Kurczak z pesto - prosty przepis krok po kroku
Pixabay.com

Kurczak z pesto - prosty przepis krok po kroku

Kurczak z pesto to wygląda ładnie, pachnie aromatycznie, smakuje wyśmienicie, a sos serowy dodaje daniu przyjemnej faktury. Kurczak z pesto ma też moc witamin i nie pozostawia poczuci ociężałości – to obiad idealny. Poznaj przepis na kurczaka z pesto.

Kurczak z pesto: dla kogo?

Kurczak z pesto to pyszne danie dla wszystkich entuzjastów potraw drobiowych, a także smaku i aromatu bazylii. To zdrowy posiłek, nada się więc dla całej rodziny.

Kurczak z pesto: na jaką okazję?

Kurczak z pesto z sosem śmietanowo-parmezanowym na makaronie spaghetti z fasolką szparagową to pyszny i zdrowy obiad, nada się też na romantyczną kolację. Jest w nim wszystko: chude mięso, moc witamin w pesto i fasolce, makaronowa skrobia i nieco serowej ciągliwości. Danie jest sycące i daje energię do działania, pracy czy nauki.

Można tez nieco zmodyfikować przepis i uczynić kurczaka z pesto bardziej fit, choć byłby to chyba przesadny dietetyczny purytanizm. Danie nie pozostawia poczucia ociężałości, nie wbija w krzesło.

Kurczak z pesto: ile kalorii?

Kurczak z pesto to danie zdrowe, smaczne i sycące, bez zbędnego tłuszczu. Osoby bardzo dbające o linię mogą zastąpić śmietankę jogurtem i odpuścić sobie parmezan. Jedna porcja ze wszystkimi składnikami jednak nie powinna nikomu zepsuć figury.

Kurczak z pesto: trudność

Kurczak z pesto to danie łatwe do przygotowania, bez skompilowanych zabiegów, obsługi trudnych urządzeń czy długiej listy rzeczy do zrobienia ze stoperem w ręku. Nawet samodzielne wykonanie pesto jest proste, o ile zbierzemy potrzebne składniki i przybory.

Kurczak z pesto: czas na przygotowanie

Kurczak z pesto to szybkie danie. Makaron i fasolka powinny ugotować się w kilka minut, przygotowanie kurczaka i samego pesto również przebiega bardzo sprawnie. Wprawny kucharz uwinie się w ok. 20 minut, mniej wprawny w pół godziny.

Kurczak z pesto: składniki pesto (na pół szklanki)

  • Liście bazylii – 25 g (cała sklepowa doniczka)
  • Orzeszki pinii lub nerkowca – 25 g
  • Parmezan tarty – 10 g
  • Oliwa – 70 ml
  • Sól (morska lub prowansalska) – ½ łyżeczki
  • Pieprz – ½ łyżeczki
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Sok z limonki (opcjonalnie) – 2 łyżki
  • Syrop z agawy (opcjonalnie) – 1 łyżka

Kurczak z pesto: pozostałe składniki (na 2 porcje dania)

  • Kurczak – 2 filety
  • Pesto – 2 łyżki
  • Bazylia – kilka listków do dekoracji
  • Makaron spaghetti - 125 g
  • Fasolka szparagowa – 150 g
  • Parmezan starty – 1 łyżka
  • Oregano suszone – ½ łyżeczki
  • Śmietanka 30% - 80 ml
  • Oliwa – 1 łyżka
  • Masło – 1 łyżka
  • Czosnek – 1 ząbek

Kurczak z pesto: potrzebne przybory

Do zrobienia kurczaka z pesto potrzebujemy tylko podstawowego zestawu kuchennych utensyliów: moździerza lub blendera, noża, tarki do sera, garnka, sitka i patelni.

Kurczak z pesto: przygotowanie pesto

Pesto to gęsty, zielony sos, wyrabiany na bazie bazylii. Można kupić gotowe pesto w sklepie lub wykonać zdrową i smaczną wersję domową.

Pesto przygotowuje się bardzo prosto. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w moździerzu i utrzeć, a jeśli nie mamy moździerza, w zupełności wystarczy ręczny blender lub malakser. Na koniec dodajemy soli i pieprzu, mieszamy i nasze pesto jest już gotowe!

Kurczak z pesto: przygotowanie makaronu i fasolki

Do kurczaka z pesto podamy długi makaron, np. spaghetti.

Makaron spaghetti musimy ugotować al dente, czyli w słonej wodzie. Dzięki temu nie będzie ani za miękki, anie za twardy. Na 120 g makaronu zużyjemy 1,2 litra wody i 12 g soli.

Najpierw wlewamy wodę do garnka i zagotowujemy ją. Tuż przed zagotowaniem dodajemy soli. Wkładamy makaron, mieszamy i czekamy, aż woda znowu się zagotuje. Teraz zmniejszamy ogień i gotujemy, aż makaron nabierze odpowiedniej konsystencji. Makaron spaghetti powinien zmięknąć już po kilku minutach. Sprawdzamy organoleptycznie – po prostu próbujemy makaronu. Gdy będzie już odpowiednio miękki, ale nie a miękkie, cedzimy go i jest już gotowy! Makaronu spaghetti nie przelewamy świeżą wodą.

W wodzie po makaronie możemy ugotować fasolkę szparagową. Powinna być gotowa po ok. 8 minutach we wrzątku.

Kurczak z pesto: przygotowanie kurczaka

Mięso kurczaka kroimy na mniejsze części, rozbijamy na płaskie kotleciki i doprawiamy solą, pieprzem, startym czosnkiem i oregano.

Na patelni roztapiamy masło z oliwą (proporcja 1 do 1). Wykładamy filety i smażymy po 2 minuty z każdej strony. Gdy się ładnie zarumienią, wlewamy na patelnie śmietankę, dodajemy też znowu sól, pieprz i dodatkowo parmezan. Śmietanka z dodatkami będzie naszym sosem. Doprowadzamy go do wrzenia i gotujemy przez minutę, mieszając, aż zrobi się gęsty. Mięso musimy w tym czasie raz przełożyć na drugą stronę. Po ok. 40-50 sekundach gotowania na każdym kawałku kurczaka kładziemy pesto.

Nasz kurczak jest już gotowy! Pozostało nam połączenie wszystkich części dania: mięsa z pesto, makaronu spaghetti, fasolki szparagowej i sosu śmietanowo-serowego.

Kurczak z pesto: podanie

Na talerze wykładamy makaron spaghetti i fasolkę szparagową. Na makaronie układamy kurczaka z pesto. Potrawę podlewamy sosem z patelni. Możemy jeszcze ją przyozdobić zieleniną. Do pesto będą oczywiście pasowały świeże listki bazylii.

To wszystko – nasz kurczak z pesto jest już gotowy!

Następny artykuł