Smakosze.pl Przepisy Kwiaty cukinii faszerowane ricottą
pixabay.com

Kwiaty cukinii faszerowane ricottą

25 marca 2022
Autor tekstu: Strzemp Katarzyna

Kwiaty cukinii faszerowane ricottą

Jadalne kwiaty cukinii – co należy o nich wiedzieć

Kabaczek , a bardziej powszechna nazwa – cukinia, to warzywo z rodziny dyniowatych, które jest wszystkim bardzo dobrze znane, tak przez walory smakowe jak i wartości odżywcze, których dostarcza. Cukinia jest bogata w witaminy z grupy B, witaminy A, C i PP. Zawiera również potas i wapń. W 90% składa się z wody więc jest niskokaloryczna i lekkostrawna. Można ją spożywać na surowo, w wersjach grillowanych, duszonych i pieczonych. Niewiele jednak osób wie, że kwiaty cukinii, są równie smaczne i wartościowe, a przede wszystkim jadalne. Kwiaty te mają bardzo krótką żywotność, dlatego sprzedaje się je i przygotowuje na świeżo.

Kwiaty kabaczka można jeść na wiele sposobów: smażyć, zapiekać, faszerować, grillować, marynować itp. Najpopularniejszym sposobem podania jest ich nadziewanie. Możne je potem usmażyć w cieście naleśnikowym na głębokim oleju. Jeżeli nie chcemy kwiatów smażyć, można je po nadzianiu zapiec w sosie pomidorowym.

Faszerowane kwiaty cukinii z serem ricotta i fetą

Lekka propozycja na letni lunch lub przekąskę. Kwiaty cukinii kochają ser w różnych postaciach, więc proponujemy jedno z popularniejszych farszy, na bazie sera ricotta i feta.

Składniki: • 20 kwiatów cukinii• 250 g włoskiej ricotty (można też użyć 125g ricotty i 125g sera koziego)• 200 g greckiej fety• 3 łyżki oliwy• Pieprz mielony, sól• 3 garstki świeżych ziół, np. bazylia, rozmaryn, tymianek• 2 łyżki startego Parmezanu lub Grana Padano• 2 łyżki delikatnego, lekkiego miodu (np. akacjowy)

Sposób przygotowania faszerowanych kwiatów cukinii: • Kwiaty cukinii po delikatnym usunięciu pręcików z pyłkiem, lekko opłukać pod zimną, bieżącą wodą i dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym• W miseczce wymieszać ricottę z solą, pieprzem i posiekanymi ziołami. Wkładać po łyżce powstałego nadzienia do każdego kwiatu, uważając, by nie rozerwać płatków• Rozgrzać patelnię, dodać masło, gdy będzie roztopione ułożyć kwiaty cukinii i smażyć przez około pół minuty, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez kolejne pół minuty• Wyłożyć na półmiski, doprawić solą i pieprzem, opcjonalnie polać miodem i posypać listkami bazylii.• Jeśli stwierdzimy, że gotowe kwiaty są zbyt suche, można je skropić dodatkowo oliwą• Idealnym dopełnieniem potrawy jest posypanie jej orzeszkami piniowymi

Faszerowane kwiaty cukinii smażone w cieście naleśnikowym

Przygotowane wcześniej kwiaty cukinii z farszem z sera ricotta, można alternatywnie usmażyć w cieście naleśnikowym, na głębokim oleju.

Do miski wsypujemy 80g mąki i szczyptę soli. Wlewamy 170ml wody gazowanej i energicznie mieszamy trzepaczką, aby nie powstały grudki. Dodajemy jajko i ponownie mieszamy (można też zmiksować mikserem) - ciasto nie powinno być gęste. Nafaszerowane kwiaty obtaczamy w cieście i wkładamy do szerokiego garnka z mocno rozgrzanym olejem. Smażymy po kilka minut z każdej strony. Wykładamy na talerz z ręcznikiem papierowym i czekamy aż ociekną z nadmiaru tłuszczu.

Przydatne wskazówki: • niektóre kwiaty mogą być bardzo zwarte i aby dostać się do pręcików, trzeba delikatnie je rozerwać między płatkami z jednej strony• kwiaty cukinii mogą być trudno dostępne, warto ich poszukać na lokalnych bazarach lub wśród okolicznych ogrodników/ w gospodarstwach rolnych. Bywają też w niektórych sklepach z ziołami i jadalnymi kwiatami• w sposób podany w przepisie można przygotować również kwiaty dyni• farsz do kwiatów cukinii może z powodzeniem być zrobiony z dowolnego, mielonego mięsa

Smacznego!

Obserwuj nas w
autor
Strzemp Katarzyna

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy