Smakosze.pl Przepisy Kruche ciasto ze śliwkami, błyskawiczny przepis na rozkoszny deser
Canva / Anna_Shepulova

Kruche ciasto ze śliwkami, błyskawiczny przepis na rozkoszny deser

25 marca 2022
Autor tekstu: Agata Kaszuba

Lato to z pewnością najlepsza pora, aby raczyć się smakiem dojrzałej śliwki. Szczególnie polskie odmiany są niebywale smaczne a do tego łatwo dostępne. Korzystając z lokalnych produktów i kupując od małych przedsiębiorców masz pewność, że to czego używasz w swojej kuchni jest nie tylko najwyższej jakości ale przede wszystkim jest zdrowe i bezpieczne dla Ciebie i Twoich bliskich. Szykując się więc do tego deseru, rozeznaj się jakie owoce są dostępne w Twojej najbliższej okolicy.

Trochę śliwki dla zdrowia

Zagłębiając się w temat śliwek możne nas rozboleć głowa od ilość odmian tego owocu. Jest i około 6 tysięcy. Dlatego w myśl w myśl patriotycznego wspierania rodzimych przedsiębiorców skupimy się tylko na polskich rodzajach. Najpopularniejsze w naszym kraju odmiany to fioletowa śliwka węgierka oraz mała mirabelka. Często możemy również spotkać na sklepowych półkach zieloną lub żółtą śliwkę renklod.

Potentatem śliwkowym są jednak z pewnością Stany Zjednoczone. To właśnie stamtąd pochodzi największa część światowych zasobów śliwkowych. Szczególną popularnością cieszy się odmiana kalifornijska, gdyż jest uważana za najlepszą do suszenia.

Owoce te znane są już od dawien dawna jako nieodzowna pomoc przy problemach jelitowych. Dzięki dużej zawartości błonnika poprawiają działanie jelit i zapobiegają zaparciom. Już zjedzenie kilku owoców znacząco poprawi nasze zdrowie jeśli chodzi o strefę jelitową. Ponad to śliwki zawierają witaminę B6 oraz magnez, które wspomagają działanie naszego układu nerwowego.Znakomicie działają także na nasze samopoczucie, ponieważ dzięki dużej ilości witamin i przeciwutleniaczy, które mają zbawienny wpływ na naszą skórę. Wygładzają ją oraz ujednolicają jej koloryt. Zmniejszają ilość popękanych naczynek. Opóźniają procesy starzenia, a dzięki zawartości kwasu oleinowego, który znajdziemy w wyciągu ze śliwek intensywnie nawilżają i odżywiają naszą skórę.

Ciasto kruche ze śliwkami – prosty przepis

Do przygotowania pysznego deseru ze śliwkami potrzebujesz:

2 kg śliwek3 łyżki brązowego cukru2 łyżeczki cynamonuwiórki czekoladowe500 g mąki100g mielonych migdałów250g cukru białego1 jajko240g masłapół łyżeczki cynamonusól

Przygotowanie deseru rozpocznij od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę przesiej przez sitko na stolnicę lub do miski. Zimne masło, prosto z lodówki szybko posiekaj nożem i dodaj do mąki. Następnie dodaj jajko wraz z cukrem i wszystko dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję. Gdy zacznie się kleić mimo dodawania mąki to znak, że powinno jak najszybciej trafić do lodówki. Nie martw się jeśli w cieście da się wyczuć kryształki cukru. Wysoka temperatura piekarnika zniweluje ten problem. Jeśli pojawią się trudności z połączeniem ciasta z powodu jego suchości, to można dodać odrobinę wody. Tak uszykowana masę owiń folią spożywczą i schowaj na godzinę do lodówki.

W tym czasie zajmij się śliwkami. Trzeba je dokładnie umyć i pozbawić pestek. Każdy owoc pokrój na małe ćwiartki. W osobnej misce wymieszaj owoce z cynamonem i brązowym cukrem.

Gdy nadejdzie pora na wyciągnięcie ciasta z lodówki podziel je na dwie części – jedną większą od drugiej w proporcji 3:2. Większa część ciasta rozwałkuj tak, aby była delikatnie większa niż dno blachy której używasz. Wysmaruj blaszkę masłem i dokładnie ułóż w niej rozwałkowane ciasto. Brzegi powinny delikatnie zachodzić na boki blachy. Posyp równomiernie kruche ciasto mielonymi migdałami i rozłóż na nim śliwki. Postaraj się ułożyć je tak, aby skórka dotykała ciasta. Posyp wiórkami czekoladowymi oraz startą drugą częścią ciasta.

Tak przygotowaną blachę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut.

Po wyjęciu z piekarnika pozostaw ciasto do ostygnięcia. Gdy zaczniesz je kroić jeszcze gorące, istnieje ryzyko, że wszystko się rozwali, ponieważ za sprawa soku z owoców, ciasto jest delikatne. Gdy będzie już w miarę chłodne oprósz je cukrem pudrem i, jeśli Ci zostały, wiórkami czekoladowymi.

Obserwuj nas w
autor
Agata Kaszuba

Autorka tekstów.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy