Smakosze.pl
Kurczak w sosie z gorgonzoli: prosty przepis na smaczny obiad

Pixabay.com

Kurczak w sosie z gorgonzoli: prosty przepis na smaczny obiad

16 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Hoff Emil

Udostępnij:

Kurczak w sosie z gorgonzoli to pyszne i sycące danie do zrobienia w pół godziny. Przygotowuje się łatwo, można je urozmaicić wedle gustu, nadaje się na obiad lub romantyczną kolację. Poznaj łatwy przepis na kurczaka w sosie z gorgonzoli.

Kurczak w sosie z gorgonzoli: dla kogo?

Kurczak w sosie z gorgonzoli to danie dla osób, które lubią zjeść porządny, treściwy obiad, ale nie przepadają za spędzaniem długiego czasu w kuchni, mieszaniem wielu składników i żonglowaniem garnkami. Dla takich osób kurczak w sosie z gorgonzoli to idealny wybór: jest prosty i szybki w przygotowaniu, a wszystkie składniki łatwo dostać w każdym większym sklepie spożywczym.

Prezentujemy prosty przepis na kurczaka w sosie z gorgonzoli, szybki i bez udziwnień.

Kurczak w sosie z gorgonzoli: na jaką okazję?

Kurczak w sosie z gorgonzoli to świetny pomysł na szybki i łatwy do przygotowania obiad, bardzo smaczny, aromatyczny, o ciekawej mięsno-serowej fakturze. Odpowiednio przyozdobione danie nada się także na romantyczną kolację lub większą rodzinną uroczystość.

Kurczak w sosie z gorgonzoli: ile kalorii?

Kurczak w sosie z gorgonzoli to sycące danie – w końcu zawiera sporo mięsa, śmietankę i ser. Obiad jednak powinien sycić. Poza tym nie dajmy się zwariować – jeśli wybierzemy odpowiednie mięso, guziki nam nie wystrzelą, a jeśli zamienimy śmietankę na jogurt naturalny, to już właściwie jemy dietetycznie (tak jakby prawie nieomal).

Kurczak w sosie z gorgonzoli: trudność

Kurczak w sosie z gorgonzoli to potrawa łatwa do przygotowania. Wystarczy kroić mięso i mieszać składniki. Nie czekają nas żadne pułapki w rodzaju gotowania oddzielnego bulionu, obierania dziwacznych owoców, czekania przez całą noc na ciasto czy sos. Wpadamy do kuchni, robimy i po kwadransie lub dwóch zajadamy smaczny obiad.

Kurczak w sosie z gorgonzoli: czas na przygotowanie

  • Kurczak w sosie z gorgonzoli to szybkie danie. W dobrze zorganizowanej kuchni powstanie nawet w 20 minut.

  • Kurczak w sosie z gorgonzoli: składniki (na ok. 3 porcje)

  • Filet z kurczaka (lub indyka) – 500 g

  • Boczek w cienkich plastrach (lub szynka parmeńska) – 80 g

  • Ser gorgonzola – 90 g

  • Śmietanka 30% - 180 ml

Kurczak w sosie z gorgonzoli: składniki opcjonalne

  • Siekana natka pietruszki – 1/2 łyżki

  • Siekana bazylia – ½ łyżki

  • Pomidorki koktajlowe – wedle uznania (lub suszone wkroić do grzejącej się śmietanki)

  • Ziemniaki do ugotowania – 6 niedużych

  • Makaron, np. spaghetti – 150 g

  • Orzechy – 1 łyżka

  • Papryka ostra lub słodka w proszku – ½ łyżeczki

Kurczak w sosie z gorgonzoli: potrzebne przybory

Do przygotowania kurczaka w sosie z gorgonzoli potrzebujemy tylko podstawowych kuchennych utensyliów: papierowych ręczników, noża, łyżki, patelni, talerza.

Kurczak w sosie z gorgonzoli: przygotowanie kurczaka

Mięso kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy papierowymi ręcznikami. Odcinamy wszelkie błony czy chrząstki. Następnie kroimy filet na mniejsze kawałki: najpierw w poprzek, żeby wydzielić dwa cieńsze filety, a potem każdą połówkę jeszcze na parę mniejszych części. Każdą cząstkę kurczaka ubijamy tłuczkiem do grubości nieco ponad pół cm.

Kawałki fileta doprawiamy z obu stron pieprzem i odrobiną soli. Każdy kawałek owijamy w plaster boczku.

Na patelnię wlewamy oliwę i obsmażamy na niej mięso z dwóch stron. Boczek powinien się ładnie zarumienić i puścić nieco tłuszczu.

Kurczak jest już w zasadzie gotowy – teraz możemy przystąpi go przygotowania sosu śmietanowo-serowego.

Kurczak w sosie z gorgonzoli: przygotowanie sosu

Atrakcją naszego dania jest sos z sera gorgonzola. Gorgonzola to ser pleśniowy z rodzaju tzw. serów niebieskich, choć jego pleśń ma kolor raczej zielonkawy. Ser wytwarza się w Północnych Włoszech, w miejscowości Gorgonzola w Lombardii, i to już od IX w. n. e.

Tyle historii, wracamy do gotowania. Przygotowanie sosu z gorgonzoli zaczynamy od przełożenia kurczaka z boczkiem z patelni na talerz. Z patelni wylewamy nadmiar tłuszczu, a resztę rozprowadzamy kuchennym papierowym ręcznikiem. Następnie wlewamy na patelnię śmietankę, dodajemy sól i pieprz. Ser kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do doprawione śmietanki. Mieszamy sos, aż ser gorgonzola się stopi. Wtedy znowu wkładamy na patelnię mięso i smażymy je w sosie ok. 1 minutę.

Zwycięstwo! Nasz kurczak w sosie z gorgonzoli jest już gotowy.

Kurczak w sosie z gorgonzoli: podanie

Kurczak w sosie z gorgonzoli może służyć za całe danie lub część dania. Zazwyczaj podaje się go z dodatkiem świeżych ziemniaków lub makaronu, np. spaghetti, często z ryżem, rzadziej z kaszą.

Kurczak w sosie z gorgonzoli dobrze komponuje się z zieleniną, np. koperkiem, rukolą czy liśćmi natki pietruszki. Możemy też wkroić na talerz kilka pomidorków koktajlowych.

Doskonałym dodatkiem do kurczaka w sosie z gorgonzoli będzie pieczywo czosnkowe.

Kurczak w sosie z gorgonzoli: urozmaicenia

Dla większej ostrości można doprawić surowego jeszcze kurczaka np. sproszkowaną papryką ostrą lub słodką. Ciekawym urozmaiceniem będą też podprażone na patelni orzechy, którymi możemy posypać gotowe już danie.

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >