Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Te faszerowane jajka to przebój wielkanocnego stołu. Zdobią i pysznie smakują
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 20.04.2025 15:30

Te faszerowane jajka to przebój wielkanocnego stołu. Zdobią i pysznie smakują

faszerowane jajka
Fot. YouTube/EmiGotuje

Jajka na Wielkanoc to obowiązkowa pozycja w świątecznym menu. Występują w różnej postaci, a tą najbardziej znaną są jajka faszerowane. W tym roku przygotuj je według prostego przepisu, a będziesz mieć pewność, że będą smaczne i zachwycą każdego. 

Najlepsze danie na Wielkanoc

Dania przygotowane na Wielkanoc powinny zachwycać nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Powinny być również kolorowe i już z daleka kusić gości. Warto pamiętać, że znaczna część ludzkości jest wzrokowcami, więc prezencja potraw ma niebagatelne znacznie. Ponadto potrawy muszą składać się także ze składników, które z tym świętem są kojarzone.

Z tego też powodu wiele dań zawiera jajka. Składnik ten znajduje się więc w zupach, sałatkach, a nawet w pieczeniach. Od dawna jednak wiadomo, że najlepiej smakują w wersji faszerowanej, czyli z dodatkami w postaci majonezu oraz innych składników. Dysponujemy przepisem, dzięki któremu to danie smakuje jeszcze lepiej. Poznaj go, a prawdopodobnie już nigdy nie zrobisz ich inaczej. 

krojenie jajka.jpg
Fot. YouTube/EmiGotuje
Czy można mrozić chrzan? Mało kto, o tym wie

Faszerowane jajka

Jajka z tego przepisu są godne polecenia ze względu na doskonały smak. Zawdzięczyć go można farszowi. Powstaje z rzodkiewek, majonezu, musztardy oraz przypraw. Oprócz nich potrzebny będzie również szczypior oraz – co oczywiste – jajka. Składników nie ma wiele, a to oznacza, że faszerowane jajka można przygotować tanio i bardzo szybko. Proporcje poszczególnych produktów umieściliśmy poniżej. 

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 20 g musztardy
  • 50 g majonezu
  • 4 rzodkiewki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • pieprz
  • sól
faszerowanie.jpg
Fot. YouTube/EmiGotuje

Przepis na faszerowane jajka

Przygotowanie wielkanocnego przysmaku rozpocznij od ugotowania jajek na twardo. Następnie obierz je ze skorupki i przekrój wzdłuż dłuższego boku na pół. Wyciągnij z nich żółtka, a biała ułóż je na szerokim talerzu lub półmisku. 

Do miski przełóż żółtka i dodaj do nich majonez oraz musztardę. Dopraw pieprzem oraz solą. Składniki wymieszaj na jednolity farsz. Przełóż go do rękawa cukierniczego, a następnie nafaszeruj nim jajka. 

Umyty szczypior oraz rzodkiewkę umyj i drobno pokrój. Na wierzchu jajek na przemiennie ułóż rzodkiewkę oraz szczypior. Gotowe jajka podaj na Wielkanoc. 

Niedawno informowaliśmy o tym, czym różnią się jajka z brązową skorupką od tych z białą, a także wskazywaliśmy, z jakim problemem mierzą się Amerykanie

jajka faszeorwane.jpg
Fot. YouTube/EmiGotuje