Królowa polskich śniadań - przepis na puszystą chałkę
Pyszna drożdżowo-maślana bułka, rozpływająca się w ustach – to właśnie nasza narodowa chałka. Porównać ją można z francuskim brioche, jednak chałka jest nieco bardziej wilgotna w środka – brioche jest zazwyczaj lekka, chałka ma „mięsistą” strukturę. No i nie potrzebuje jajek! Można ją przyrządzić w wersji wegańskiej. Aczkolwiek w naszej wersji tradycyjnej użyjemy jajek, ponieważ chałka ma wówczas pełniejszą konsystencję.
W dzisiejszym artykule podam przepisy na chałkę tradycyjną – maślaną i chałkę wegańską.
Czego będziemy potrzebowali?
Na pewno będziemy potrzebowali mąki pszennej tortowej 450 – drobno zmielonej. Do tego ciepłe mleko krowie, bądź owsiane, jeśli preferujemy wersję wegańską. Do tego 80 g masła, lub oleju kokosowego. Tu, w zależności od preferencji – 7/8 g suchych drożdży lub 30 g świeżych – ciasto powinno wyrosnąć tak samo dobrze. Do tego cukier drobny do wypieków – ok. 50 gram i szczypta soli.W skład chałki wchodzi jeszcze maślana kruszonka – do jej wykonania potrzebować będziemy również mąki pszennej torowej, masła bądź oleju kokosowego i cukru drobnego do wypieków.
Lista zakupów – chałka tradycyjna: 500 g mąki pszennej tortowej5 jajekolej kokosowy, 2 łyżki8 g drożdży suszonych, bądź 30 g świeżychcukier wanilinowypłaska łyżeczka soliokoło 50 gram cukru drobnego do wypieków Kruszonka 50 g mąki pszennej30 g masła30 g cukru drobnego do wypieków
Lista zakupów – chałka wegańska: ChałkaOk. pół kilograma mąki pszennej tortowej7g drożdży suszonych i 25g świeżych drożdżyok. 60 gram cukru drobnego do wypieków6 łyżek oleju roślinnego (może być także kokosowy)szklanka mleka owsianegosól3 łyżki aquafaby
Kruszonka 50 g mąki pszennej25 g cukru3 łyżki oleju roślinnego (może być kokosowy)
Przepis na chałkę tradycyjną:
Zanim podam przepis, przybliżę 3 złote zasady wypieku chałki – trzeba użyć mąki tortowej, by chałka była bielutka w środku i zarumieniona na zewnątrz. Do tego konieczne jest masło ekstra, nie żadne maślane miksy. I trzecia zasada – długie wyrastanie ciasta! Nie możemy być zbyt niecierpliwi.
Do dużej miski należy wsypać 500 g mąki pszennej tortowej i 50 g drobnego cukru do wypieków. Do tego szczypta soli i drożdże, w zależności od dokonanego wyboru. Wszystko wymieszać drewnianą szpatułką. W kąpieli wodnej rozpuść masło i zostaw do przestudzenia.
Do tak przygotowanej masy należy wlać pełnotłuste mleko i roztopione w kąpieli wodnej i ostudzone masło. Do tego 4 żółtka oddzielone od białek i cukier wanilinowy. Ciasto należy wyrabiać ok. 10 minut specjalnym hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego. Jeśli używasz świeżych drożdży, najpierw trzeba zrobić z nich rozczyn.
Wyrobione ciasto należy zostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny. Powinny wyjść z niego dwie kule ciasta na dwie chałki. Jedną kulę należy przykryć ściereczką, drugą podzielić na 4 paski rozciągnąć je dłońmi. Cztery „sznurki” należy zapleść na chałkę.
Ponowić to z drugą kulą ciasta. Zaplecione chałki ułożyć w odstępie od siebie i odstawić na ok. 30 minut. Posmaruj je od góry jajkiem.Przygotuj kruszonkę – na stolnicę wysyp mąkę pszenną, ok. 50 gram. Do tego dosyp 25 g cukru drobnego do wypieków i dodaj 30 g masła. Wszystko to połącz dłońmi i rozcieraj. Z tego powinna powstać kulka kruszonki, którą należy schłodzić na później.
Chałki należy posmarować mlekiem i posypać od góry kruszonką. Ciasto postawić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut w temperaturze 180*. Po upieczeniu należy zostawić do przestudzenia. Smacznego!
Przepis na chałkę wegańską:
Przesyp mąkę do dużej miski. Dodaj cukier, sól, olej, drożdże suszone (ze świeżych należy zrobić najpierw rozczyn). Do tego dodaj szklankę roślinnego mleka i całość wymieszaj, najlepiej hakiem do pieczywa drożdżowego przez około 10 minut. Gotowe ciasto odstawić na około 2 godziny. Kiedy już wyrośnie, należy ubić je pięścią, by straciło pęcherzyki powietrza.
Tak przygotowane ciasto należy podzielić na dwie kule ciasta Jedną kulę należy przykryć ściereczką, drugą podzielić na 4 paski rozciągnąć je dłońmi. Cztery „sznurki” należy zapleść na chałkę.Ponowić to z drugą kulą ciasta. Zaplecione chałki ułożyć w odstępie od siebie i odstawić na ok. 30 minut. Po tym czasie należy włączyć piekarnik do temperatury 180* i posmarować aquafabą i posypać kruszonką.
Kruszonkę robimy tak samo, jak przy chałce tradycyjnej, ale zamiast masła używamy oleju kokosowego. Na stolnicę wysyp mąkę pszenną, ok. 50 gram. Do tego dosyp 25 g cukru drobnego do wypieków i dodaj 30 g oleju kokosowego. Wszystko to połącz dłońmi i rozcieraj. Z tego powinna powstać kulka kruszonki, którą należy schłodzić na później.
Chałka powinna piec się około 20-25 minut. Po upieczeniu należy zostawić do przestudzenia. Smacznego!