Smakosze.pl Przepisy Lepsze niż schabowe i mielone razem wzięte. Obłędne kotlety po francusku są wielkim obiadowym hitem
Pixabay / webandi

Lepsze niż schabowe i mielone razem wzięte. Obłędne kotlety po francusku są wielkim obiadowym hitem

26 listopada 2020
Autor tekstu: Sara Karaszewska

Kotlety z kurczaka to uwielbiana przez wielu propozycja obiadowa. Przyrządzane jednak wciąż w ten sam sposób, mogą stracić swój urok i ten rewelacyjny smak . Warto zatem poszukać rozwiązań, które ułatwią nam modyfikowanie serwowanych dań . Z pomocą przychodzi przepis na kotlety po francusku , które smakiem zachwycą nawet najbardziej wymagającego gościa.

Kotlety po francusku ciekawą modyfikacją

Kotlety drobiowe po francuski to idealna propozycja dla tych, którzy chcieliby pokombinować ze smakiem klasycznych kotletów . Nie są podobne ani do schabowych, ani do mielonych, jednak jest w nich wspólny mianownik tych dwóch klasyków .

Jest wiele propozycji na kotlety, które możemy przyrządzić w naszej kuchni. Często jednak sięgamy po znane już przepisy, które gwarantują nam udane danie. Warto próbować odczarować klasyczne smaki i prezentować ulubione potrawy w niecodzienny sposób . Przepis na kotlety po francusku jest jednym z prostszych przepisów, wykonamy w bardzo krótkim czasie, a ich smak utkwi nam w pamięci na długo.

Przepis na kotlety po francusku 

Podany przepis jest naprawdę prosty i szybki do przygotowania . Czas przyrządzenia kotletów to około 20 minut i to samo dotyczy czasu ich smażenia. Na podstawie podanych gramatur powinniśmy uzyskać około 12 kotletów .

Składniki:

  • pół kilograma filetów z piersi kurczaka - 500 g

  • 2 duże jajka

  • 2 czubate łyżki śmietany kwaśnej 18%

  • 2 czubate łyżki mąki pszennej

  • pełna łyżka musztardy francuskiej

  • mały pęczek szczypiorku

  • przyprawy: płaska łyżeczka soli i pieprzu, szczypta chili

  • 4 łyżki oleju do smażenia kotletów

Sposób przygotowania:

Do przygotowania naszych kotletów po francusku wykorzystamy filety, ale podudzie również sprawdzi się w tym przepisie . Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i usuwamy to, co jest zbędne. Obieramy je ze skóry i pozbywamy się kości czy chrząstek. Następnie drobno je siekamy na kawałki nie większe niż 1 cm .

Szczypiorek dokładnie myjemy i siekamy na drobno. Dodajemy go do naszego poszatkowanego mięsa , a następnie sięgamy po osobne naczynie, w którym mieszamy ze sobą: 2 duże jajka, 2 łyżki śmietany, mąki oraz 1 łyżkę musztardy francuskiej . Musztarda jest bardzo ważnym elementem całego przepisu , a więc warto się w nią zaopatrzyć.

Na koniec całość przyprawiamy i dokładnie mieszamy wszystkie składniki . Mięso razem ze szczypiorem przekładamy do przygotowanej marynaty i odkładamy je na kilka minut.

Kotlety smażymy na patelni z rozgrzanym już olejem . Nakładamy masę mięsną porcjami, które określa się jako jedną łyżkę na kotlet . Smażymy je na średnim ogniu do zarumienienia panierki po około 3 minuty na jedną stronę .

Warto na początku rozłożyć kotlety na ręczniku papierowym, żeby nie miały w sobie tyle tłuszczu na talerzu. Możemy podawać je z różnymi dodatkami i surówkami. Tak naprawdę te kotlety pasują do wszystkich, kulinarnych kombinacji. Życzymy smacznego.

Źródło:

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Sara Karaszewska

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasjonuje się nie tylko gotowaniem, ale i muzyką oraz tematami związanymi z rozwojem osobistym. Studia na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna utwierdziły ją w przekonaniu, że pisanie to nie tylko pasja, ale i pomysł na życie. Nieustannie szkoli się z zakresu psychologii oraz social mediów. Gotowanie od zawsze było jej ulubioną formą spędzania czasu wolnego, a teraz związana jest z nim jej praca. Drugim kierunkiem studiów, które rozpoczęła, jest Zarządzanie ze specjalizacją Socjologia Biznesu i Mediów. Tematy marketingowe nie są jej obce, co sprawia, że w tematach biznesowych czuje się najlepiej.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy