest wiele propozycji na kotlety, które możemy przyrządzić w naszej kuchni. Często jednak sięgamy po znane już przepisy, które gwarantują nam udane danie. Warto próbować odczarować klasyczne smaki i prezentować ulubione potrawy w niecodzienny sposób . Przepis na kotlety po francusku jest jednym z prostszych przepisów, wykonamy w bardzo krótkim czasie, a ich smak utkwi nam w pamięci na długo.
Przepis na kotlety po francusku
Podany przepis jest naprawdę prosty i szybki do przygotowania . Czas przyrządzenia kotletów to około 20 minut i to samo dotyczy czasu ich smażenia. Na podstawie podanych gramatur powinniśmy uzyskać około 12 kotletów .
Składniki:
-
pół kilograma filetów z piersi kurczaka - 500 g
-
2 duże jajka
-
2 czubate łyżki śmietany kwaśnej 18%
-
2 czubate łyżki mąki pszennej
-
pełna łyżka musztardy francuskiej
-
mały pęczek szczypiorku
-
przyprawy: płaska łyżeczka soli i pieprzu, szczypta chili
-
4 łyżki oleju do smażenia kotletów
Sposób przygotowania:
Do przygotowania naszych kotletów po francusku wykorzystamy filety, ale podudzie również sprawdzi się w tym przepisie . Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i usuwamy to, co jest zbędne. Obieramy je ze skóry i pozbywamy się kości czy chrząstek. Następnie drobno je siekamy na kawałki nie większe niż 1 cm .
Szczypiorek dokładnie myjemy i siekamy na drobno. Dodajemy go do naszego poszatkowanego mięsa , a następnie sięgamy po osobne naczynie, w którym mieszamy ze sobą: 2 duże jajka, 2 łyżki śmietany, mąki oraz 1 łyżkę musztardy francuskiej . Musztarda jest bardzo ważnym elementem całego przepisu , a więc warto się w nią zaopatrzyć.
Na koniec całość przyprawiamy i dokładnie mieszamy wszystkie składniki . Mięso razem ze szczypiorem przekładamy do przygotowanej marynaty i odkładamy je na kilka minut.
Kotlety smażymy na patelni z rozgrzanym już olejem . Nakładamy masę mięsną porcjami, które określa się jako jedną łyżkę na kotlet . Smażymy je na średnim ogniu do zarumienienia panierki po około 3 minuty na jedną stronę .
Warto na początku rozłożyć kotlety na ręczniku papierowym, żeby nie miały w sobie tyle tłuszczu na talerzu. Możemy podawać je z różnymi dodatkami i surówkami. Tak naprawdę te kotlety pasują do wszystkich, kulinarnych kombinacji. Życzymy smacznego.
Źródło: