Kurczak na purée z kalafiora z masłem szałwiowym - wykwintny przepis
Kurczak na purée z kalafiora z masłem szałwiowym
To danie łączy w sobie wiele wspaniałości, przede wszystkim jego wygląd zachwyca, a prostota wykonania zachęca, by zagościł na stałe w Twoim menu! Purée w tym daniu to nic innego, jak połączenie ugotowanego kalafiora z masłem, z zarumienionymi listkami szałwii oraz solą i pieprzem. Pierś z kurczaka natomiast wymaga krótkiego smażenia na patelni (aby nie pozbawić jej soczystości).
Danie to możesz zaserwować z gotowanymi ziemniakami połączonymi z odrobiną masła i koperku. Sposób podania jest oczywiście dowolny.
Kurczak na purée z kalafiora z masłem szałwiowym - składniki
-
60 g masła,
-
2 piersi z kurczaka,
-
1/2 łyżki białego octu winnego,
-
2 gałązki świeżej szałwii,
-
olej.
Purée z kalafiora
-
250 g kalafiora podzielonego na różyczki,
-
sól morska,
-
bulion,
-
świeżo zmielony czarny pieprz,
-
2 łyżki gęstej śmietany (najlepiej 30% ub 18%).
Dodatki: ziemniaki z wody z masłem.
Kurczak na purée z kalafiora z masłem szałwiowym - przygotowanie dania
Pozbawionego liści i podzielonego na różyczki kalafiora umieść w garnku, zalej bulionem i gotuj przez około 10 minut. Gdy kalafior jest już miękki, odcedź i zmiksuj go na purée. Dodaj sól morską i pieprz, wymieszaj ze śmietaną.
Piersi z kurczaka dokładnie umyj pod bieżącą wodą, osusz, odetnij skórki i włókna, a następnie oprósz solą oraz pieprzem. Na rozgrzaną patelnię dodaj olej (na około pół centymetra wysokości patelni od spodu) i smaż przez około 2 - 3 minuty z każdej strony. Gdy zauważysz, że kurczak się zarumienił, zdejmij go z patelni.
Na patelnię po kurczaku z olejem dodaj ocet winny i listki szałwii. Smaż przez około minutę, żeby listki stały się chrupiące. Następnie dodaj masło i podsmażaj, aż się rozpuści.
Kurczak na purée z kalafiora z masłem szałwiowym - propozycja podania
Na talerzu rozsmaruj purée z kalafiora, na wierzch ułóż usmażone piersi kurczaka. Na wierzch mięsa dodaj listki szałwii i polej masełkiem z patelni. Podawać z ziemniakami z dodatkiem masła i koperku (opcjonalnie).