Smakosze.pl Przepisy Kotlety rybne z kaszą jaglaną
https://pixabay.com/pl/

Kotlety rybne z kaszą jaglaną

25 marca 2022
Autor tekstu: Anna Markowicz

KOTLETY RYBNE Z KASZĄ JAGLANĄ

Składniki na 8 porcji: – 500 g filetów chudej ryby (może być dorsz, mintaj, morszczuk, sola, miruna)– 120 g kaszy jaglanej (2/3 szkl.)– 1 mała cebula (najlepiej szalotka)– garść natki pietruszki– garść koperku– 1 jajko– świeżo zmielony czarny pieprz– sól (do smaku)– bułka tarta– masło klarowane lub oliwa (do smażenia).

Sposób przygotowania 1. Kaszę jaglaną przepłukać na sicie pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnka i zalać 1,5 szkl. wrzącej wody i lekko posolić. Gotować pod przykryciem przez około 15 minut, aż kasza wchłonie całą wodę i będzie miękka. Odstawić do wystudzenia.2. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle lub rozgrzanej oliwie.3. Ostudzoną kaszę, oczyszczoną i pozbawioną skóry rybę oraz cebulę zmielić w maszynce do mięsa (jeśli nie mamy maszynki do mięsa możemy rozdrobnić składniki w malakserze). Do uzyskanej masy dodać posiekaną pietruszkę, koperek i jajko. Doprawić do smaku solą i pieprzem.4. Uformować 8 kotletów (lub 12 mniejszych kotlecików). Obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złocisty kolor.5. Podawać z ziemniakami puree oraz surówką (np. z kiszonej kapusty i marchewki).

Wskazówki: – Jeśli wolimy nieco bardziej wyraziste przyprawy, możemy zastąpić koperek estragonem, tymiankiem, bądź cząbrem.– Chcąc przyrządzić danie w wersji bardziej „fit” zamiast bułki tartej w ramach panierki można użyć otrąb owsianych. Opcjonalne można zrezygnować ze smażenia i zamiast tego upiec kotlety w piekarniku.– Z tej samej kompozycji składników można również przygotować klopsiki rybno-jaglane. Z przygotowanej masy zamiast spłaszczonych kotletów, należy uformować kulki wielkości śliwki, a następnie ugotować na parze lub lekko podsmażyć i dogotować w bulionie warzywnym. Z bulionu pozostałego po gotowaniu pulpetów można przyrządzić sos, zagęszczając go mąką.– Kasza jaglana odpowiednio ugotowana łatwo rozkleja się, dzięki czemu pomaga połączyć wszystkie składniki. Jeśli akurat nie mamy jej pod ręką, możemy wypróbować wersję z kaszą kuskus, manną lub ryżem.– Do kotletów można dodać warzywa takie jak marchew, pietruszkę, seler. W przypadku niewielkiej ilości warzyw, można je zetrzeć na tarce (surowe) lub pokroić w drobną kostkę (gotowane). Warzywa można także zmielić wraz z rybą i kaszą.

KOTLETY RYBNE Z KASZĄ I WARZYWAMI (pieczone)

Składniki na 6-8 porcji: – 300 g filetów chudej ryby– 60 g kaszy jaglanej (1/3 szkl.)– 1-2 łyżki drobnych płatków owsianych– 1 średnia marchewka (ok. 80 g)– 1 średnia pietruszka (ok. 60 g)– 1 mała cebula (najlepiej szalotka)– garść natki pietruszki– 1 jajko– świeżo zmielony czarny pieprz– sól (do smaku)– oliwa (do posmarowania kotletów)

Sposób przygotowania 1. Kaszę jaglaną przepłukać na sicie, przełożyć do garnka i zalać 3/4 szkl. wrzącej wody i ugotować. Po 15 minutach kasza powinna wchłonąć wodę i być miękka.2. W międzyczasie ugotować marchew i pietruszkę (można użyć warzyw gotowanych z zupy). Posiekaną cebulę zeszklić na patelni z dodatkiem oliwy.6. Ostudzoną kaszę, pozbawioną skóry rybę, ugotowane warzywa oraz podsmażoną cebulę zmielić w maszynce do mięsa lub rozdrobnić w malakserze. Do masy dodać posiekaną natkę pietruszki, jajko i płatki owsiane. Płatków należy dodać tyle, by konsystencja masy na kotlety była zwarta i łatwa do formowania. Doprawić solą i pieprzem.7. W dłoniach posmarowanych oliwą uformować kotlety. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. W połowie pieczenia przełożyć kotlety na drugą stronę, tak by z obu stron równomiernie zarumieniły się.

Obserwuj nas w
autor
Anna Markowicz

Redaktor Anna Markowicz

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy