Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadne pierogi ruskie, jest 100 razy lepszy patent. Cały sekret tkwi w farszu
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 02.05.2024 14:12

Żadne pierogi ruskie, jest 100 razy lepszy patent. Cały sekret tkwi w farszu

pierogi
fot. Canva

W stereotypowej polskiej kuchni pierogi dzielą się na te z mięsem, z kapustą i ruskie. A szkoda, bo ten niezwykły i doceniany na świecie polski produkt może mieć mnóstwo innych obliczy. Oto jedno z nich.

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Co najmniej od czasu, kiedy w niektórych regionach polski zaroiło się od turystów z Zachodu, pierogi w restauracjach przeżywają swój renesans. Specjalistyczne sieci ciągle poszerzają swoją ofertę, zarówno wymyślając nowinki, jak i wyciągając z lamusa stare pomysły.

Warto korzystać z takich inspiracji, a jedną z nich jest faszerowanie pierogów kaszą gryczaną. W tym przepisie łączymy ją z twarogiem, by stworzyć gładki i niezwykle przyjemny w smaku farsz. Takie pierogi są łatwe w przygotowaniu, a fakt, że nie zawierają mięsa, jest ich dodatkową zaletą.

pierogi na talerzu
fot. Canva
Ponacinaj kiełbasę, zalej marynatą i upiecz. Ta wersja smakuje lepiej niż z grilla

Farsz z kaszy i twarogu

Ciasto do pierogów przygotowujemy normalnie, czyli według ulubionego przepisu. Dla tych, którzy swojego jeszcze nie mają, podajemy tu prostą podstawową recepturę.

Składniki

  • ½ kg mąki typu 450
  • 50 g masła
  • szklanka gorącej wody
  • ½ łyżeczki soli

Składniki farszu

  • 250 g kaszy gryczanej
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  • Sól, pieprz
  • Do podania: natka pietruszki, jeszcze jedna uduszona cebula

Pierogi faszerowane kaszą

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodając ciepłe masło i sól. Stopniowo dodajemy gorącą wodę, zagniatając na jednolite ciasto. Kiedy będzie już gładkie, bez jakichkolwiek grudek, i nie kleiste, przykrywamy je ściereczką i odkładamy na pół godziny.

Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości według wskazania na opakowaniu. W misce umieszczamy pokruszony twaróg i mieszamy z roztrzepanym jajkiem. Na oleju lub maśle klarowanym smażymy cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy będzie miękka, studzimy ją i dodajemy do farszu. Wszystko mieszamy z ugotowaną kaszą i przyprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto partiami wałkujemy na cienkie placki, z których wykrawamy okrągłe kawałki. Na każdym z nich układamy po pół łyżki farszu i zaklejamy. Kiedy posklejamy wszystkie pierogi, w garnku zagotowujemy wodę, osalamy i gotujemy pierogi przez 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Wypróbuj też przepisy na ciasto jabłkowe inspirowane strudlem i gotowanego kalafiora.

pierogi z okrasą
fot. Canva