Smakosze.pl Przepisy Kultowe ziemniaki hasselback, przepis na pyszną przekąskę
Canva.com - VankaD

Kultowe ziemniaki hasselback, przepis na pyszną przekąskę

25 marca 2022
Autor tekstu: Anna Pęcak

Szwedzki pomysł na pyszne ziemniaczki

Ziemniaki Hasselback po raz pierwszy podano w Szwecji w restauracji Hasselbacken. Są to chrupiące i pieczone ziemniaki z piekarnika, które szybko zachwyciły cały świat.Do przygotowania ziemniaczków Hasselback wystarczy tylko kilka składników – duże, dobre jakościowo bulwy ziemniaka, oliwa, masło i zioła. Bardzo istotna jest specyficzna metoda krojenia ziemniaka – ostrym nożem należy pokroić ziemniak na cienkie plastry ale nie rozcinając jego spodu. Sprawi to, że nacięte plasterki upieką się na równomierne chipsy, a spód pozostanie nietknięty. Jest to idealne połączenie chrupkości chipsa i smaku pieczonego ziemniaka.

Do przygotowania szwedzkich ziemniaków Hasselback najlepiej wykorzystać ziemniaczki młode. Jeśli zalegają nam ziemniaki „stare”, należy obrać je ze skórki ponieważ może występować w niej solanina, toksyczna substancja podejrzewana o posiadanie rakotwórczego działania. Ziemniaki Hasselback mogą być daniem same w sobie – idealnym dla wegan, wegetarian i osób nietolerującym glutenu – lub stanowić dodatek do dania głównego.

Sposobów przygotowania ziemniaków Hasselback jest wiele. Można użyć oleju rzepakowego, kokosowego, oliwy, lub masła, w zależności, czy zależy nam na tym, by danie było wegańskie, czy nie. Ziemniaki Hasselback przysypać można wieloma różnymi ziołami – tymiankiem, rozmarynem, można je także przysypać serem, czy boczkiem.

Jeśli chcesz zachwycić rodzinę nowym pysznym przepisem na ziemniaki zainspirowanych kuchnią nordycką, przepis na ziemniaki Hasselback jest właśnie dla Ciebie. Kruche ziemniaki Hasselback przypominające smakiem i aromatem chipsy są jednak o wiele zdrowsze, bo domowe i świeże. Ważny będzie użyty przez nas olej, powinniśmy użyć świeżego, bądź filtrowanego. W oleju wielokrotnie poddanym obróbce termicznej długie związki kwasów zmieniają się w krótkie, tzw. „wolne” kwasy tłuszczowe, które wykazują działanie rakotwórcze.

Lista składników: Młode ziemniaki – ilość dowolna, w zależności, ile chcemy porcji, proponuje 8 średnich młodych ziemniaczkówCzosnekOliwęSer – grana padano, parmezan, do wyboru

Przyprawy PieprzSólOreganoZioła prowansalskieTymianekRozmaryn

Przepis na ziemniaki Hasselback:

Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 200*. Dokładnie umyte lub obrane ziemniaki kroimy na drobne plasterki za pomocą ostrego noża.Około 3 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, dodajemy oliwę oraz przyprawy, przyprawiamy z solą i pieprzem.Ziemniaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy ziemniak nacieramy dokładnie naszą mieszanką. Pieczemy przez ok. 30 minut.Po 30 minutach sprawdzamy, czy ziemniaki się upiekły. Prawdopodobnie potrzebować będą musiały jeszcze koło 10 minut. Przysypujemy je więc serem – parmezanem bądź grana padano i wkładamy do piekarnika. Po ok. 10 minutach ziemniaki wyciągamy ponownie i podajemy. Gotowe!

Najlepsze gatunki ziemniaka do ziemniaków Hasselback

Choć w polskich marketach ziemniaki nie są zbyt często oznakowane, ziemniaki można kupić na lokalnym ryneczku, by mieć pewność, że są świeże, a ich gatunek pasować będzie do rodzaju dania. Do ziemniaków Hasselback najlepsze będą ziemniaki wysokoskrobiowych, tzw. mączyste – np. Agnes, Jutrzenka, czy Soplica.

Dodatkowe informacje

Ziemniaki są źródłem węglowodanów, które są podstawowym składnikiem naszej codziennej diety. Są także głównym źródłem energii, stanowią ok. 50-60% zapotrzebowania na energię. Ziemniaki Hasselback są źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych działających antycholesterolowo i zmniejszających ryzyko zawału serca. Ziemniaki Hasselback zawierają również inne, zdrowe kwasy tłuszczowe oraz błonnik, który wspomaga trawienie.

Ziemniaki Hasselback są źródłem witaminy B6, potasu i żelaza. Ziemniaki mają również dużo witaminy C. Jeden pieczony ziemniak Hasselback posiada ok. 81 kcal, jest to więc danie niskokaloryczne i zdrowe. Ziemniaki posiadają właściwości zasadotwórcze, niwelujące działanie kwasotwórcze np. mięsa, które w polskiej kuchni spożywa się w sporych ilościach.

undefined

Obserwuj nas w
autor
Anna Pęcak

Autorka treści.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy