Smakosze.pl Przepisy Kurczak na purée z kalafiora z masłem szałwiowym - wykwintny przepis
pixabay.com

Kurczak na purée z kalafiora z masłem szałwiowym - wykwintny przepis

25 marca 2022

Kurczak na purée z kalafiora z masłem szałwiowym

To danie łączy w sobie wiele wspaniałości, przede wszystkim jego wygląd zachwyca, a prostota wykonania zachęca, by zagościł na stałe w Twoim menu! Purée w tym daniu to nic innego, jak połączenie ugotowanego kalafiora z masłem, z zarumienionymi listkami szałwii oraz solą i pieprzem. Pierś z kurczaka natomiast wymaga krótkiego smażenia na patelni (aby nie pozbawić jej soczystości).

Danie to możesz zaserwować z gotowanymi ziemniakami połączonymi z odrobiną masła i koperku. Sposób podania jest oczywiście dowolny.

Kurczak na purée z kalafiora z masłem szałwiowym - składniki

  • 60 g masła,

  • 2 piersi z kurczaka,

  • 1/2 łyżki białego octu winnego,

  • 2 gałązki świeżej szałwii,

  • olej.

Purée z kalafiora

  • 250 g kalafiora podzielonego na różyczki,

  • sól morska,

  • bulion,

  • świeżo zmielony czarny pieprz,

  • 2 łyżki gęstej śmietany (najlepiej 30% ub 18%).

Dodatki: ziemniaki z wody z masłem.

Kurczak na purée z kalafiora z masłem szałwiowym - przygotowanie dania

Pozbawionego liści i podzielonego na różyczki kalafiora umieść w garnku, zalej bulionem i gotuj przez około 10 minut. Gdy kalafior jest już miękki, odcedź i zmiksuj go na purée. Dodaj sól morską i pieprz, wymieszaj ze śmietaną.

Piersi z kurczaka dokładnie umyj pod bieżącą wodą, osusz, odetnij skórki i włókna, a następnie oprósz solą oraz pieprzem. Na rozgrzaną patelnię dodaj olej (na około pół centymetra wysokości patelni od spodu) i smaż przez około 2 - 3 minuty z każdej strony. Gdy zauważysz, że kurczak się zarumienił, zdejmij go z patelni.

Na patelnię po kurczaku z olejem dodaj ocet winny i listki szałwii. Smaż przez około minutę, żeby listki stały się chrupiące. Następnie dodaj masło i podsmażaj, aż się rozpuści.

Kurczak na purée z kalafiora z masłem szałwiowym - propozycja podania

Na talerzu rozsmaruj purée z kalafiora, na wierzch ułóż usmażone piersi kurczaka. Na wierzch mięsa dodaj listki szałwii i polej masełkiem z patelni. Podawać z ziemniakami z dodatkiem masła i koperku (opcjonalnie).

Obserwuj nas w
autor
Dzięciołowska Marcelina

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy