Kotlety mielone w cieście francuskim
Jak przygotować kotlety mielone w cieście francuskim?
undefined
składniki:
375 g świeżego ciasta francuskiego
500 g mielonego mięsa wieprzowego
1 cebula
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
3 łyżki bułki tartej
1 jajko
1 żółtko
1 łyżka mleka
2 łyżki natki pietruszki
sól, pieprz, oregano, sos sojowy
undefined
przygotowanie:
-
Piekarnik nastawić na 200 stopni C.
-
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę lub posiekać drobno.
-
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i zeszklić lekko cebulę, pod koniec dodać też czosnek
-
Mięso mielone włożyć do miski, następnie dodać do niego cebulę z czosnkiem. Cebulę można również wcześniej zmielić razem z mięsem, jeśli nie chcemy by smak cebuli wyraźnie się odznaczał.
-
Do mięsa dodać też sól, pieprz, oregano, sos sojowy, bułkę tartą, jajko. Natkę pietruszki umyć i posiekać, a następnie również dodać do mięsa. Masę mięsną wyrobić dodając 2 łyżki wody.
-
Ze składników uformować około 5 kotletów poprzez stworzenie ręcznie kulek z mięsa.
-
Ciasto francuskie rozpakować, pokroić na 20 pasków wzdłuż krótszego boku. Przygotowując każdego z kotletów należy położyć na blacie obok siebie 2 paski ciasta francuskiego i następne dwa paski ciasta na krzyż. Na środku, gdzie spotykają się dwie pary pasków położyć kotleta, zawinąć paski na wierzch i przewrócić na drugą stronę.
-
Na blaszce wyłożyć papier do pieczenia, a następnie ułożyć na niej kotlety.
-
Żółtko roztrzepać z łyżką mleka, a następnie pędzelkiem posmarować tą mieszanką wierzch kotletów.
-
Wstawić blaszkę z kotletami do piekarnika i piec przez 35 minut.
Jeśli chodzi o dodatki do kotletów mielonych w cieście francuskim, możemy zastosować podobne rozwiązania jak w przypadku standardowych kotletów mielonych. Świetnie sprawdzą się tu ziemniaki i standardowa surówka np. z białej kapusty. Jak ją przyrządzić?
Dodatki do kotleta mielonego w cieście francuskim - surówka z białej kapusty
składniki
½ główki białej kapusty
1 marchew
1 cebula
garść posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oleju
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
przygotowanie:
-
Kapustę poszatkować i posolić, a następnie odstawić na 30 minut. Wycisnąć z soku i przełożyć do miski. Dzięki soli kapusta puści wodę.
-
Marchew i cebulę obrać. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a cebulę pokroić w kostkę. Natkę umyć i posiekać drobno. Wszystkie składniki dodać do miski.
-
Całość wymieszać, dodać olej, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Jak zrobić ciasto francuskie?
Jeśli zamiast kupowania ciasta francuskiego, wolisz przygotować je samodzielnie, na ugotowanie obiadu z pewnością będzie trzeba wówczas poświęcić więcej czasu, ale duma z powodu przyrządzenia wszystkiego samodzielnie z pewnością będzie warta dodatkowego czasu. Ciasto francuskie w takim przypadku najlepiej przygotować sobie dzień wcześniej.
składniki:
250 g masła
200 g mąki pszennej
½ łyżeczka soli
100 ml zimnej wody
undefined
przygotowanie:
-
W małym garnku rozpuścić 50 g masła.
-
Do 100 ml zimnej wody dodać sól i mieszać do rozpuszczenia.
-
Do miski wsypać mąkę, dodać do niej wodę z solą i rozpuszczone masło, a następnie całość dokładnie wymieszać do połączenia się składników.
-
Wyciągnąć stolnicę, posypać ją mąką, a na wierzch wyłożyć przygotowaną masę. Wyrabiać do momentu uzyskania właściwej konsystencji ciasta. Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 2 h do schłodzenia.
-
Gdy ciasto będzie w lodówce, pozostałe 200 g masła utrzeć do uzyskania gładkiej masy. Taką masę wyłożyć na papier do pieczenia i położyć na niej drugi arkusz papieru. Masło rozwałkować do grubości około 2 cm, a następnie wstawić do lodówki na około 2h.
-
Po 2h ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, aż ciasto będzie miało grubość około 2 cm.
-
Z lodówki wyjąć też schłodzone masło i ułożyć je na środku ciasta.
-
Rogi ciasta zawinąć na masło i skleić ze sobą do uformowania koperty, w której środku znajdować się będzie masło.Kopertę rozwałkować do postaci dłuższego prostokąta. Następnie ciasto złożyć na trzy części, owinąć folią i wstawić do lodówki na około 2h.
-
Czynność wałkowania i wsadzania do lodówki powtórzyć jeszcze 6 razy.
-
Nagrzać piekarnik na temperaturę 190 stopni C i piec przez około 15 minut.
Z pewnością kotlety mielone z domowym ciastem francuskim to dużo trudniejszy i bardziej czasochłonny przepis. Pamiętaj, że gotowe dobre jakościowo ciasto francuskie możesz znaleźć w sklepie, a dzięki takiemu zakupowi przygotowanie kotletów mielonych w cieście francuskim przebiegnie naprawdę szybko.
undefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefined